Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt


Roman Jurkas své člověky vodí přítomností i historií, ale vždy jsou aktuálními účastníky příběhů, které jste možná prožili, prožíváte nebo budete prožívat. Přímočaré pointy jim zaručují trvanlivost a tak Jurkasovy fóry většinou nevyčichnou, voní nám úsměvem a pohodou.

Patří k „mládí“ České unie karikaturistů, zažil námi prožité Pražské jaro v kočárku, ale zřejmě byl tou jedinečnou atmosférou konce šedesátých let odkojen. Možná, že jeho další tvůrčí bytí zavinilo i to, že se narodil na Smíchově. Vyučil se sazečem. V době před elektrifikací tvořící noviny, knihy, plakáty, lidi, kteří to uměli, bylo toto řemeslo zařazeno, jako řemeslo umělecké.

První kresbu mu v Kvítku, příloze Svobodného slova, které založil a redigoval Josef Lada jako Kvítko z čertovy zahrádky otiskl Ondřej Suchý, asi největší encyklopedista našeho i světového humoru všech žánrů. Bylo to 16.5.1985 a mladík začal publikovat v široké ploše deníků a časopisů.  Škrt, Kuk, Křížem krážem, Křížovka, Dikobraz, Pardon, Svobodné slovo, Bumerang (Slovensko), Obrana lidu, Motor…

Motor jsem si nechal nakonec, protože nenápadný, plachý Roman je často inspirací a skoro vždycky pracantem (motorem) na akcích Unie. Počet výstav samostatných i kolektivních, ceny a ocenění na soutěžích a festivalech humoru jsou jeho zajímavou prezentací, ale pro nás jsou podstatnější nakreslené příběhy zastavené v tom jedinečném okamžiku, který se nazývá pointou.


"Nesmlouvejte. Po třech měsících vás už musíme vyměnit."


"V tom prvním autobusu si vezou aparaturu, a v tom druhém určitě fanynky."


"Bohužel, potulného kolovrátkáře opravdu nepotřebujeme."


"Potřebuju zahrát něco dojemného, aby mě alespoň hodila cigarety."


Foto týdne

Jste náš host číslo

9522895

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz