Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

V zámeckém skleníku malebného moravského městečka Boskovice uspořádal Martin Krajíček na začátku dubna první mezinárodni mandolínový festival. Pozval si na něj světoznámého mandolínového virtuóza Radima Zenkla, slovenského hráče na mandolínu Jozefa Scheinera s kytarovým mágem Peterem Luhou (se kterým společně se Stankem Palúchem, Miškem Vavro, Peterem Szabadosem a dalšími natočili vynikající album Perinmama), skupinu Jumper Cables s Michalem Kuncem, Petra Vrobela a další.

Pateční večer zahájila dívčí skupina Tři Grácie z Plzně, pod vedením Petra Vrobela. Pro ten večer byly ale Grácie pouze dvě, tu třetí zastupoval sám Petr Vrobel. Vynikající kapelu Jumper Cables snad ani představovat nemusím, kytarista Tomáš Juřena, banjista Michal Wawrzyczek, mandolína Michal Kunc a s basou Zdeněk Holka. Radim Zenkl se nám předvedl napřed jako sólista a postupně si na jeviště přizval Martina Krajíčka, Michala Kunce, Petra Vrobela a na konec i zbytek kapely Jumper Cables. Dole v sále se na jam přidala Eva Škrobáková-Trnková a další a bylo to veliké...

Sobotní odpoledni program zahájili v 16 hodin v kavárně “Kafe za rohem“ Tři Grácie z Plzně. Pokračovala výborná dětská boskovická kapelka Pružiny s mladým a nadějným Martinovým nepříbuzným mandolinistou Jirkou Krajíčkem. Z Prahy přijel vynikající hráč na ukulele Martin Vejvoda. Na závěr vystoupilo dívčí kvarteto z letovické ZUŠ, kde Martin Krajíček vyučuje.

Během dne se konaly mandolínové dílny různého zaměření v Zámeckém skleníku s Martinem Krajíčkem, Michalem Kuncem a Tomášem Drtílkem, odpoledne také houslová s Jurajem Stieranko a kontrabasová s Jurajem Valenčíkem a poslední dílnu vedl Radim Zenkl.

Hlavní večerní program zahájily boskovické Pružiny, po nich se zdejšímu publiku poprvé představilo vynikající slovenské duo Acoustic Gangsters – Peter Luha a Jozef Scheiner. Hoši hráli jako o život a postupně se k nim přidali Martin Krajíček, Peter Vrobel a Radim Zenkl. Po přestávce následovalo trio Martina Krajíčka s houslistou Jurajem Stierankou a basistou Jurajem Valenčíkem. To byla pro mne premiéra a byla jsem nadšená. Na závěr se k nim přidali všichni účinkující, Petr Vrobel, Acoustic Gangsters i Radim Zenkl a tahle senzační sestava zvedla všechny diváky ze sedadel. Obecenstvo bylo nadšené a hoši museli několikrát přidávat.

Pofestivalový jam-session se po těch vynikajících výkonech na jevišti rozjížděl jenom pomalu. Dole seděli účastníci dílny kolem Petra Vrobela, většina z nich pro mne neznámých. Nahoře začali hrát Radim Zenkl s Mirkem Hulánem a postupně se k nim přidávali další. Michal Hromčík, Tomáš Juřena s dobrem, Michal Kunc a Marian Duhový. To pak byla senzace první třídy. Už bylo po druhé hodině ranní, když jsme s Mirkem Hulánem s Míšou Hromčíkem plni dojmů odjeli do Brna.

V neděli se konaly další dílny a večer na zámku koncert mandolínového orchestru. O to už jsem přišla.  Vřelé díky za tuhle jedinečnou akci patří Martinu Krajíčkovi, Radimu Zenklovi, všem zúčastněným muzikantům a hlavně za podporu městu Boskovice. Doufejme, že to nebude pouze jednorázová akce a budou následovat další ročníky.

 

 Foto: Lilly Pavlak

Foto týdne

Jste náš host číslo

9520721

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz