Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Vítěz Porty - skupina Lu's and

I když na první pohled se to nezdálo zjevné, letošní Porta v Řevnicích byla poněkud jiná než její předchozí ročníky. Měla jiný náboj i jaksi emotivnější atmosféru – bylo jasně čitelné, jak si návštěvníci víkendových portovních koncertů cení, že je neberou jako běžnou samozřejmost a že jsou šťastní, protože jsou po dvou letech zase součástí téhle jedinečné hudební akce. Potvrdila mi to v různých slovních variantách i řada lidiček, kteří se již tradičně o přípravu Porty starají, anebo se jí pravidelně účastní. Od členů štábu, přes muzikanty, rozhlasáky, návštěvníky až po hostující a soutěžící muzikanty. Jako by vše ovládal takový všudypřítomný, smířlivější a citově hlouběji prožívaný duch chvíle.

 V čem ještě se Porta změnila? Došlo k několika menším organizačním změnám, jako byl třeba přesun semifinálové soutěže na pódium hlavní scény v amfiteátru apod, ale na celkové tváři portovního dění se to de facto nijak neodrazilo. A návštěvnost neovlivnily ani nepříznivé předpovědi počasí. Ovšem Porta není jen třídenní hudební maraton finálového dění – předchází jim mravenčí práce v krajských a oblastních kolech, na jejichž pilířích pak vyrůstá konečné portovní finále. Letos sice ještě některá kola probíhala on-line, ale jinde už živě a s nečekaným zájmem soutěžících.

 Pro mne osobně byl sice tenhle letošní svátek muziky kratší o páteční koncert, kterého jsem se ke své lítosti nemohla zúčastnit, zejména pak lituji, že jsem nezažila vystoupení skupiny Jak je neznáte se vzpomínkou na Tonyho Linharta. Ale v sobotu už jsem vplula do starých známých festivalových vod. Bylo báječné potkávat, jako každý rok, přátele a kamarády a potřásat si s nimi rukou, bájená byla i ochutnávka úžasného narozeninového dortu, který Jirka Vondráček obdržel s půlročním zpožděním, a nezklamala ani nezaměnitelná atmosféra všech víkendových hudebních vystoupení, což klasicky umocňuje přírodní prostředí amfiteátru.

Premiéru si však odbýval zvukař – zkušený a vstřícný Karel Dřínek, jehož cit a flexibilitu si chválili jak muzikanti, tak posluchači. A ráda bych také připomněla obsáhlou výstavku, dokumentující fotografiemi a psaným slovem historii Porty. Tohle archivní ohlédnutí do minulosti pravidelně připravuje usměvavá a obětavá Miládka, kterou znáte ze stánku s Portýry, cédéčky a drobnými suvenýry. A dovolím si připomenout také její prosbu, týkající se zapůjčení fotografií a další dokumentace k prvním ročníkům Porty, aby mohla doplnit dosavadní mezery v této přehledné prezentaci.

Třebaže předpověď počasí na víkend hrozila přeháňkami a bouřkami, až do pozdních večerních hodin se to v sobotu obešlo jen několika kapkami, pořádně pršet začalo až při vystoupení Věry Martinové, ale většina posluchačů zůstala hrdinně sedět pod pláštěnkami a deštníky. Zajímavé bylo, že déšť ustal zároveň s koncem zpěvaččina vystoupení, jako by po Žalmanovi převzala tuhle neblahou dešťovou hůl. A pak to ale řádně rozpumpoval starý dobrý Cop s Míšou Leichtem, který rozhodně nenechal nikoho chladným. O to víc oceňuji jejich vyjádření pokory na konci jejich bloku. Večer zakončila Lokálka se svým speciálním parodickým repertoárem, spolehlivě lechtajícím bránice, a pohotovým vtipným moderátorem Vaškem Součkem.

Ale vrátím se ještě k předchozímu sobotnímu programu - po dlouhé době jsme totiž s potěšením vyslechli klasické trampské písničky, které se na Portě nevyskytovaly už celé roky - a to díky uskupení s názvem Brzdaři, se znělými mužskými vokály. Nakonec jejich téměř půl století působení na hudební scéně mluví samo za sebe. Dalším příjemným překvapením v trampském hávu byla podstatně mladší kapela Choroši se svižnou muzikou, vtipnými texty i průvodním slovem. Těm bych také dala s radostí svůj palec nahoru. Dalším plusem v tomto výčtu byly nesporně i tři soutěžící skupiny s bluegrassovým repertoárem.

Vítězem Porty se stala mladá skupina Lu's and, s frontmankou z Holandska, která drží primát i v tom, že poprvé na zdejší portovní scéně zvítězila formace, která nehraje jen česky, ale i anglicky. Toto kvarteto si odneslo i Cenu ČRo Olomouc a Cenu SAI. Jako druhá se umístila mladá sestava  Zkusmeto se skvělými texty a dobře nastavenými vícehlasy. Třetí místo obsadila Saša Niklíčková, která zabodovala i v autorské soutěži s písničkou Námořník. Cenu poroty si odnesl malý bubeníček Štěpán Kočárek ze skupiny Ornament, který nebyl za bubny téměř ani vidět. Cena Country radia pak putovala k písničkářce se jménem Blondýna, zatímco Cena SMS soutěže byla udělena skupině VilMa. A Slávek Maděra z této hudební skupiny si vysloužil i Cenu Obce spisovatelů ČR za nejlepší autorský písničkový text, v podobě keramického poháru. Naživo byla tato posledně jmenovaná cena předávána poprvé, ale poprvé bylo toto nové ocenění udělováno už v loňském roce,  kdy portovní soutěž probíhala on-line a odložené finále pak rovněž virtuálně, bez diváků. A svou zaslouženou Portu si odnášel tentokrát také dlouholetý moderátor Zdenek Schwager, jehož překvapení a dojetí po tomto vyhlášení bylo naprosto nefalšované.

I v nedělním programu jsem si musela díky odjezdu vlaku nechat ujít hostující Zelenáče, Radka Tomáška, Petra Kocmana a Aleše Maudra, ale byla jsem nesmírně vděčná za možnost slyšet a vidět ještě před vyhlašováním výsledků hodinový program Druhé trávy a Roberta Křesťana, což byla skutečná hudební lahůdka.

 Kdybych měla jmenovat všechny, kteří se o zdárný průběh Porty zasloužili – a každoročně zasluhují - byl by tento seznam hodně dlouhý. Nemůžu ale vynechat pohotovou a stále zaměstnanou Aničku Roytovou z vedení štábu, ČTU, jejíž členové se podílejí jak na průběhu krajských kol, tak na finále, obětavou fotografku Dášu Borovskou, ale třeba i portovní lékařskou pohotovost, kterou již třináctým rokem Jonáš – MUDr. Jiří Drábek. A asi bych se měla také zmínit i o těch, kteří nás fundovaně a vytrvale provázeli všemi třemi festivalovými dny – a co víc – oba, Zdenek Schwager i Petr Bohuslav - jsou Jihočeši, a to mou patriotskou dušičku těší neméně tak, jako slova chvály na víkendový svátek dobré muziky.

Foto:www.porta-festival.cz

Foto týdne

Jste náš host číslo

9565325

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz