Vzkazy

  • Obec spisovatelů na Portě

    Již podruhé se na portovní scéně prezentovala Obec spisovatelů ČR, a to prostřednictvím udělované Ceny za nejlepší písničkový text. Vítěze, stejně jako v loňském problematickém roce, vyhodnotila odborná porota, složená z členů Rady Obce spisovatelů a publikujících autorů, která posuzovala  texty po stránce literární i ve vztahu k neotřelosti nápadu. Kvalita slovní části písniček je totiž, zejména pak u folku a spřízněných žánrů, stejně důležitá jako jejich hudební stránka a nejednou se stává i nosným pilířem písničkového sdělení a výpovědní hodnoty skladby.

    Celý článek...  
  • Čapek show na Country radiu

    Pěkný den,

    máme pro Vás několik novinek a dobrých zpráv. Do dalších dílů stále populárnější Čapek show na Country radiu připravujeme rozhovory s těmito osobnostmi:

    září - BB Bowness - skvělá mladá banjistka progresivní kapely Mile Twelve (již tuto sobotu!)

    říjen - legendární foukačkář Charlie McCoy

    listopad - Chris Jones - kytarista a leader kapely The Nightdrivers

    Vysílací časy Čapek show: premiéra každou první sobotu v měsíci od 10:00, reprízy následující pondělí od 23:00 a třetí sobota od 10:00.

    Celý článek...  
  • Zářijové koncerty Poutníků

    Kapela Poutníci loni slavila 50 let od svého vzniku. Bohužel kvůli covidu19 toho loni moc neoslavila a neodehrála, takže i letos bude jezdit s pořadem „50 let v country".

    A tady je přehled míst, kam se v nejbližším období můžete na koncerty Poutníků vydat:

    Celý článek...  
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Zlata Zítra má svátek Andrea

Moje další cesta mne následující víkend po Banjo Jamboree zavedla do Luk nad Jihlavou. Konal se tam již podvacáté Bluegrass a Jeep festival White Stork. Pořádají ho Kamarádi Balkánského ranče jako tradiční setkání vojenské techniky, dobré muziky, jídla a pití a hlavně kamarádů. Nebyla jsem tam poprvé a moc jsem se těšila na své oblíbené kapely.

Páteční přehlídku džípů a jiných vojenských vozidel jsem bohužel promeškala, ale na louce jich parkovalo velké množství, takže bylo možné si je později po částech prohlížet. A sobotní program stál za to! Dojela jsem tam vlakem půl hodiny před začátkem, pozdravila se s pořádajícím Standou Řehořem a ostatními kamarády z Pražců a dalších kapel.

Festival úderem druhé zahajovala Nová Sekce a Tomáš Tichý mne velice překvapil humorným povídáním o tom, jak jsem je kdysi přihlásila do soutěže evropských kapel, kterou v roce 1998 pořádala americká SPBGMA v rámci 1. Tradičního festivalu americké muziky a tanců ve Vídni. Jak tam původně vůbec nechtěli jet a nakonec vyhráli druhé místo. Já už jsem na to dávno zapomněla.

Abych si tedy osvěžila paměť, zahrabala jsem v archivech a přečetla si o tom článek v Bluegrass Bühne. Prý jsem to tehdy žertem nazvala První americká mezinárodní soutěž československých bluegrassových kapel v cizině. Zúčastnilo se jí tehdy dvacet evropských kapel. Každopádně to tehdy vyhrál Fragment, druhá byla Nová sekce, na třetím místě se umístil Monogram, čtvrtí byli Petr Brandejs Band, pátý Reliéf, šestý Blackjack, sedmí němečtí Sacred Sound of Grass , osmí rakousko-český New River Train, devátí Country Coctail, desátí Italský Springfield a jedenáctý Blueland. Tehdy se poprvé potvrdilo, že český bluegrass je ten nej. V jednotlivých instrumentech zvítězili na dobro Henrich Novák, kytarista Jakub Racek, na mandolínu Zdeněk Jahoda, a na basu Pavel Peroutka. To byl konec všem těm posměváčkům, co tvrdili, že si vymýšlím, že se u nás hraje ten nejlepší bluegrass.

No, diky Tomovi jsem si zavzpomínala na pravěk. Zahráli tam opět výborně. Dobře že se k nim vrátil od muzikálů i Kamelotů kytarista a zpěvák Špek – Marek Dráb a banjo obsluhuje namísto Lukáše Mayera Pavel Zícha. Basa Ivana Preislera byla jako vždy super. Slyšela jsem od nich mnoho nových krásných písniček. Holt umí!

Jako další nastoupila domácí kapela Pražce. Jejich nestora Vaška Kříže moderátor označil jako našeho nejstaršího aktivního bluegrassového hráče na mandolínu. Kapela má za sebou neuvěřitelných sedmačtyřicet let a hraje jim to pořád výborně. Je to jedna z mála českých kapel, co mají dívčí banjistku. Tou je Mirka Musilová.

Po nich zavládl Ladygrass, děvčata Od plotny skok se spoustou vlastních kompozicí. Líbily se mi ještě víc než minule v Čáslavi. Měly obrovský úspěch.

Byla jsem moc zvědavá na nejnovější sestavu Svaťa Kotas Bandu. Přidala se k nim má dlouholetá holandská kamarádka, zpěvačka a basistka Loes van Schaijk a kapela postoupila ještě o další stupínek nahoru. S Janou Vojtkovou jim to krásně ladí a ani zpěv Tomáše Vojtka a jeho nádherné písničky nemají chybu. Tomu všemu vévodí jedinečné, nenapodobitelné Kotasovo banjo. Svaťovu muziku prožívám již od dob Poutníků a Fragmentu a ještě nikdy mne nezklamal. Zkrátka senzace.

Málokterý festival se může pochlubit tím, že tam po sobě hrají hned dvě banjové legendy za sebou. Jihočeská skupina Sem Tam je od úplných začátků také moje srdeční záležitost. Nádherné, nejenom dívčí zpěvy, výborní instrumentalisté pod taktovkou houslisty Luboše Marka a mezi nimi legendární, stejně jako Svaťa naprosto nenapodobitelný banjista Vojta Zícha. Co by člověk chtěl víc…

Po delší večeřové přestávce nastoupily hvězdy večera Roman Horký a Kamelot. Hlediště se ještě víc naplnilo. I Roman mne překvapil několika novými písněmi, a obecenstvo bylo nadšené.

Bylo tam opravdu nádherně. Díky všem pořádajícím, zvukařům, vystupujícím muzikantům a opravdu výborným kuchařům, kteří se starali o naše žaludky. I to pivo mi chutnalo, hlavně to z pivovaru Lobkowicz s lemonkem. Hahaha! Myslela jsem si, že je bez alkoholu, tak jsem pilně doplňovala pitný režim… Po třetím mi v tom vedru ale trochu ztěžkly nohy, tak jsem se šla zeptat zda v něm fakt není alkohol. Ve stánku se mi moc smáli, že ano, sice asi jenom málo, asi jako osmička kdysi… Ale bylo moc dobré. Zase jsem se poučila a ptám se, proč už nikde nemají desítku na žízeň, jedenáctku holt nemusím…

Noční azyl mi jako vždy poskytla rodina Vaška Kříže. Tímto jim moc děkuju. Ráno jsem šla ještě na procházku kolem Jihlavky cestou na nádraží. Festivalové místo už bylo skoro uklízené, mnoho Jeepů a vojenské techniky se balilo na cestu zpátky. Tak se se všemi rozloučit a sotva jsem vlezla do vlaku začala pořádná bouřka.

Foto: Lilly Pavlak

Fotky si můžete prohlédnout na mém FB profilu

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

7488051

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz