Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav

Žluté růže a Olga Matušková zahajují muzeum

Waldemar Matuška – třebaže má na vyšehradském hřbitově hrob s deskou, kterou mu navrhl kamarád Kristián Kodet – je tady pořád s námi a dosvědčily to i dvě události, kterými jsme si připomněli Waldovy ( už tohle pojmenování, pod kterým ho všichni znají, o něčem svědčí) nedožité osmdesátiny.


V neděli 1. července se zaplnilo divadlo Ta Fantastika do posledního místečka lidmi, kteří se většinou znali a především měli rádi Waldemara Matušku a jeho písně. A protože jsme v Čechách, stala se i věc nevídaná, protože většina návštěvníků přicházela do divadla za doprovodu sokolských dechovek a uprostřed usměvavých a mávajících Sokolů a Sokolek všeho věku, kteří svým pochodem na Staromětské náměstí nejen slavili 150. výročí své organizace, ale zvedli koutky i všem, kteří přicházeli oslavit 80. narozeniny člověka, který svým uměním nezarmoutil snad nikoho v téhle zemi.

„V pravé poledne“ dostal název koncert, kterým si mohli všichni přítomní připomenout, že Walda by měl osmdesát let. KTO taky začali jednou z Matuškových velmi známých „ Kvete mák a slunce pálí“ – jenže která z Waldových písniček není hodně známá ! A přidali „ Zrádné banjo“, které připomnělo začátky téhle kapely, která pak se stala neodmyslitelnou součástí většiny písniček Waldemara Matušky a posléze i Olgy Blechové, zanedlouho Matuškové.

Olina taky záhy přišla na podium, aby s Petrem Třebickým moderovala dění na jevišti, vždyť i proto přijela z Ameriky i s mladým Waldíkem, o kterém všichni říkají, že tatínkovi vypadl z oka. A protože Walda, jak známo, měl moc rád lidové či národní písničky, zazpívala si hned na úvod s KTO taky už roky pořádný hit našeho hudebního pokladu – „Aby nás Pánbůh miloval“.

A přicházeli další Waldovi kamarádi, kteří na něho vzpomínali a většinou to byly taškařice, protože o ty u Waldy nikdy nebyla nouze. Karel Štědrý, Kristián Kodet, Václav Postránecký – ten řekl krásnou větu, že dokud poslední z nás bude na Waldu vzpomínat, bude zpěvák pořád s námi. A před přestávkou Olina zazpívala i s anglickou verzí krásnou píseň Den jde spát, neboli Day Is Hard.

V druhé půli koncertu už se rozezpívali i diváci, ale ztichli po velkém potlesku na přivítanou Heleně Vondráčkové, která udělala radost Waldovou oblíbenou písní z Noci na Karlštejně „Lásko má, já stůňu“ a byl to zážitek.

Tentokrát asi víc než kdy jindy byly funkční a někdy dojemné obrázky, které se po celou dobu koncertu promítaly na velkém plátně v pozadí jeviště, které posloužilo i k video záznamu z jednoho Waldova amerického koncertu a podtrhlo skutečnost, že ve Fantastice byl Walda skutečně přítomen.

Dva dny po koncertu se v Jaroměři-Josefově otvíralo Muzeum Waldemara Matušky. Místo rozjásaných Sokolů v Praze přišla do Josefova průtrž mračen, ale na kráse celé akce pod střechou Vojenského muzea to neubralo.

Waldík,Miroslav, Olga, M. Frost, F. Hacker / za ním J. Valajanis/

Miroslav Frost při zahajovacím projevu

Mezi hosty pochopitelně nechyběla Olga Matušková s Waldíkem a jeho nevlastním bratrem Miroslavem, ani Jana Bobošíková, která zasponzorovala práci výtvarníka Petra Nováka na Waldově bustě a především člověk, který si celou akci vymyslel a jako letitý fanda Waldemara, kterého slyšel poprvé ve svých šestnáci letech, dodal většinu vystavených exemplářů – Miroslav Frost.

Po jeho úvodním slově zahráli dva členové KTO - kytarista František Hacker a foukačkář Jean Valajanis – Žluté růže z Texasu a všichni společně, co se jen vešli do posledního sálu muzea vedle Waldova piana, si zazpívali Sbohem lásko.

V muzeu je vedle spousty fotografií, plakátů, desek, CD, DVD, VHS také například první Waldova kytara nebo oblek, ve kterém přijímal ocenění od prezidenta Klause a jak řekla Olina – ještě spousta věcí je v krabicích na Floridě, které časem muzeu propůjčí.

Když jsme s Frantou Heřmanem z čerstvého muzea odjížděli, říkal jsem si, že Miroslavu Frostovi se podařily jednou ranou dva velmi prospěšné zásahy: vytvořením Waldova muzea zdokumentoval nebývalou šíři umělcova záběru, včetně té neokázalosti, pro kterou ho lidi mají rádi – a současně nalezl velmi smysluplné poslání části historické budovy, která dlouho sloužila jen jako jakési skladiště.

Přál bych si, aby k té spoustě ukazatelů v Jaroměři přibyly i šipky kudy k Muzeu Waldemara Matušky, protože radost i dojetí, které byly vidět na Olině Matuškové, si myslím prožije každý, koho Waldovy písně oslovily.

Olga Matušková

Dojatá Olga s Waldemarovými syny

Návštěvníci s Olgou u desek a přístrojů

Dana Hackerová, busta W.M., Miroslav Frost

Průhled do sálů Matuškova muzea

Žluté růže na Waldově piánu

Waldemar Plch (vlevo) je velká brněnská celebrita. Možná byl tehdy v šedesátých letech trochu otisk staršího Waldemara, nicméně vyvinul se ve výtečného zpěváka, který má svou kapelu, někdy taky zpívá s Los Brňos, po léta organizuje v největším moravském městě Country opery, se starším Waldemarem se stali nakonec takovými přáteli, že byl zván do Matuškových Luceren nebo i na společná vystoupení na brněnskou slavnou Šelepku. Walda Plch byl souputník a kamarád dalších unikátních brněnských zjevů – siláka Franty Kocourka a Zlatého slavíka Rudiho Kovandy.

Foto: František Heřman

Foto týdne

Jste náš host číslo

9578199

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz