Vzkazy

  • Obec spisovatelů na Portě

    Již podruhé se na portovní scéně prezentovala Obec spisovatelů ČR, a to prostřednictvím udělované Ceny za nejlepší písničkový text. Vítěze, stejně jako v loňském problematickém roce, vyhodnotila odborná porota, složená z členů Rady Obce spisovatelů a publikujících autorů, která posuzovala  texty po stránce literární i ve vztahu k neotřelosti nápadu. Kvalita slovní části písniček je totiž, zejména pak u folku a spřízněných žánrů, stejně důležitá jako jejich hudební stránka a nejednou se stává i nosným pilířem písničkového sdělení a výpovědní hodnoty skladby.

    Celý článek...  
  • Čapek show na Country radiu

    Pěkný den,

    máme pro Vás několik novinek a dobrých zpráv. Do dalších dílů stále populárnější Čapek show na Country radiu připravujeme rozhovory s těmito osobnostmi:

    září - BB Bowness - skvělá mladá banjistka progresivní kapely Mile Twelve (již tuto sobotu!)

    říjen - legendární foukačkář Charlie McCoy

    listopad - Chris Jones - kytarista a leader kapely The Nightdrivers

    Vysílací časy Čapek show: premiéra každou první sobotu v měsíci od 10:00, reprízy následující pondělí od 23:00 a třetí sobota od 10:00.

    Celý článek...  
  • Zářijové koncerty Poutníků

    Kapela Poutníci loni slavila 50 let od svého vzniku. Bohužel kvůli covidu19 toho loni moc neoslavila a neodehrála, takže i letos bude jezdit s pořadem „50 let v country".

    A tady je přehled míst, kam se v nejbližším období můžete na koncerty Poutníků vydat:

    Celý článek...  
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Zlata Zítra má svátek Andrea

Twistrio

Šťastný los s výhrou počasí si vytáhl příjemný malý festiválek s názvem Bluegrass Fest, který se konal ve druhé polovině srpna v jihočeském městečku Velešín, na zahradě tamější restaurace Zlatá růže. Nejde ale o žádného nováčka mezi festivalovými akcemi, letošní ročník byl v pořadí již jedenáctý. A to už zaslouží smeknutí klobouku, zvlášť, když vezmete v úvahu, že příprava takového dění s účastí muzikantů z celé republiky leží pouze na několika málo jednotlivcích.

Ale abychom začali od úplného začátku. Na startu této koncertní události stálo velké odhodlání a dvě přítelkyně, obětavé fanynky bluegrassu - Dana Jandová a Jana Hanušová, kterou později vystřídal v pořadatelském štábu Michal Janda. Jasně, že pro takovou akci nestačí pouhé nadšení, ale je zapotřebí spousta práce, jednání, zařizování a také řady dobrovolníků, kteří pomohli tomuto komornímu festiválku postavit se na nohy. V této souvislosti nesmí být vynechána ani zmínka o zajímavé sázce mezi pořadatelkou Danou a Pažoutem z Giant Mountain Band, že pokud se podaří dovést startující festival do dalších deseti ročníků, bude zmiňovaná skupina hrát na tomto pódiu desetkrát zadarmo. A jak vidno, obě strany své závazky dodržely beze zbytku.

 „Nejdříve jsme program zaplňovali kapelami z řad kamarádů, ale jak už se festival rozjel, byl stále lepší a lepší. Zpočátku jsme kapely tohoto žánru oslovovali, nyní se již nabízejí samy, takže si můžeme vybírat. Měli jsme zde i kapely ze Slovenska, Holandska... Samozřejmě, že bez sponzorů by to nešlo, takže i jim vděčíme za to, že festival jede dál,“ říká Dana Jandová. „A těší nás, že si to lidi užívají...“A skutečně – užívali... Tenhle festival není jen o hudební produkci, i když ta je nespornou páteří celé akce, ale i o pohodové komorní atmosféře, příjemném prostředí, levném občerstvení a mimo jiné také o setkání muzikantů a možnosti příjemného popovídání na téma vzpomínek, ale i novinek z hudebního světa.

Ani mne moc nepřekvapilo, že průvodcem tohoto hudebního matiné byl pohotový a fundovaný, notoricky známý spíkr - Zdenek Schwager. A pravda je, že musel sáhnout dost hluboko do svých šuplíčků informací, než byly kapely, zvláště pak vícečlenné, nazvučeny.

Giant Mountains Band

Trochu nevděčnou roli startující kapely, kdy se hlediště teprve pozvolna zaplňovalo, měla šestičlenná formace z Moravy – Kósavá deka, která se prezentovala jak instrumentálkami, tak vlastními texty. Vystřídalo je mladé Twistrio, experimentující a svižná sestava s houslemi, kytarou, mandolínou, kechem, příjemným hlasovým fondem, dobrou angličtinou a ženským elementem. Následující  Giant Mountains Band patří dnes už ke špičce v tomto žánru, což opakovaně dokazuje i svou účastí a také nejedním oceněním na zahraničních vystoupeních. Musím dodat, že skutečně zrají jako víno – nástrojově, hlasově i repertoárově. Petr Zbořil vyměnil tentokrát svůj rozměrný kontrabas za malou basovou kytaru a musím říci, že to znělo stejně dobře.

 

Brzdaří

Brzdaře z Kutné Hory, kteří za rok oslaví půl století trvání, nemohl nikdo přehlédnout, protože měli stejná trička s viditelně označujícím nápisem. Ale ani přeslechnout, díky skvěle znějícím vokálům a  jejich odpichovému repertoáru, v němž střídali spirituály s vlastními písničkami. Zmínit bych chtěla mimo jiné také dobro v nástrojovém parku a jedinečnou výslovnost v textech. Na plakátech avizovaný Country Cocktail bohužel nedorazil, a to díky nehodě, kterou v podobě zlomeniny utrpěl během cesty na akci jeden ze členů kapely. O to větší prostor pak dostala následující kapela Sunny Side, naplňující klasický jevištní styl 50.let jak oblečením s bílými košilemi a obleky, tak v autentickém hudebním projevu této nezapomenutelné éry. Výjimečně ale hráli na čtyři mikrofony, namísto obvyklého jednoho. Nicméně jejich hudba a jevištní humor dostaly publikum natolik, že je ani nechtělo pustit z pódia. Večer uzavíral Milkeaters s moderním bluegrasem. Do další  charakteristiky ze slov Zdenka Schwagera bychom mohli zařadit jedinečné zvládnutí nástrojů a specifický hudební projev, díky čemuž i klasické skladby zněly v jejich podání progresivně. Zaujala nesporně i zajímavě znějící improvizace, přes níž se hudebníci znovu vraceli k původní hudební lince.

 

Sunny Side

Odpoledne zpestřil také nenápadný filmující dron, zejména k velké radosti dětí. Něco z jeho nahrávek najdete i na stránkách velešínského Bluegrass Festu.

Ačkoliv hlediště nebylo ani ve večerních hodinách zcela zaplněné, všechna přítomná hudební tělesa hrála s plným nasazením jako před Grand Ole Opry a jejich živelnost byla strhující, protože bylo jasně cítit, že hrají nejen pro publikum, ale i pro svoji vlastní radost z hudby svého srdce... 

Foto: Zuzana Heřmanová

Foto týdne

Jste náš host číslo

7488172

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz