Dnes má svátek Valérie Zítra má svátek Rostislav

V+W tentokrát obráceně - Jan Werich a Jiří Voskovec

Jednoduché V ve slavné značce V+W má narozeniny 19. června a my máme proč je slavit, i když oslavencův popel zčásti leží vedle Werichova popela na pražských Vinohradských hřbitovech, zčásti v Atlantickém oceánu, nejspíš u Long Islandu, kde byl Atlantiku svěřen. Říká se ( tedy v Čechách určitě, ale patrně i jinde), že nic není náhoda, a tak nepřekvapí, že další ze slavných dvojic naší kultury – Jan Vodňanský – se narodil sice o řadu roků později, ale také 19. června. Už překvapivější je skutečnost, že malý Jeník Vodňanský viděl slavný film V+W Pudr a benzin už v osmi letech a že už tehdy si řekl, že by se s panem Voskovcem chtěl potkat. A to se také stalo, i když mezitím uplynula spousta let. Ale aspoň mohl jet do Ameriky jako polovička významné a výrazné dvojice Vodňanský – Skoumal, a tak se potkali vlastně dva kolegové.

V řepském kulturním centru Průhon, kde je doma Klub Werichovců, došlo k další slavnosti. Po křtu desky Poslední forbína se záznamem většiny z rozhovoru Voskovce s Werichem ve Vídni v roce 1974, po nesmírně zajímavé besedě s Libuší Rudincovou, která režírovala dokument Můj otec Jiří Voskovec a jeho promítnutí v nezkrácené verzi, přinesla Naďa Dvorská ze Supraphonu čerstvé cédéčko s názvem Jiřímu Voskovcovi k narozeninám.

Nechci teď vypisovat, co všechno na stříbrném kotoučku je, protože vám chci dopřát radost z překvapení a nečekané zážitky při poslechu hlasu, který většina z nás zná jen z občasného vysílání filmu V + W pro pamětníky, protože americký film Dvanáct rozhněvaných mužů, kde jsme mohli po letech vidět Jiřího Voskovce v zaslouženém sousedství s řadou slavných herců amerických, byl samozřejmě dabovaný.

Ale vrátím se do Průhonu. Nejen Naďa Dvorská, Karel Koliš a autor výtvarné části Stanislav Dvorský vyprávěli o okolnostech vzniku desky. Jan Vodňanský vzpomínal na návštěvu u Jiřího Voskovce v New Yorku a četl z Voskovcových dopisů, které mu slavný krajan poslal. Znovu se stalo to ohromující zjištění, s jak nádhernou češtinou pracoval člověk, který vydělával peníze na živobytí v angličtině, či lépe řečeno v američtině.

A protože by bylo kruté nenechat zaplněný sál ochutnat aspoň krůpěj z poháru nového cédéčka, zazněl v Řepích Voskovcův hlas a bylo to nádherné.

Ostatně nebyly to všechny zážitky, které křestní podvečer přinesl. Lubomír Šterc (v předvečer svého svátku) zahrál na klavír kytičku Ježkových melodií a Jan Vodňanský – v závěru a v přídavcích i s Hanou Navarovou – zazpívali několik Vodňanského písní a byl to dárek jistě nejen pro posluchače, ale i pro zpěvákova úctyhodného předchůdce.

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9563588

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz