Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Zrenovovaná kultovní Malostranská beseda byla dějištěm posledního jubilejního koncertu, kterým brněnská skupina Folk team oslavila své čtyřicátiny. Beseda byla to správné místo nejen kvůli své letité tradici, ale protože to bylo místo, kde Folk team hrál naposledy ještě před rekonstrukcí památné budovy, tedy v době, kdy Beseda například neměla tři věžičky a tu prostřední dokonce se zvonem.

Zaplněný sál (říká se, že každý druhý-až třetí Pražák je vlastně Brňák) uvítala tři frontmany – kapelníka a houslistu  MUDr Pavla Kopřivu, zpěváka a kytaristu Romana Venclovského, zpěváka, kytaristu a textaře  MUDr Ivana Huvara, kteří pamatují ještě „ starou“ Besedu – a s nimi sólového kytaristu Miloše Makovského, baskytaristu Dalibora Dunovského, klávesistu Romana Ježe a nejmladšího ze současného Folk Teamu – bicistu Pavla Břízu.

 

 

 

 A koncert měl moravský průběh, to znamená, že atmosféra se ohřívala nejdřív potleskem, pak voláním , posléze vším dohromady a nakonec  přídavkem, který nestačil. Pan kapelník držel průvodní slovo, upozornil diváky, že Miloš Makovský je patrně nejlepší sólový kytarista, kterého máme, a celá kapela vyšívala tempem, jakým bylo nepředstavitelné, že hrají už čtyřicet let. Namíchali repertoár z historických pecek i nejnovějšího cédéčka, vzpomněli na textaře, mezi nimiž nechyběli například Marina Cvetajeva nebo Vlasta Redl a ozvláštnili jubilejní koncert tím, že si pozvali hosty-kamarády.

 

Miloš Makovský

Dan Fikejz se posílil o dva divadelní muzikanty a zazpíval čerstvě upravený text své písně s pomocí saxofonistky Elišky, takže Beseda si vyposlechla píseň o neslavném konci slavného ústeckého Činoherního studia. Jakub Noha zazpíval svůj text na málem australskou hymnu, inspirovaný verzí amerického písničkáře Toma Waitse – Valčík s Mathildou a ospravedlnil se, že to nebude jeho slavná píseň Motýlí hra, kterou ho oslavenci požádali, aby nehrál. Bylo jasné proč, když v dalším průběhu večera tenhle nádherný song zazněl i s náramnou kytarovou předehrou Miloše Makovského. A třetí host Roman Dragoun zazpíval písničku, kterou vzpomněl na svou práci v brněnském Špilberku a kamarády, které získal mezi brněnskými bezdomovci.

Folk Team předvedl, kolik hudebního svátku naložili v Brně do prostorného auta kromě sebe a svých nástrojů, a tak nebylo divu, že publikum velmi živě reagovalo nejen na píseň Ještě jsme neumřeli, ale že mu nestačil ani jeden přídavek, ani druhý a koncert skončil a po tom třetím.

 

Křest CD. Zleva Ivan Huvar, Robert Radosta a Pavel Kopřiva

Foto: Jan Plachetka

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9565472

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz