Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Formace Kevin Cash z NSR - hosté mezinárodní Porty

Poznámky člena poroty autorské soutěže

PORTA je dnes pojem, který není zcela cizí snad nikomu v této zemi. Vždy, když se minimálně jednou v roce do Ústí nad Labem vypravím, při příjezdu znovu a znovu obdivuji onen kus krásné, romantické krajiny po obou svažitých březích Labe, nesoucí jméno Porta Bohemica, který dal festivalu a soutěži trampských, country a folk písniček jméno. V duchu si říkám: je jen přirozené, že akce, která vznikla v místě tak majestátním a pro Česko významném, nezaniká, ba vytrvale rok za rokem píše svou historii. A ta letos dosáhla svých abrahámovin, tedy padesáti let trvání…

Organizátoři toto pozoruhodné jubileum pojali velmi velkoryse – během prvního pololetí letošního roku zorganizovali množství koncertů, na nichž se vystřídali snad všichni protagonisté, kteří během oněch padesáti let řekli své slovo k vývoji jmenovaných žánrů – a to nejen na Portě, ale v celém Česku. Na samotném finále tak na jejich tvářích byla vidět směsice únavy s hrdostí, že celý tento nabitý program dotáhli do zdárného konce. K totálnímu uspokojení snad chybělo jen příznivé počasí, které letos pořadatele poněkud potrápilo.

 

Melda & spol. na scéně

Porota autorské Porty už několik let svorně konstatuje, že úroveň soutěžních písní se zvyšuje, mnozí interpreti už dosahují profesionální úrovně, ocenění by si zasloužilo více než jen jedna vítězná píseň. Zajímavé zjištění během let také je, že v každém roce se jistá část soutěžících věnuje podobnému tématu. Letos mě potěšilo, že už se nevyskytlo více textů depresivních, bloudících, či obracejících se do vzdálené minulosti, ale naopak, zhruba dvě třetiny byly věnovány – věřte nebo ne – LÁSCE! Vede mě to k zamyšlení, čím to? Odpověď může být dvojí: buď se – vesměs mladí – autoři věnují tématu, které intenzívně prožívají, anebo jim naopak láska v našem současném, na konzum orientovaném světě s dominancí peněz a deficitem slušnosti a morálky tolik chybí. Docházím k názoru, že je to fifty-fifty, obojího je tu rovným dílem. Navíc mne velmi těší, že se tu hlásí o slovo nemalá část tvořících mladých současníků, kterým k vyjádření citu nestačí jen pár esemesek, ale sahají po verši a melodii. Naposledy se k lásce hrdě hlásil Václav Havel. Emocionální chudáci, cynici a hráči bez pravidel se jeho větě o pravdě a lásce ze závisti, vztahující se k jeho nesporné popularitě zejména v zahraničí brzy začali vysmívat. Jak se na Portě ukázalo, myslícím občanům romantika a city nejsou cizí, k plnohodnotnému životu je potřebují. Díky jubilejní, padesáté Portě se to jednoznačně ukázalo. Náš dík patří organizátorům, kteří si dali práci, aby tato platforma pro autory, reprezentující pozitivní trendy, dostala prostor.

Několik čísel závěrem: soutěžilo 31 písniček. Finálová předkola proběhla v Ústí nad Labem v pátek 3. června na třech jevištích, závěrečné klání tentýž den v areálu Českého rozhlasu Ústí nad Labem. Pořadí:

  1. Rodina – autor Šárka Schmidtová, provedl BABYlon Band
  2. My deti zo stanice ZOO – David Arnold (Slovensko), provedl David Arnold
  3. Takový noci přijdou – Martin Kadlec, provedl Disneyband 

Od ledna t.r. do finále v červnu proběhlo 45 koncertů, na nich vystoupilo 54 formací, provázených šesti moderátory. Spolu s finálovým programem pak vystoupilo 135 formací a 13 moderátorů. Diváků bylo více než 6000. Půlstoletí Porty je za námi – ať žije další padesátka! (Organizátoři k tomu poznamenávají: přivítali bychom mladší spolupracovníky).

Míra Navara, člen autorské poroty      

Foto týdne

Jste náš host číslo

9521685

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz