Vzkazy

  • Obec spisovatelů na Portě

    Již podruhé se na portovní scéně prezentovala Obec spisovatelů ČR, a to prostřednictvím udělované Ceny za nejlepší písničkový text. Vítěze, stejně jako v loňském problematickém roce, vyhodnotila odborná porota, složená z členů Rady Obce spisovatelů a publikujících autorů, která posuzovala  texty po stránce literární i ve vztahu k neotřelosti nápadu. Kvalita slovní části písniček je totiž, zejména pak u folku a spřízněných žánrů, stejně důležitá jako jejich hudební stránka a nejednou se stává i nosným pilířem písničkového sdělení a výpovědní hodnoty skladby.

    Celý článek...  
  • Čapek show na Country radiu

    Pěkný den,

    máme pro Vás několik novinek a dobrých zpráv. Do dalších dílů stále populárnější Čapek show na Country radiu připravujeme rozhovory s těmito osobnostmi:

    září - BB Bowness - skvělá mladá banjistka progresivní kapely Mile Twelve (již tuto sobotu!)

    říjen - legendární foukačkář Charlie McCoy

    listopad - Chris Jones - kytarista a leader kapely The Nightdrivers

    Vysílací časy Čapek show: premiéra každou první sobotu v měsíci od 10:00, reprízy následující pondělí od 23:00 a třetí sobota od 10:00.

    Celý článek...  
  • Zářijové koncerty Poutníků

    Kapela Poutníci loni slavila 50 let od svého vzniku. Bohužel kvůli covidu19 toho loni moc neoslavila a neodehrála, takže i letos bude jezdit s pořadem „50 let v country".

    A tady je přehled míst, kam se v nejbližším období můžete na koncerty Poutníků vydat:

    Celý článek...  
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Zlata Zítra má svátek Andrea

Protože první červnový čtvrtek vstupuje XV. ročník Notování do finále, je tento článek od nás posledním svého druhu v klubové sezóně 2017 / 2018. Než vám ale prozradím, kdo jsou jeho finalisté, zastavme se aspoň krátce u květnového, v pořadí 3. semifinále. Zde jsou jeho výsledky:

1. místo: Pavel Čadek z Brna se 108 body za písničky (s nejúspěšnějšími písničkami na 1., 4. a 5. místě v bodování večera) a 16 preferenčními hlasy,
2. místo: Pětník z Prahy se 106 body za písničky (s nejúspěšnějšími písničkami na 2. a 3. místě večera) a 12 preferenčními hlasy,
3. místo: Lážo Plážo z Lysé nad Labem se 72 body a 8 preferencemi,
4. místo: Melda & spol. z Boskovic se 66 body a 4 preferencemi,
5. místo: Miloš Miňo Antol z Prievidze (SK) se 44 body a 2 preferencemi
a 6. místo: DOTmy z Prahy se 34 body za písničky.

 

 

Pavel Čadek, vítěz 3. semifinále a finalista XV. ročníku Notování (Foto Anička Halamová)

Skvělým hostem večera byla skupina Huménečko se dvěma premiérovými novinkami v repertoáru. Než přikročím k pozvání na finále, odkáži vás ještě na reportáž http://www.notovani.cz/rec-3-semifinale-xv-rocniku-notovani-3-5-2018/ , z níž se o tomto večeru můžete dozvědět mnohem víc. Příjemné počtení přeji!

 

Společná radost loňských vítězů - vlevo část Huménečka vítězného u Rady Notování, vpravo část Faux Pase Fonetu vítězného u diváků (Foto Rejka Balcarová)

 ---------------------------------------------------------------------------------------

Finále jubilejního XV. ročníku proběhne 7. června 2018 od 19:30 v pražském Music City Pointu http://www.notovani.cz/kudy-music-city/, kde budete mít možnost svými hlasy rozhodnout o vítězi ročníku a dalším pořadí finalistů. Budou jimi (v abecedním pořadí):

písničkář Pavel Čadek z Brna, který se stal finalistou díky nejvyššímu získanému počtu diváckých preferenčních hlasů;
skupina Kupodivu z Brna, která se stala finalistkou na základě hodnocení Rady Notování;

trio LeDva z Prahy, které se stalo finalistou díky výsledku diváckého hlasování na písničky;
trio McBerds z Českých Budějovic, které se stalo finalistou na základě hodnocení Rady Notování;
skupina MeziMěsto z Pardubic, která se stala finalistkou díky výsledku diváckého hlasování na písničky,
a skupina Pětník z Prahy, která se stala finalistkou rovněž díky výsledku diváckého hlasování na písničky.

 

Josef Balcar - mistr zvuku, který se dovede ze své práce radovat  (Foto Anička Halamová)

Hostem finálového večera bude již tradičně vítězka diváckého hlasování předchozího ročníku, skupina Faux Pase Fonet z Dobřan. O světla a kvalitní zvuk pro všechny se postará osvědčený tým Josef Balcar a Michal Bechyně... Na závěr dovolte, abych vám připomenul, že při osobní účasti v Music City Pointu se můžete svým hlasováním podílet na výsledku našeho jubilejního ročníku a že se tam na vás moc těšíme!

Více informací o Notování najdete na http://www.notovani.cz/ ,
na https://www.facebook.com/groups/130783622398/
a na http://bandzone.cz/fan/radanotovani .



Trio LeDva, finalista XV. ročníku Notování (Foto Anička Halamová)



Skupina Kupodivu, finalistka XV. ročníku Notování (Foto Anička Halamová)



Trio McBerds, finalista XV. ročníku Notování (Foto Jirka Esser)



Skupina MeziMěsto, finalistka XV. ročníku Notování (Foto Rejka Balcarová)



Skupina Pětník, finalistka XV. ročníku Notování (Foto Jirka Esser)

Foto týdne

Jste náš host číslo

7488181

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz