Dnes má svátek Valérie Zítra má svátek Rostislav

Narodil se 14. března 1933 schizofrenní bankéřce a truhláři, který hrál basketbal. V jeho žilách koluje něco krve George Washingtona, welšských předků a afrického kmene Tikar. Nikdy se nenaučil řídit auto, i když jiných věcí dokázal opravdu hodně. V devadesátých letech žil mj. s Nastassjou Kinski, dcerou skvělého herce šílených rolí, a má s ní dceru Kenyu. Byl třikrát ženatý a má celkem sedm dětí.

To je ovšem trochu bulvární hodnocení, pojďme od toho. Trochu uhýbám před rozlehlostí jeho díla, není totiž druhý takový muzikant na světě. Jen stručně: 79x byl nominován na cenu Grammy, 27x ji dostal. A ještě jednu Grammy za celoživotní dílo. A spoustu dalších cen, čestných doktorátů, je rytířem francouzské Čestné legie. On, ze dvou třetin černošský americký muzikant. Jenže on ve Francii žil a studoval. Studoval i ve slavné Berklee College v Bostonu, ale jen jeden rok. Přesto je považován za nejslavnějšího studenta této vyhlášené školy, v které byl na stipendiu například i český klávesista Martin Kratochvíl.

Quincy začínal jako trumpetista, klavírista a aranžér v úžasném big-bandu Lionela Hamptona, s Dizzy Gillespiem sjel kus světa, pro Mercury Records postavil vlastní kapelu. Později řekl v novinovém rozhovoru: „Měli jsme nejlepší jazzový band na planetě, a stejně jsme doslova hladověli. V téhle době jsem objevil, že na jedné straně je hudba, a na druhé hudební byznys. Jestli jsem měl přežít záleželo na tom, jestli se naučím rozdíl mezi těmito pojmy.“

Má čich na talenty, pomáhá ke slávě herečce Whoopi Goldberg, jejímu kolegovi Willu Smithovi, dokonce i Oprah Winfrey, která je už dávno monumentem mediální sféry. Spolupracoval s Frankem Sinatrou, Rayem Charlesem, Sarah Vaughan, Peggy Lee, Ellou Fitzgerald, Sammy Davisem Jr., Milesem Davisem – a Michaelem Jacksonem. Spolupráce s ním udělala Jonese nejmocnějším producentem v hudebním průmyslu – alba Off the Wall se prodalo 20 milionů kusů.

Jenže tím to nekončí, spíš začíná. Jacksonovo album Thriller se stalo nejprodávanějším albem všech dob, prodalo se 104 milionů kopií. Produkoval i druhou nejprodávanější nahrávku, charitativní We Are The World, na které se sešla řada velkých hvězd světové hudební scény. Jak je dokázal dát vůbec dohromady? Jak dokázal, že ti skvělí muzikanti mezi sebou nesoutěží? Odpověděl se smíchem: „Pověsil jsem na dveře ceduli Své ego laskavě nechejte venku!“

Chcete pokračování? To si potom zajděte do knihovny a udělejte si hodně volného času na studium. A vidíte, tento nenapodobitelný muzikant a producent přijel před několika lety na filmový festival do Karlových Varů,. Zastíněn sezónními hvězdami stříbrného plátna, v tichosti poskytl rozhovor Marku Ebenovi pro jeho televizní Plovárnu. Před grandhotelem Pupp, kde byl ubytován, procházel bez povšimnutí davy fanoušků, kteří spíš vyhlížely svého George Clooneyho.

Quincy Jones se podílel i na nahrávce Fly Me to the Moon (má to už v názvu), která zazněla v roce 1969 při prvním přistání člověka na Měsíci. Jakoby té světské slávy pořád bylo málo, znají ho i na Měsíci.

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9563874

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz