Dnes má svátek Marek Zítra má svátek Oto

Jitka Šuranská                            Foto:Martina Havlíčková

V brněnském kulturním domě Musilova jsme měli možnost shlédnout nádherný koncert tří rozmanitých formací. Večer zahájila Jitka Šuranská, vynikající moravská houslistka a zpěvačka. Tato něžná blondýnka s temperamentem divoké kočky se představila sólově, jen se svými houslemi a přístrojem, který se nazývá loop-station a umožňuje jednomu člověku na pódiu vrstvit několik hlasů a tvořit tak  přímo před lidmi aranžmá k písni.

V první části zazpívala řadu prastarých moravských lidových písní ve své úpravě. Pro mne to byla premiéra, Jitku jsem slyšela jednou, kdysi před mnoha lety, když vystupovala s Jirkou Plockem a už tehdy mi připadala bombastická.

 

Pacora Trio

V druhé části se k ní přidalo ethno – jazzové Pacora Trio, se kterým v červnu tohoto roku natočila své debutové album Nezachoď slunéčko. Fantastický houslista Stanko Palúch, starý kamarád ještě z dob Teagrassu, Fragmentu, či Druhé trávy, navíc tenhle nosič produkoval.

Poprvé jsem ho měla možnost zažít s jeho neméně špičkovými spoluhráči, moldavským cimbalistou Marcelem Comendantem a slovenským kontrabasistou Robertem Raganem.

 

Pacora Trio a Jitka Šuranská

Jejich hudbu si neodvažuji popsat, či dát do nějakého šuplíku, musí se slyšet. Je mi víc než  jasné, že s ní sklízejí vavříny na mnoha evropských jazzových i worldmusic festivalech. Je to zkratka BOMBA ! Přes uličku sedící známý amík z  Chicaga se nechal slyšet, že kdyby tak zahráli v Americe, tak lidi padnou na zadek. No, snad se tam brzo taky dostanou...

 

Robert Křesťan a Druhá tráva

Ve třetí části večera  Robert Křesťan a Druhá tráva představili své nejnovější cédéčko Pojďme se napít. Je nazvané podle jedné z prvních Křestanových písní ze sedmdesátých let. Napsal ji už ve svých sedmnácti letech pro svou první kapelu Trapeři a ta písnička snad nikdy neztratí aktuálnost. Pochopitelně ji hrávali a dosud hrají i Poutníci. Na cédéčku jsou i další písničky z těch dávných dob, většinou ještě nenahrané. Robert je rád zpívá, proto je oprášil a dal jim nový kabát za doprovodu Druhé trávy. Celou nahravku jsem sice ještě neslyšela, ale už se ni  moc těším,  neboť  obsahuje navíc ještě fotoalbum s fotografiemi... Z mých oblíbených na něm jsou také poutnické Tažní koně či Komu mám lhát. Píseň se zvláštním názvem Srkala mošt stýblem trávy  Robert kdysi objevil v knize Americká lidová poesie. Ta vyšla v šedesátých letech a obsahovala  překlady amerických lidovek našimi předními básníky. Těžili z ní nejenom Greenhorni a White Stars. Notový záznam tam chyběl, proto si ji Trapeři zhudebnili po svém.

Cédéčko obsahuje i pár převzatých věcí jako Claptonův Golden Ring (Co už je pryč), Kristoffersonův Rock & Roll Time (Co dělat mám) atd.  Nejvíc mě potěšila má od Poutníků úplně nejmilejší – Naději... na melodii Jirky Plocka. Slyšeli jsme ten večer spoustu jejich hitů, jako Ještě neni tma, Marcipán z Toleda, Telegraph Road atd. Obecenstvo je pochopitelně nechtělo pustit z jeviště a museli párkrát přidávat. Poslední byla Peace in the Valley.

 

 

Jako velké překvapení jsem tam potkala svou kamarádku Martinu Havlíčkovou z Chicaga, se kterou jsem se na podzim v USA minula. Tím koncertem zakončila svou návštěvu Česka a po koncertě odjížděla  rovnou na letiště do Prahy.

Kdyby byl ten nový rok tak krásný jako tento koncert, to by byla nádhera!

Foto: Lilly Pavlak

                                                             

                                                                                                          

 

 

 

 

 

 

                                                                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9576493

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz