Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Petr Kolář

Kapela Kryštof a zpěvák Petr Kolář budou patřit k největším hvězdám letošního multižánrového festivalu Okolo Třeboně, jehož 23. ročník se odehraje od 27. do 29. června. Opět tedy naplní heslo „Prázdniny začínají v Třeboni“. Až do konce roku bude následovat série hudebních a dalších akcí: organizátoři z agentury Bárny chystají například koncerty Karla Plíhala, Bratrů Ebenů a Františka Nedvěda s kapelou.

Letošní novinkou bude otvírání plavecké sezony v Třeboni. „Zatím jsme vždy pořádali jen loučení s létem na pláži Ostende, je tedy nejvyšší čas léto také přivítat, a to na více místech spjatých s koupáním a vodními sporty,“ vysvětlil Pavel Barnáš, čím začne už koncem května třeboňské hudební léto v jeho režii. Pár dní poté, 20. června, vystoupí v Třeboni Radůza. A pak se rozjede hudební maraton až do podzimu.

Hlavní akcí letní sezony je festival Okolo Třeboně, který bude tentokrát pojatý trochu jinak než předešlé ročníky. Pavlu Barnášovi se podařilo získat pro první den kapelu Kryštof, současnou jedničku na české popové scéně, takže lze čekat podobný nápor diváků jako loni při koncertu Tomáše Kluse. Druhý den festivalu bude zcela jiný, ovšem i tam se objeví hvězda pop music – zpěvák Petr Kolář, původem Jihočech. „Poprvé jsem se s ním na pódiu setkal při výročním koncertě Nezmarů v Českých Budějovicích. Poté jsme při oslavě hráli dlouho do noci, já na violoncello a Petr zpíval. Překvapilo mě, jak úžasně dovede improvizovat,“ vysvětlil organizátor.

 

Kryštof, zleva Ondřej Kyjonka (trombon), Evžen Hofmann (kytara), Nikolas Gregoriadis (trumpeta), Richard Krajčo (zpěv, kytara), Nikos Kuluris (saxofon), Nikolaj Arichtev (baskytara) a Jakub Dominik (bicí).  Foto Universal Music

Festival Okolo Třeboně bude opět multižánrový, tentokrát posílený o muzikanty Symfonického orchestru Českého rozhlasu, jehož je Barnáš členem. „Inspiroval mě fakt, že jsem minulý rok poprvé netrávil festival v Třeboni, nýbrž jsem byl pracovně s orchestrem v Japonsku. S Třeboní jsem byl pouze on line, díky čemuž jsme historicky poprvé propojili telemostem Třeboň se Zemí vycházejícího slunce. S muzikanty z orchestru jsme hráli v Japonsku a technika nás přenesla na pódium do Třeboně, kde hráli Nezmaři. Naše propojení a společné hraní bylo obrovským zážitkem pro diváky, ale i pro nás hudebníky. A proto letos pozvu symfoniky z orchestru do Třeboně a zahrajeme si na pódiu s folkovými a dalšími muzikanty,“ vysvětluje Pavel Barnáš, jak hodlá letošní ročník ozvláštnit.

Na pódiu se kromě Petra Koláře vystřídají samozřejmě kmotři festivalu Nezmaři, ale také například mladá kapela Jananas, která právě stoupá na výsluní.  Nepřehlédnutelná bude africká skupina tanečníků a zpěváků IYSA ze Zimbabwe, jejíž rytmy dodají zámeckému nádvoří strhující energii. „Ještě jednám s přáteli z Japonska, které jsme tady měli na zimní verzi Okolo Třeboně. Ne že bychom si v naší ekonomické situaci mohli zvát hosty z takových dálek, ale co kdyby zrovna měli koncert vedle v Londýně jako minule?“spřádá Barnáš plány na další hudební překlenutí kontinentů.

Dvoudenní program festivalu Okolo Třeboně bude opět nabitý a zachová osvědčené akce, například charitativní běh Járy Cimrmana v zimníku s kufrem po náměstí či cykloturistický závod, jehož vítězové jsou předem známi, což ale nikomu náladu nekazí – ba právě naopak.

Festivalový maraton zakončí v neděli 29. června jubilejní koncert Třeboňských pištců ke 40. výročí trvání tohoto souboru. „Uspořádáme ho tentokrát v kostele sv. Jiljí, protože Schwarzenberská hrobka, kde pištci pravidelně hrávají, by pro tuto slavnostní příležitost byla příliš malá,“ upřesnil Pavel Barnáš, který si s pištci rovněž zahraje.

Možnost vystoupit na stejném pódiu jako hvězdy dostanou i letos mladé kapely, které se přihlásí do soutěže Houpací kůň, jež každý rok hledá zajímavé muzikantské objevy. Uzávěrka pro přihlášky je 31. března 2014. Vítěze vyberou diváci při koncertech v zámeckém parku a vystoupí na hlavní scéně festivalu 28. června. „Zároveň vítěze doporučíme dalším spřáteleným festivalům, získá automatické pozvání na příští ročník Okolo Třeboně, koncert a nahrávací frekvenci v ČRo České Budějovice a další bonusy,“ upřesňuje Pavel Barnáš.

Program a podrobné informace jsou na www.okolotrebone.cz, kde si lze také objednat vstupenky za nižší ceny než při koupi přímo na místě. Léto v Třeboni potrvá až do podzimu, termíny dalších akcí jsou zde a další budou doplněny:

  • Otvírání plavecké sezony: 31. 5.-1. 6.
  • koncert Radůzy 20. 6.
  • Okolo Třeboně  27.-29. 6.
  • Léto v Třeboni: 1. 8. Karel Plíhal, 2. 8. Bratři Ebenové
  • Zpátky do Třeboně: Folk Team 15. 8.
  • Zavírání plavecké sezony 5.-7. 9.:  František Nedvěd  s kapelou

Podrobnější informace: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a   www.okolotrebone.cz

Foto týdne

Jste náš host číslo

9523902

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz