Dnes má svátek Jiří Zítra má svátek Marek

Žalmanova narozeninová koncertní šňůra k jeho sedmdesátinám, které má v úmyslu slavit po celý rok, byla odstartována ve druhé polovině března v Písku. Pokračovala pak v pražské Lucerně v den oslavencových narozenin a poté v rodných Českých Budějovicích. Sál byl útěšně nabitý, dokonce se musely přidávat i dvě řady židlí a obsazená byla i místa na balkonech.

Na pódiu se střídaly formace, které Žalmana v průběhu let doprovázely, i hudební hosté v roli gratulantů – jako třeba Pavlína Jíšová a její dámský kvartet. Diváci měli možnost slyšet Žalmanův první spol s Tondou Hlaváčem a Pavlínou Jíšovou, tentokrát ale o nějakou tu desítku let starší. Příjemným bonbonkem bylo nesporně vystoupení Lenky Slabé, která přiletěla až z Kanady. A že jí to stále zpívá, dokázala několika písničkami, které bez zkoušení vysekla s doprovodem Jardy Matějů, Vojty Zíchy a Petra Novotného.

Nečekané překvapení připravil Žalman svým příznivcům ve druhé polovině večera, když v několika skladbách vystoupil s big bandem mladých hudebníků. Bylo zvláštní slyšet známé písničky v poněkud přitvrzené formě a s doprovodem bicích, kláves a dechů. A nemohu říci, že by se mi to nelíbilo. I když pochopitelně srdeční záležitostí  pro mne a většinu jeho souputníků zůstávají právě staré Žalmanovy hity v klasické podobě z lety prověřeného písničkového šuplíčku. Ale jak sám Žalman říká, člověk nemá ustrnout, musí pořád hledat nové cesty a nebát se i riskovat, že zvolená cesta bude třeba slepá. 

V rámci pěkně gradujícího večera byla na pódiu pokřtěna Žalmanova knížka s názvem 70 jar, písniček a povídání. A zároveň se křtu dočkalo i ještě tiskem vonící CD s titulem Cestující muž, s patnácti novými Žalmanovými písničkami. Obě novinky se na koncertě i prodávaly a zájem byl nesporný. Na obou projektech se ve výtvarné roli podílel také Žalmanův kamarád, spoluosadník z Hvězdy jihu a také spolužák z učení – Chechťour (Josef Bruckmüller). Většina dárků byla oslavenci sice předána mimo jeviště, ale Pavlínin dárek v podobě snáře zažil světla reflektorů, stejně jako v papírovém vozíčku umístěná čtyři lahvová miminka s utajeným obsahem od anonymních dárců.

Jediné, co jsem postrádala, byla Žalmanova prezentace jako sólového písničkáře. Zcela určitě by si také tahle jeho životní etapa (i při jeho skromnosti) zasloužila v dramaturgii koncertu prostor aspoň na dvě, tři písničky. A pak bych nejen já přivítala, kdyby se moderátor více věnoval osobě Žalmana a jeho kapely než vyprávění vtipů a recitaci veršů, byť z osvědčené dílny slavných básníků. Vždyť hlavní postavou dne byl právě Žalman - čerstvý sedmdesátník s neopomenutelnou a víc než pestrou muzikantskou minulostí. 

Klasický závěr se všemi účinkujícími na forbíně byl pak krásnou a dojemnou tečkou za báječným písničkovým večerem a myslím, že Žalmanovi rodáci nezklamali ani jako publikum. Vždyť u některých jsem při závěrečné písni Nezacházej slunce, kterou sborem zpíval i sál, viděla zalesknout v oku i nějakou tu slzičku...

Foto: www.zalman.cz

Foto týdne

Jste náš host číslo

9574537

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz