Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Hosté 5. kola Tereza a Dan Švecovi. Po levé straně kazí jinak hezkou fotku Petra Vymětala autor tohoto článku.

Přesto, že únor je měsíc nejkratší, nejrychleji utíká prosinec, všimli jste si toho? Tak rychle k rekapitulaci výsledků minulého, 4. základního kola a k pozvánce na 5. kolo jubilejního XV. ročníku Notování.

Koncovou lampu, 6. místo diváckého pořadí 4. kola si 7. prosince odnesl Vilém Roubíček & Phistones, ve skutečnosti písničkář bez spoluhráčů. V pohodovém vystoupení představil své dvojjazyčné písně a nasbíral za ně 20 bodů za písničky a 1 preferenční hlas. Přesto to nebylo slabé vystoupení. Taková v tomto kole, ba dalo by se říci, že v tomto ročníku, chybí. Resp. nejsou a buďme za to rádi!

Ondra Fixmer, písničkář ze Stříbrné Skalice, vyvážil své drobné interpretační nedostatky příjemným vystupováním a zajímavými písničkami. Za to vše ukořistil 5. místo s 29 body a 2 preferenčními hlasy.

Již tradiční účastník Notování Pavel Kohn, který nám zůstal věrný i potom, co v Praze dostudoval a vrátil se do rodné Ostravy, mile překvapil dvěma novinkami, protestsongy Až úsvit zazáří a Sklenice vodky a především ony mu vydobyly 4. místo, 30 bodů a 3 preference od diváků.

 

Libor Heřman + Bára Plachá + Honza Kopf = McBerds  (Foto Jirka Esser)

Českobudějovické trio McBerds konzervatoří vzdělaných hudebníků, kteří vedle svého frakového řemesla hrají jako buskeři různorodou, jazzem říznutou folklorní muziku. Jejich výborně zahrané vystoupení bylo pro mnohé neočekávaným a velmi milým závanem čehosi méně obvyklého. Přineslo jim 3. místo se 44 diváckými body a 4 preferenčními hlasy.

 

Kapelník Petr Peuker - Trhánek a skupina Větrno (Foto Jirka Esser)

Úraz kapelníka loni donutil libereckou skupinu Větrno odstoupit ze semifinále a tím i z ročníku. Letos zahráli opět dobře a při troše štěstí je v semifinále tohoto ročníku uvidíme. Rozhodne o tom sice až celkové pořadí po 6. kole, ale 47 bodů za písničky (z nichž Listopad a Vlnách obsadily 4. až 5. místo) a 5 preferencí, které jim vynesly u diváků 2. místo, dost napovídají.

 

2/5 na Lážo Plážo s novou zpěvačkou Klárkou Melčákovou (Foto Jirka Esser)

Fanfáru za 1.místo si zaslouží tradiční účastnice Notování, skupina Lážo Plážo z Lysé n./L., jež letos naskočila do soutěže až jako náhradník. Loni jsme ji viděli v základním kole, v semifinále i ve finále, letos zatím v základním kole. Zvláštností těchto čtyř vystoupení je, že je kapela hrála pokaždé v jiné sestavě. A přesto vždycky velmi dobře! Když v r. 2011 Lážáci v Notování vystoupili poprvé, byly představiteli slušného nadstandardu. A to jim zůstávalo, dokud na ně nedolehl, skoro již před třemi lety, čas radikálních přestaveb, který je šťastně vynesl vzhůru. Hodně vzhůru! Ve 4. kole k 60 bodům, k písním Pápěří, Eskymáka Autumn Leaves na 1. až 3. místě toho večera, k 8 preferencím a k vítězství…

Na závěr povídání o 4. kole sluší se poděkovat za vynikající výkon a skvělé písničky kapelníka Ondřeje Halamy hostující skupině Pranic, která večer uzavírala. I tyto někdejší účastníky Notování (III. a IV. ročník) změny v obsazení výrazně posunuly dopředu a jejich vystoupení překonalo všechna očekávání.

 

Hostující skupina Pranic, s kytarou frontman Ondřej Halama (Foto Jirka Esser)

Za dveřmi je Nový rok a hned za ním, 4. ledna 2018, vypukne v 19:30 v pražském Music City Pointu (http://www.notovani.cz/kudy-music-city/) 5. základní kolo jubilejního XV. ročníku Notování. Soutěžit v něm budou tři pražské formace a tři budou muset cestou k nám překročit Českomoravskou vrchovinu. Prahu bude reprezentovat nová formace zkušených muzikantů Dušan je tu Jakodoma Band, folková skupina Kalypso a rockband Inženýr Vladimír, u nás jako obvykle zastoupený kapelníkem Vladimírem Mikulkou. Z Moravy tentokrát přijedou rodilý Kolíňák – písničkář z Brna Petr Kovač, duo Melda & spol. z Boskovic a jejich, z hlediska Prahy, v podstatě sousedi, skupina Noaco z Litovle. Poslední dva jmenovaní soutěžící jsou v Notování nováčky. V ostatních formacích hrají muzikanti, kteří ho již „ochutnali“, byť většinou v jiných sestavách.

Zlatým hřebem večera bývá host. Tentokrát jím bude Tereza Švecová - Terčová, která jako písničkářka zvítězila ve II. ročníku Notování (2004/2005), kterého se zúčastnila i jako členka skupiny Fregata. Terezka vystoupí spolu se svým spoluhráčem a manželem Danem Švecem, členem někdejších kapel Triumvirát a Růže v trní, které se zúčastňovali Notování rovněž v jeho počátečních ročnících… Terezka je rodem z Tachova, Dan z Prahy, ale hrát do Notování přijedou z Mariánských Lázní, kde dnes žijí. A stejně jako ostatní muzikanti a lidi okolo soutěže, o jejímž výsledku rozhoduje především vaše hlasování, se na vás moc těší!

Více informací o Notování najdete na http://www.notovani.cz
a na https://www.facebook.com/groups/130783622398/.

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9520366

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz