Dnes má svátek Marcela Zítra má svátek Alexandra

Šesté základní kolo Notování bylo poslední, které mohlo promluvit do toho, kteří soutěžící budou bojovat v semifinále. Výsledkem sice nebylo přecpané metro B, protože ty davy mířily na koncert do O2 Areny v sousedství, ale sálek v Music City, tradiční místo soutěže, byl přesto naplněný těmi, kdož toužili víc po dobré muzice než po jménech.

 

Modrý pondělí

Začalo Modrý pondělí Lehkomyslným dnem, ale až v druhé Robinsonce se pořádně mohla projevit zpěvačka ,jejíž zajímavý hlas kouzlil všelijaké kudrlinky,  ve třetí se vyžíval sólový kytarista, zatímco ostatní z pětice muzikantů měli spíš problém , aby se strefili najednou do unisona zpívaného posledního slova každé sloky.

 

Martin Hejnák

Martin Hejnák říká o svých písničkách, že je to směs několika žánrů, včetně psychedeliky. Využil příležitosti, aby na dálku pozdravil svého kamaráda Martina Rouse, který na jiném místě křtil své cédéčko a trošku zmátl posluchače, kteří párkrát nevěděli, že písnička už má konec a měli by  nebo mohli by zatleskat.

 

Druga

Tradičně  dobří  moderátoři Belmondo s Bublinou kromě  spousty jiných informací řekli, že Druga sice připomíná dětské rozpočítávání „ Prva – druga“, ale že název kapely má kořeny ve staroslověnštině a  je škoda, když si někdo plete slověnštinu se slovenštinou. Kapela sama prohlásila, že se považují za společnost, jejímž cílem je rozvíjet příběh – a podle toho i zněly soutěžní písně.Nepatří mezi ty, které by si s nimi diváci zpívali, ale je úctyhodné vědomí, že to dělají.

 

Jsme v tom

Plzeňáci Jsme v tom bylo trio dvou dívek v červených šatech, Jana  s kytarou, Martina s houslemi  a bubeník na djambo, který si vzal aspoň stejně červené tričko, ale název neměl vůbec nic společného s obvyklým smyslem tohoto sdělení. Naopak – nebýt kapela z Plzně, kde se to soudě podle účasti v Notování musí muzikanty hemžit – spíš by bylo k udivení, kolik a jaké muziky dokáží vyprodukovat tito tři hudebníci. A jaké texty se linou z výrazného zpěvu kytaristky.

 

 Saša Niklíčková

Saša Niklíčková  byla jasným překvapením závěrečného základního kola. Její energický zpěv a nápadité písně  ( Záchodová štětka, Tango Dumka,  Lednice a V nuselským báru) vyvolaly nadšený ohlas u publika a  uznalé pokyvování hlavou u soupeřů. Já jsem se třeba domníval, že Lednice bude nějaká píseň o skvostu moravské architektury – a on to byl ženský song  o boji štíhlosti s plnou ledničkou…Saša rozhodně patří mezi písničkáře, kteří by vám pořádně zametli duši, kdyby na ni přišly nějaké těžkosti…

 

Disneyband

Představování Disneybandu se neobešlo bez smíchu, když moderátoři konstatovali, že jde o další kapelu, kde hraje Anička Drábková a Belmondo vyjmenoval, že tenhle talent bude patrně hrát na Notování i za dva či tři měsice a proč. A  ten večer zase trio ( Martin Kadlec, Marek Štulír a Anička) potvrdilo správné uvažování dramaturgie, která tyhle tři dala na závěr soutěžního kola.

 

Disneyband

Hosty večera bylo – kupodivu –  trio XXL, tentokrát mužské a opakoval bych se, kdybych napsal, že aspoň letošní soutěžící 11. ročníku viděli, kam to mohou dotáhnout.

 

Trio XXL

Výsledky byly tentokrát obzvlášť očekávané, protože nešlo jen o to, že vyhrál Disneyband před Sašou Niklíčkovou a Jsme v tom nebo že nejvíc hlasů získala písnička Jak přežít do jara od Disneybandu před Lednicí Saši Niklíčkové. Šlo to, kdo při novém a věříme, že spravedlivějším převodu diváckých hlasů na procenta, postoupí do semifinále. A dopadlo to takto:

Podle diváků: Duo my tři, Disneyband, Strunovrat, Naopak, Rendez- Fou,Čáry Máry.

Preferenční hlasy: Flender a spol., Hubertus, Choroši.

Divoké karty Rady Notování: Saša Niklíčková, Želkovický zbytek, Jirka Řehulka, Quaovar, Josephine, Alternativa.

Náhradníci: Anna D, Jsme v tom.  

 

Foto: Jirka Esser a Rejka Balcarová (ČB fotografie)

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9566402

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz