Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Pavel Lohonka Žalman a Petr Novotný si připili místním pivem v chodských tuplácích

V pondělí 17. března 2014 se v pražské Malostranské besedě odehrál další z tradičních koncertů kapely Žalman & Spol. Ovšem zas zcela tradiční nebyl. Dva členové, Pavel Lohonka Žalman a Petr Novotný, slavili společné dvacetiletí v kapele (přesné datum výročí připadá na 28.2.).  A to už je opravdu hezká řádka let, za tu dobu se vedle nich vystřídala řada muzikantů. Poslední změna proběhla začátkem roku 2012, kdy nastoupili Míša Hálková a Pavel Malina.

 Večer začal napínavě už tím, že zvukovka se trošku protáhla a diváci se začínali divit, proč se pořád nesmí do sálu. Následně vypukl obvyklý boj o stolečky, místa je v besedním sále pomálu a tentokrát opravdu praskal ve švech.

 

Žalman a Spol, zleva Pavel Malina, Pavel Žalman Lohonka, Michaela Hálková, Petr Novotný

Od úvodní U sta hromů až k závěrečnému přídavku Nezacházej slunce se všichni skvěle bavili, dole v hledišti i nahoře na pódiu. Žalman sám tvrdí, že v Besedě se cítí jako doma a připadá si, že jsme jedna rodina. A z celého vystoupení to čiší, muzikanti si nedělají vrásky, jestli třeba něco není podle plánu, dovolí si více vtípků, prostě pohoda.

Zazněly očekávané hity jako Čekej malá Gréto, Jantarová země, Rána v trávě, Divoký horský tymián,  Jdem zpátky do lesů, Sen o Berenice… a  po přestávce došlo i na dvě novinky: Nemusíš mít velký hlas a Od zimy do zimy.

Už v lednové Besedě se částečně slavilo. Petr a Pavel dostali krásný dort s vlastními marcipánovými figurkami a textem na melodii Labutí křik, který zdravil oslavence. Písnička také za pomoci Míši Hálkové a části publika zazněla. Nyní v březnu tedy pro změnu dostal prostor Petr Novotný se svým fejetonem, ve kterém seznámil diváky se svými začátky u Žalmana, lehkou statistikou koncertních událostí za dané období a přihodil i desatero pro folkové muzikanty.

 

Petr Novotný přednesl svůj fejeton (text naleznete zde. http://www.zalman.cz/spol/vyroci.php)

Podle původní domluvy měla následovat přestávka, ovšem změna plánu. Pokračovalo se, zazněla Píseň pro čaroděje a následovala výzva, aby se dostavili na pódium členové fanklubu se svým překvapením. Trošku zaskočeny se tedy dvě vyzvané chopily svých desek a mikrofonů. Pro změnu zazněl fejetonek (nebo nějaký podobný slohový útvar) obsahující porovnání oslavenců s jejich svatými jmenovci i něco k tématu 20. výročí jakožto porcelánové svatby. A také lehkou zmínku o tom, že původním úmyslem bylo vyrobit fotoknihu obsahující raritní záběry dvojice P&P, nejlépe za každý rok jednu, ale kapela byla rychlejší a sama si podobnou slideshow na stránkách vyrobila.

 

Členové kapely, zejména oslavenci, pozorně sledují vystoupení fanklubu

Závěrem oslavenci obdrželi dva pivní džbánky s chodským vzorem a věnováním, pochopitelně správně naplněné.

Po přestávce se pro změnu na pódiu ocitla velká krabice s dárky, jelikož ještě ke všemu v kapele jsou téměř samí březňáčci. Žalman jen se smíchem konstatoval: „My si dneska nezahrajem.“  Míša rozbalila, přečetla a rozdala dárky dle určení. Oslavenci mužského rodu, tedy Pavel (20.3.) a Petr (27.3.),  obdrželi láhve s průhledným obsahem a na Míšu (31.3.) vyšla  čokoláda, což ona sama žertem označila za diskriminaci. Zbytek koncertu už probíhal téměř standardně, ovšem ve veselé náladě.

 

Další překvapení od fanoušků - naštěstí balík netikal

Vše má svůj konec a bývá dobrým zvykem, že úplně poslední přídavek zazní na forbíně bez mikrofonů a za společného zpěvu všech přítomných. Nicméně hudební nástroje si pánové v rukách ponechali, a aby Míša Hálková nebyla opět diskriminovaná, nafasovala tenisovou raketu.

 

Závěrečná Nezacházej slunce s Míšinou tenisovou "kytarou"

Následovalo posezení u baru v předsálí, další gratulace a dárečky, postupně odcházeli domů členové kapely i diváci, některým ujela i poslední tramvaj.

Foto LUcia Nováková - Lucy

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9565338

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz