Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav


Beatles by se asi stejně rozešli, ve skupině narůstalo napětí mezi hlavními tvůrci Paulem McCartneyem a Johnem Lennonem. Tu poslední kapičku přilil John, když v roce 1969 začal vodit na zkoušky a do nahrávacího studia svou čerstvou novomanželku Yoko Ono. Nesnášel ji hlavně Paul, ale ani ostatním dvěma členům nebyla moc po chuti.

Čím vlastně mohla tato málo hezká, o sedm let starší dvakrát rozvedená matka dcery Kyoku uchvátit Johna Lennona? Svým sklonem k extravagancím? Nebo ještě něčím jiným? Poznali se na vernisáži její výstavy v listopadu 1966, John tehdy prohlásil, že poprvé poznal lásku. O rok a půl později vydali společné album Unfinished Music No.1: Two Virgins, které se muselo prodávat v papírových pytlících – na obalu byli oba tvůrci nazí.

Jak známo, John Lennon podlehl 8. prosince 1980 v New Yorku atentátu pomateného fanouška, který dodnes sedí ve vězení. A Yoko? Tato 157cm  vysoká stará paní dodnes nahrává, vystavuje, je veřejně činná. I když se její umění leckomu moc nelíbí, sbírá ceny a čestné doktoráty. Myslím, že u Yoko Ono už dávno nejde o ryzost jejího umění, jako spíš o tom, že Yoko je žijící monument.

Dvaadvacátého září loňského roku udělila mírovou cenu LennonOno členkám ruské punkové skupiny Pussy Riot. Určitě je nikdy neslyšela zpívat, ale stejně by si to asi nerozmyslela. I toto gesto je v linii života výstřední vdovy po Johnu Lennonovi.

Dnes slaví osmdesátiny, narodila se 18.února 1933 v Tokiu.





Foto týdne

Jste náš host číslo

9577699

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz