Dnes má svátek Soňa Zítra má svátek Taťána

Sekvoj

Honza Eisenreich, vede v malobřevnovské základce počítačový kroužek a má bezvadný vztah k muzice, zejména folku, country, trampské písni, bydlí v Malém Břevnově kousek od obory Hvězda a přišlo mu líto, že v téhle části Prahy 6 není kam za touhle muzikou chodit.

A tak se spojil s agenturou Sekvoje, majitelem hotelu U Hvězdy, kde je nádherný sál, a všichni dohromady přivedli na svět Břevnovský Březňák – koncert čtyř skupin, z nichž každá stojí za cestu tramvají 22 na Bílou horu.

 

Hluboké nedorozumění

Začala kapela Hluboké nedorozumění a do plného sálu, v němž se proplétali jen šikovní číšníci s nějakým nápojem nebo jídlem, zaznělo poprvé výtečné ozvučení prostoru, který pamatuje zrod hotelu v roce 1928.

 

Stanislav Motl v rozhovoru s Honzou Dobiášem

Aby té muziky nebylo hned napoprvé příliš, přišel jako druhý host novinář Standa Motl, kterému se před to „novinář“ obvykle píše „investigativní“, protože strká nos tam, kde my obvykle už rezignujeme a o to víc si pak člověk váží toho, kdo přišel na to, že šofér arcivévody v Sarajevu byl Čech (a jmenoval se Lojka), kdo vypátral spoustu důležitostí o odbojové činnosti Karla Hogera za okupace, přišel na to, jak to bylo s britskými vojáky v boji o pražský rozhlas, kteří odzbrojili svou chytrostí nacistický pluk usídlený ve škole Na Smetance, vysvětlil poslednímu žijícímu z Titaniku, že není žádný Maďar, ale Čech, jezdil za Lídou Baarovou do Salcburku a znal se i s Adinou Mandlovou, Raulem Schránilem a dalšími hvězdami prvnimi republiky, potopil se s francouzskými potápěči po dvacetiletém pátrání k letadlu, v němž zahynul slavný spisovatel Exupéry a dokonce vypátral i německého stíhače, který ho sestřelil…Bylo by toho na knihy, ostatně Stanislav Motl jich naštěstí řádku napsal.

 

Tony Linhart

A přišlo nečekané překvapení: Tony Linhart, který se přišel jen podívat, nakonec usedl k mikrofonu s kytarou, z jedné písničky jich bylo nakonec pět a Karlínské nábřeží s ním zpíval celý sál.

 

Kapela Veget

Bluegrasový Veget pořádně rozpumpoval krev v žilách a vytvořil náramné prostředí Františku Vlčkovi, který společně se synem Martinem nejdřív potěšil svými texty, a pak nadšené a ochotné publikum naučil pár zvukomalebných kousků, které doplnil svými písněmi.

 

FrantišekVlček se synem Martinem

Finiš obstarali Sekvojáci , a protože i oni vyzařovali nakažlivou dobrou náladu, nebylo divu, že končili obvyklými – a velmi populárními – pakárnami Čtyři myši a Kolouškova mast.

To, co pak následovalo, bylo jasným vykřičníkem za náladou i pohodou celého večera: stoly se sešouply do jednoho rohu a vypukl jam session, jaký si všichni co zůstali – a že jich bylo! – zasloužili.

Břevnovský Březňák se povedl a nejčastější otázka v jeho konci byla: „A kdy se zase sejdeme ?!“                                                                                      

Foto: Maika Paštika

Foto týdne

Jste náš host číslo

9519803

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz