Vzkazy

  • Obec spisovatelů na Portě

    Již podruhé se na portovní scéně prezentovala Obec spisovatelů ČR, a to prostřednictvím udělované Ceny za nejlepší písničkový text. Vítěze, stejně jako v loňském problematickém roce, vyhodnotila odborná porota, složená z členů Rady Obce spisovatelů a publikujících autorů, která posuzovala  texty po stránce literární i ve vztahu k neotřelosti nápadu. Kvalita slovní části písniček je totiž, zejména pak u folku a spřízněných žánrů, stejně důležitá jako jejich hudební stránka a nejednou se stává i nosným pilířem písničkového sdělení a výpovědní hodnoty skladby.

    Celý článek...  
  • Čapek show na Country radiu

    Pěkný den,

    máme pro Vás několik novinek a dobrých zpráv. Do dalších dílů stále populárnější Čapek show na Country radiu připravujeme rozhovory s těmito osobnostmi:

    září - BB Bowness - skvělá mladá banjistka progresivní kapely Mile Twelve (již tuto sobotu!)

    říjen - legendární foukačkář Charlie McCoy

    listopad - Chris Jones - kytarista a leader kapely The Nightdrivers

    Vysílací časy Čapek show: premiéra každou první sobotu v měsíci od 10:00, reprízy následující pondělí od 23:00 a třetí sobota od 10:00.

    Celý článek...  
  • Zářijové koncerty Poutníků

    Kapela Poutníci loni slavila 50 let od svého vzniku. Bohužel kvůli covidu19 toho loni moc neoslavila a neodehrála, takže i letos bude jezdit s pořadem „50 let v country".

    A tady je přehled míst, kam se v nejbližším období můžete na koncerty Poutníků vydat:

    Celý článek...  
  • FUSEKLÍCI J. K. Kučery

     

    _______________________

      

    Josef Kobra Kučera

    (1944–2015) byl člověk mnoha talentů, tvůrce i zkušený organizátor. Mimo jiné před více než deseti lety zakládající člen redakce tohoto listu. Dlouhá léta kreslil osobité stripy, jimž říkal Fuseklíci. Ze stránek různých novin a časopisů sdělovali národu svůj osobitý pohled na svět. Některé kresby jsou staré deset, dvacet, možná i třicet let. A přece jsou stále aktuální. Stále promlouvají k dnešku. Stejně jako Kobrovy články. Jak jste si jistě všimli, stojí za to je reprízovat.  (red.)

     
Dnes má svátek Zlata Zítra má svátek Andrea

Skupina Huménečko, host 3. semifinále Notování

Semifinále Notování dospěla minulým kolem svého středu. Než se pustím do pozvánky na závěrečné třetí, dovolte mi krátkou rekapitulaci  druhého. To semifinále bylo nabito krásnými písničkami, z nichž vám, díky dokumentaristickému úsilí Jany Džexny Tippmanové můžeme, místo komentování výsledků nabídnout malý výběr, úsudek si určitě vytvoříte sami:

Ze 6. místa hraje a zpívá skupina Nautica z Jablonce nad Nisou. Diváci ji ohodnotili 37 body za písničky a 7 preferenčními hlasy.
https://www.youtube.com/watch?v=Dgws8t1e2MI

Z 5. místa hraje a zpívá trio McBerds z Českých Budějovic. Diváci je ohodnotili 43 body za písničky a 2 preferenčními hlasy.
https://www.youtube.com/watch?v=VXZKVRJrRt4

Ze 4. místa hraje a zpívá trio PMC band z Hradce Králové. Diváci je ohodnotili 50 body za písničky a 6 preferenčními hlasy. 17 bodů utržila písnička Všechno je lepší než stesk, jež skončila na 3. až 4. místě v pořadí písniček večera.
https://www.youtube.com/watch?v=9MO3ax579sk

Ze 3. místa hraje a zpívá písničkář Martin Čarný z Krajkové u Sokolova. Diváci ho ohodnotili 51 body za písničky a 3 preferenčními hlasy. 16 bodů utržila písnička Dětství, jež skončila na 5. místě v pořadí písniček večera.
https://www.youtube.com/watch?v=fv0lSGqBuIM

Ze 2. místa hraje a zpívá skupina Ve čtvrtek v pět z Prahy. Diváci ji ohodnotili 57 body za písničky a 9 preferenčními hlasy. 19 bodů utržila písnička Předsevzetí, jež skončila na 1. místě v pořadí písniček večera a jež je k dispozici pouze ve starším Džexnině záznamu:
https://www.youtube.com/watch?v=seC3fwjDbyw

Z 1. místa hraje a zpívá skupina MeziMěsto z Pardubic. Diváci ji ohodnotili 62 body za písničky a 4 preferenčními hlasy. Písnička S vahami na křídlech získala18 bodů a umístila se na 2. místě. O bod méně získala písnička Escorial ze 3. až 4. místa v pořadí písniček.
https://www.youtube.com/watch?v=Q8SElJOMyLo

Všechny Džexniny záznamy z 2. semifinále XV. ročníku Notování si můžete pustit z playlistu uloženého zde

Jako vždy, Notování patří první čtvrtek v měsíci. Třetího května v jeho třetím semifinále XV. ročníku vystoupí následující semifinalisté:
Písničkář Miloš Miňo Antol z Prievidze (SK), postoupivší rozhodnutím Rady Notování,
písničkář Pavel Čadek z Brna, který postoupil díky diváckým preferenčním hlasům,
duo Melda & spol. z Boskovic, postoupivší rozhodnutím Rady Notování,
skupina Dotmy z Prahy, postoupivší rozhodnutím Rady Notování,
skupina Lážo Plážo z Lysé nad Labem, která postoupila na podkladně diváckého hlasování na písničky
a skupina Pětník z Prahy, která postoupila na podkladně diváckého hlasování na písničky.

https://www.youtube.com/watch?v=ooYc_DkeCWw

V posledních letech se stalo tradicí, že hostovačka v posledním semifinálovém kole patří držiteli ceny Rady Notování z minulého ročníku. V této kategorii minulý, XIV. ročník vyhrála skupina Huménečko z Moravského Slovácka. A právě ta přijede zahrát poslední, půlhodinový hudební set předposledního večera XV. ročníku Notování. O Huménečku by se daly vyprávět legendy, ale věřím, že ho dostatečně představí nad tímto odstavcem usazený nejslavnější, několikrát vyznamenaný klip.

Rozhodnete-li se 3. semifinále Notování navštívit, uděláte tím radost nám i sobě. Velice se na vás těšíme!
 
Více informací o Notování najdete na http://www.notovani.cz/ ,
na https://www.facebook.com/groups/130783622398/
a na http://bandzone.cz/fan/radanotovani .


Foto týdne

Jste náš host číslo

7488050

Melanž

  • Trampský guláš

    Ingredience

    - 600 g zadního hovězího masa
    - 150 g pikantnější klobásy
    - 2 lžičky sladké mleté papriky
    - 1 větší cibule
    - 2 špetky pepře
    - 1 lžička soli
    - 400 g brambor
    - 200 g čerstvých hub (nebo nakládané žampiony, případně větší hrst předem namočených sušených hub )
    - tuk

     

    Postup

    Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a usmažíme na oleji (případně na sádle) dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso a zprudka je i s cibulí po dobu asi 2 - 4 minuty opékáme za stálého míchání. Posolíme, zasypeme sladkou paprikou, zalijeme vřelou vodou a dusíme zhruba 40 minut (v papiňáku o 10 - 15 minut méně). Přidáme houby, klobásu nakrájenou na kolečka a brambory (syrové) nakrájené na menší kostky. Vše spolu dusíme do změknutí brambor (zkoušíme vidličkou, brambory změknou dost brzy). Správný trampský guláš se nezahušťuje, ale když máme chuť .....

    Při přípravě tohoto typu guláše můžeme k přípravě použít i např. zeleninu, zbytky dalších mas i uzenin. Je rychle hotový, což oceníme, když přijde nenadálá návštěva.

     

    Doporučená příloha

    • knedlík nemusí být, podle chuti čerstvý chléb nebo pečivo.
     
  • Velký trampský guláš

    Suroviny:

    - 2 vepřová kolena
    - hovězí kližka (množství podle počtu lidí)
    - vepřová kýta nebo ramínko (tolik, co hovězího)
    - 1,5 kostky škvařeného vepřového sádla
    - cibule (polovina váhy masa)
    -1/2 sáčku kmínu
    - 1 sáček gulášového koření
    - mletý pepř
    -3 chilli papričky
    - 5 stroužků česneku
    - 8 větších brambor

     

    Postup:

    Do velkého kotle na prudkém ohni vhodíme sádlo a po rozpuštění vmícháme cibuli a kmín. Těsně před zezlátnutím vhodíme 3-centimetrové kostky hovězího, které jsme předtím máčeli v osolené vodě. Přisypeme gul- ášové koření, podle chuti pepř, chilli papričky, česnek a přidáme čerstvou snítku větvičky smrčku. Dále přidáme nadrobno nakrájené 4 brambory, promícháme, přidáme trochu vody a vložíme rozseknutá, omytá kolena i s kůží. Kotlík přikryjeme a oheň udržujeme tak, aby směs vařila mírným varem. Občas ode dna zamícháme. Vaříme aspoň dvě hodiny. Mezitím si nakrájíme na cca dvoucentimetrové kousky libové vepřové maso, přidáme větší kostky zbylých brambor. Tuto sestavu vložíme do kotle, až když vyjmeme a jíme kolena. Guláš uvaříme do měkka a máme druhý chod.

    Nezapomeneme na křen, hořčici, chléb a pivo.

     
  • Kotlíkový guláš

    Suroviny

    anglická slanina 120 g
    brambory 200 g
    nať z celeru a petržele svázané do otýpky
    cibule 3 ks
    čenek 3 stroužky
    přední hovězí 200 g
    skopové z plecka 200 g
    kmín podle potřeby
    majoránka 2 lžičky
    mletá sladká paprika 1 lžička
    zelená paprika 1 ks
    rajče 4 ks
    sůl podle potřeby
    světlé pivo 1 dcl
    hovězí vývar dle potřeby

     

    Postup:

    Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a zpěníme. Přimícháme mletou červenou papriku, hovězí maso nakrájené na menší kostky a opečeme. Později přidáme skopové maso nakrájené na větší kostky, osolíme, opepříme. Přidáme zelenou papriku bez jadérek nakrájenou na nudličky a zelenou celerovou a petrželovou nať svázané do otýpky, podlijeme vývarem a udusíme do poloměkka. Brambory očistíme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme k masu a podlijeme vývarem. Nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, rozetřený česnek, kmín a dodusíme. Hotový guláš ochutíme majoránkou. Podáváme s chlebem.

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Marty Newton, Sandy Nosek, Zdeněk Nossberger, Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz