Dnes má svátek Marek Zítra má svátek Oto

Jaroslav Hutka po návratu z emigrace v Malostranské besedě

Premiér Petr Nečas a současně zastupující ministr obrany předal v Praze 18 oceněným osvědčení o účasti ve třetím (protikomunistickém) odboji. Mezi oceněnými jsou písničkář Jaroslav Hutka nebo signatářka Charty 77 Dana Němcová. Tuto strohou zprávu přinesl jako jediný server iHNED.

„Památka na jejich neokázalé hrdinství je trvale důležitá pro celou naši společnost jakožto očkování proti falešné nostalgii po 'starých dobrých časech', po rovnostářství a zglajchšaltování,“ poznamenal Nečas v krátkém projevu. „Splácíme dnes společenský dluh, který je dávno po lhůtě splatnosti. Odpusťte, že to trvalo tak dlouho,“ dodal.

Jaroslav Hutka, v 70. letech minulého století na vrcholu kariéry, podepsal Chartu 77 a později byl donucen k emigraci. Po návratu řekl, že kdyby věděl, jak strašná je emigrace, zvolil by raději komunistické vězení. Stejnou cestu zvolili i další – písničkář Vlastimil Třešňák, herec Pavel Landovský a řada jiných osobností.

Do vlasti se Hutka vrátil s nizozemským pasem a bez vstupního víza v prvních dnech listopadových událostí roku 1989. Aktu na ministerstvu obrany nebyl přítomen, ocenění převzal jeho syn.

Foto: František Heřman

Foto týdne

Jste náš host číslo

9576314

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz