Dnes má svátek Vojtěch Zítra má svátek Jiří

Když zemřel Elvis, zastavil se svět

Měl jsem 16. srpna 1977 službu v tiskárně. Všech pět československých večerníků nevycházelo večer, ale v poledne. Rukopisy se do tiskárny odevzdávaly odpoledne předtím, aby je noční směna stačila vysázet a podle makety zalomit. Od brzkého rána pak v tiskárně seděl technický redaktor, sporťák a jeden píšící redaktor, který upravoval poslední rukopisy, nabíral a zpracovával předpověď počasí, poslední aktuality z ČTK, výpis z policejní svodky do oblíbené rubriky Černá kronika. Tehdy se všechny ty kriminální trapasy vešly do jednoho sloupku na sedmé straně. Dnes jdou rovnou na titul a žijí z toho celé deníky. No, deníky... Bůhví, co to je.

Technik Jarda Pelánek přišel od dálnopisu a položil přede mne kousek té dálnopisné role papíru. Zemřel Elvis Presley. Jarda tiše dodal – máš na to pět minut.

Co pět minut, měl jsem k dispozici nekonečno. Zemřel Elvis, i tiskárenské rotačky by se klidně zastavily. Srdce se možná na chvíli zastavilo i bolševickému ideologovi Vasilu Bi’lakovi, i těm strejcům v Kremlu. Zastavil se svět. Zemřel Elvis Presley. Pak Jarda Pelánek skočil dolů do obchodu pro láhev vodky. Nehodilo se pít v tuto chvíli zrovna vodku, ale Jarda by tam skočil tak jako tak, a nic než vodku nepil.

Stačilo mi těch pár minut, abych napsal nekrolog. Pak jsme mlčky pili tu láhev.

Dnes je tomu pětatřicet let.


Lisa Marie, pokračování rodu Presleyů

Vůbec to neměla jednoduché. Narodila se 1.února 1968 v Memphisu v Tennessee jako jediné dítě slavného otce a jeho ženy Priscilly, kterou si vyhlídl ještě za své vojenské služby v tehdejším Západním Německu. Když Elvis zemřel, bylo jí devět let. Je dcerou jednoho z nejslavnějších umělců moderní doby - ještě 35 let po smrti ročně vydělává desítky milionů dolarů. Svět ji znal dřív, než se narodila. A ani její matka Priscilla se reflektorům nevyhýbala, naopak. Lisa v sobě nese prokletí dětí slavných osobností, které žijí ve stínu svých rodičů, především otců. Co víte o dětech Beatles? Možná nejsou úplně nešikovní, ale nikoho nezajímají.

 

Malá Lisa Marie Presley s rodiči Priscillou a Elvisem

Lisa se čtyřikrát vdala - jejími manžely byli např. Michael Jackson nebo Nicolas Cage, s partnery má pět vlastních dětí. Je podobná Elvisovi víc než Priscille, jmenuje se Presley. Není to strašné?

Když náhle zemřel Michael Jackson, spojila se prostřednictvím spiritisty s jeho duchem. Michael ji požádal o odpuštění - ostatně v předtuše blížícího konce Jackson několikrát řekl, že skončí jako Elvis. Rychle, nečekaně, vlastně tragicky.

Lisa Marie ale není popletené stvoření, jen to má o dost těžší. Její talent bývá srovnáván s Elvisovým - a to není fair. Lisa chce být za sebe, ale najde odvahu se k Elvisovi přihlásit. Kladný ohlas přineslo její nové album Storm and Grace. Stanislav Dvořák o něm na serveru Novinky mj.napsal:

"Každému zkušenějšímu posluchači je z desky Storm & Grace na první poslech jasné, že se jedná nejen o dílo Lisy Marie, ale do značné míry pana T-Bone Burnetta, což je elitní producent, který se zabývá hlavně oblastí blues a country a dostává Grammy snad za všechno, čeho se dotkne.

Začínal kdysi jako doprovodný muzikant po boku legend jako Bob Dylan nebo Delaney and Bonnie, ale slávy dosáhl až na přelomu tisíciletí, kdy se podílel na soundtracku ke slavnému filmu Big Lebowski a později ke Bratříčku kde jsi? a mnoha dalším. V roce 2007 produkoval superúspěšné album Roberta Planta a Alison Krauss Raising Sand.

Burnett umí vyrobit parádní old-school americký zvuk, evokující country a rock'n'roll z 50./60. let. Poměrně ponuré songy se přibližují třeba i Waitsovi, Cohenovi a raným Creedence. Něco málo z jejich nálady připomíná Noru Jones. Ve výsledku máte podobný pocit jako z muziky ve starých Tarantinových filmech.

Lisa Marie zpívá slušně, z některých nahrávek bych ale soudil, že byly digitálně upravované a kdo ví, co by předvedla v klubu sama s kytarou. Každopádně na desce to zní cool a její zastřenější až trochu mužský hlas tomuto žánru sluší.

Jde o album v retro stylu, ale nemluvíme tu o sbírce coververzí. Zpěvačka tvrdí, že písně napsala sama nebo ve spolupráci s Richardem Hawleym (Pulp), Edem Harcourtem a Sachou Skarbekem. Požádala pak T-Bona, jestli by je produkoval a deska byla na světě.

“Když se objevila u dveří, byl jsem zvědavý. Říkal jsem si, má dcera revolučního amerického umělce co říct? To, co jsem slyšel, bylo upřímné, syrové a plné citu. Pomyslel jsem si, že její otec by byl na ni hrdý,” řekl v jednom rozhovoru."

Lisa si dovolila statečnou věc - připojila se k písničce Don´t Cry, Daddy, Neplač táto, kterou Elvis věnoval svému otci.  Působí to trochu mysticky, na tomto snímku se potkává několik symbolů a několik generací. Je to pokračování rodu Presleyů.

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9571896

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz