Dnes má svátek Marcela Zítra má svátek Alexandra

Letos 16. srpna se bude konat v letním kyjovském kině již 18. ročník festivalu Žalmanův folkový Kyjov. Jak vzpomínáte na jeho začátky a proč Kyjov?

Vzpomínáme na to s láskou. Hráli jsme se Žalmanem v letním kině v Kyjově na pozvání Stani Pokorného – v té době provozovatele letního kina - a při pohledu na areál do mě vstoupil „Duch svatý“ a řekl jsem Žalmanovi, že tady pro něj budu dělat jeho festival a bude to trochu jiné, než jsme běžně přes léto festivaly absolvovali.

A myslím, že se to povedlo, protože jsme zde již po devatenácté. V roce 1995 jsem už připravený ročník přenechal přátelům z CK Kudrna – Vildovi Dvořákovi -  pro jejich akci Kudrna okolo Brna, a tak první Žalmanův folkový Kyjov byl až v roce 1996. Morava je Žalmanovi nakloněná, v Kyjově jsme potkali osvícenou radnici, která od prvních krůčků s námi dobře spolupracovala a Staňa Pokorný nám moc a moc v prvních ročnících pomohl.

Jak tvoříte dramaturgii?

Protože se chceme i my bavit a být v pohodě, tak si zveme do Kyjova kamarády, se kterými můžeme posedět, ochutnat dobrého vína, zavzpomínat a bavit se.

Za těch osmnáct let se toho na festivalu jistě událo mnoho zajímavého, na co vzpomínáte nejraději?

Na loňský rok. Byl jsem oženěn, pan starosta František Lukl byl úžasný oddávající, kamarádi byli vstřícní a v noci jsme prožili nádherný sejšn až do rána.

Čím je Žalmanův folkový Kyjov výjimečný?

Je výjimečný tím, že se tam setkáváme s lidmi, které máme rádi.

 

 Na co se diváci mohou těšit letos 16. srpna?

Těšit se mohou jako vždy na kvalitní muziku, na oslavu několika výročí – Přístav 15 let, Folk Team 40 let, Naďa Urbánková - neustále mladá… a závěr - spojení Tomáše Kočka s cimbálovou muzikou Grande Moravia Ladislava Pavluše.

S muzikantem, majitelem agentury Poutníci a ředitelem festivalu Žalmanův folkový Kyjov jsme si povídali u dobrého vína, neboť František Linhárek je také milovníkem tohoto moku a víno zase patří ke Kyjovu.

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9565849

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz