Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav

Šílely po ní miliony mužů po celém světě. Její image dodnes kdekdo napodobuje, královnu popu Madonnu v to ve své době počítaje. Komu je podobná panenka Barbie, ideál holčiček, mužů i českých hereček? Žen po celém světě? A přitom byla Marilyn Monroe nešťastné, nevyrovnané a trochu popletené stvoření. Celý svět jí záviděl, ale opravdu nebylo co. Dětství s bláznivou matkou, dospívání u příbuzných a pěstounů, v dětském domově… Vlastně se jmenovala Norma Jean Baker.

V šestnácti se poprvé vdala, chtěla změnit svůj život, chtěla běh svého života začít ovlivňovat. Toužila po tom až do své smrti - když už byla slavná, založila vlastní produkční společnost.

Asi hledala lásku. Prošla náručemi mnoha mužů, mezi nimiž byl i český tramp, hudební skladatel a dobrodruh Eduard Ingriš. Nebyl to zase tak velký problém, být milencem Marilyn Monroe. Patřili k nim i prezident John Fitzgerald Kennedy a jeho mladší bratr Robert, pozdější ministr spravedlnosti USA, dokonce snad ve stejné době. Šest let byla manželkou geniálního spisovatele a dramatika Arthura Millera. Nebyl to vyrovnaný vztah a nemohl vydržet. Nicméně Miller napsal skvělý scénář k filmu Mustangové (1960). Byl to Marilynin poslední film. Představitel hlavní role stárnoucího kovboje, herecká legenda Clark Gable, zemřel po skončení natáčení.

 

Zleva režisér filmu Mustangové John Huston, Marilyn a dramatik Arthur Miller

Rozervaná Marilyn zemřela 4. srpna 1962 ve svém domě v Bretnwoodu v Los Angeles na předávkování barbituráty. Bylo jí šestatřicet let. Její smrt mohl být omyl, mohlo to být ale i vědomé rozhodnutí. Nebo vražda, konspirační teorie o zásahu amerických tajných služeb nebudou asi nikdy vyvráceny.

Marilyn Monroe by mohla žít ještě dnes, bylo by jí pětadevadesát let. Z její krásy by už asi příliš nezůstalo. Zůstává ale právo každého z nás na šťastný a naplněný život. Měla ho i malá Norma, která víc než tu slávu hledala v náručích mužů štěstí a možná i otce, jehož nikdy nepoznala.

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9578369

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz