Dnes má svátek Vojtěch Zítra má svátek Jiří


Neobyčejně cenný počin se podařil rozhlasovému vydavatelství Radioservis vydáním četby vybraných částí z knihy Madeleine Albrightové Pražská zima. Perfektní přednes herečky Dany Syslové provází posluchače závěrečnými lety první republiky, obdobím protektorátu a druhé světové války i poválečným vývojem ve světě a v Československu, kde rok 1948 znamenal další velkou změnu.

Otec paní Albrightové Josef Korbel byl před válkou diplomatem, během válečného pobytu v Londýně spolupracoval s presidentem Benešem a exilovou vládou jako garant českého vysílání BBC a po válce se na čas vrátil do diplomatických služeb. Informace od něj, ale i dětské vzpomínky na Londýn a po roce 1945 na Bělehrad, kde byl pan Korbel velvyslancem, jsou základem zamyšlení nad našimi moderními dějinami. Je tu nejen zpráva o Mnichovské konferenci, ale i o dění a diplomatických krocích, které jí předcházely, a o důsledcích z ní vyplývajících.

Hodně místa je věnováno zahraničnímu působení našich politiků v období 2. světové války, především Dr Edvardu Benešovi a jeho aktivitám ve Velké Británii, Spojených státech a Sovětském svazu. Zajímavé je i líčení prvních poválečných let v Jugoslávii ovládané tvrdou rukou Josipa Broze Tita a samozřejmě dění v Československu v letech 1947 a 1948. Velká pozornost je také věnována holocaustu, v němž zahynula i část Korbelovy rodiny. Ze vzpomínek paní Albrightové jasně vyplývá, jak ošidné je odbývat události 30. a 40. let 20. století a úlohu jednotlivých politiků v nich jednoduchými schématy.

Přečíst čtyři sta stránek knihy se ne každému podaří, ale poslechnout si vše podstatné načtené v deseti kapitolách z disku nahraného ve formátu mp3 je velmi příjemná, ale i neobyčejně poučná záležitost.

Téměř čtyřhodinová četba z knihy je doplněna padesátiminutovým záznamem z besedy Madeleine Albrightové na Filozofické fakultě UK v roce 2012, kdy přijela do Prahy představit svoji novou knihu.


Foto týdne

Jste náš host číslo

9571885

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz