Dnes má svátek Marek Zítra má svátek Oto

Oprávněné označení básník by si Pavel Vrba zasloužil už jen za jediný text, jímž je naprosto výjimečná a nezapomenutelná píseň Modi. Pavel napsal tento šansonový text pro svou zpěváckou favoritku Lucii Bílou a musím říct, že ta jeho očekávání rozhodně nezklamala. Její hlas citlivě a vemlouvavě vede harpunu Pavlových slov přesně na místo určení – přímo do srdce.

Zážitek, při kterém vám doslova naskakuje husí kůže. Však také právě za tuto píseň byla Lucie v loňském roce nominována Akademií populární hudby na zpěvačku roku. A třebaže si tohle ocenění tentokrát neodnesla, její album s písní Modi, které vyšlo až téměř na sklonku loňského roku, se stalo jednou z nejprodávanějších desek roku. A píseň, k níž hudbu složil Petr Malásek, většina odborníků hodnotí společně s dalšími Pavlovými šansony z uváděného alba jako mimořádný hudební počin. Zdálo by se tedy, že nic už nemůže tenhle jedinečný trumf překonat. A přece!

Dokázal to režisér Martin Aaron Hořínek společně se svým otcem Bedřichem Hořínkem a ve spolupráci se střihačem Filipem Maláskem v animovaném klipu k této písni, v níž Lucie Bílá zaslouženě zazářila. V dílčí ploškové animaci totiž oživil známý obraz italského mistra Amedea Modiglianiho, jemuž je píseň s důvěrným zkratkovitým oslovením vlastně věnována. Díky tomuto malému zázraku ožívají jednotlivé postavy na obraze včetně malíře a jeho životní lásky Jeanne Hébuterneové, nevtíravě vstupující do Luciina zpěvu, který rozněžněně hladí, bolestně se láme a zalyká a znovu vzlétá k naději jménem láska. A Pavlovy věty jaksi mimoděk, ale naprosto samozřejmě vstupují do divákovy duše v pokoře a nádherné souhře slova, hlasu a obrazu.

Foto týdne

Jste náš host číslo

9575322

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz