Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Jedna z nejúspěšnějších evropských bluegrassových kapel  Fragment oslavuje svoje 30. narozeniny. K tomuto slavnému jubileu se její členové, žijící ve třech státech - Slovensku, Česku a americkém Tennessee - a na dvou různých kontinentech, po dvou letech znova sešli, aby absolvovali devítidenní šňůru po střední Evropě.

První vystoupení bylo v Česku na festivalu Malinkej v Podkrkonoší, následovaly čtyři koncerty v Německu, tři na Slovensku a poslední v maďarské Budapešti. Jela jsem se na ně podívat do německého Langenau, neboť z mé plánované cesty do Čech a na Slovensko v listopadu bohužel sešlo. 

 

 

Zleva Jirka Elger, Richard Ciferský, Ondra Kozák, pořadatel Friedrich Hog, Jana, Eberhard Finke, redaktor Bluegrass Bühne, Henrich, 

Napřed  trochu historie. Bývalý  banjista brněnských Poutníků Svaťa Kotas se přestěhoval do Bratislavy a společně se slovenskými muzikanty založil v roce 1983 progresivní skupinu Fragment. Orientovali se převážně na newgrass a new acoustic music a později i na  bluegrass. Skupinou prošla řada špičkových českých i slovenských muzikantů.Ze zakládajících členů v ní dodnes zůstal pouze dobrista Henrich Novák.

V roce 1992  k nim ze skupiny Grasshoppers přišla mladičká zpěvačka Jana Doláková, studující žurnalistiku na Komenského univerzitě v Bratislavě. V té době hráli ve složení Svaťa Kotas- banjo, Jirka Karas Pola -basa, Henrich Novák - dobro a Emil Formánek – kytara. Tato sestava záhy udělala díru do světa. 

 

 

 

V roce 1994 natočili první, anglicky zpívané  cédéčko s názvem Sunday Afternoon. Deset ze čtrnácti písní složili členové kapely, a byla to bomba jak v republice, tak v zahraničí. Druhé cédéčko s názvem Sny , tentokrát zpivané česky,  na sebe nedalo dlouho čekat a úspěch se opakoval. Se třetím, tentokrát minicédéčkem s názvem Little Dreams,  byl Fragment vybrán předvést svůj um v roce 1995 na IBMA showcase – předváděčku do Owensbora v Kentucky.  Stejný rok se tam předvedla i Druhá tráva Roberta Křesťana.

Fragment se záhy stal velmi žádanou skupinou na festivalech a v klubech ve střední Evropě, hlavně ve Švýcarsku i Německu. Jana byla oceněna mnohokrát jako zpěvačka roku jak na Slovensku, tak i v Čechách. Jen v Americe se divili, že má bluegrassová kapela zpěvačku, která na nic nehraje…

V roce 1998 americká SPBGMA uspořádala svůj první evropský festival ve Vídni, jehož součástí byla soutěž o nejlepší evropskou kapelu. Ze dvaceti kapel se Fragment umístil na prvním místě a součástí ceny bylo třítýdenní hraní v USA v 1999. Zároveň byli s poslední nahrávkou One of These Days vybráni znova na IBMA showcase. V kapele se v mezičase vystřídalo několik vynikajících muzikantů, ujal se jich americký manažér a na turné do USA jezdili skoro každý rok. V roce 2000 začala Jana vystupovat s baskytarou a zahráli si znovu na IBMA showcases I Fan Festu v Louisville, Kentucky. Ten rok se jim dokonce podařilo vystoupit i ve slavné Grand Ole Opry v Nashvillu.  V roce 2002 od nich odešel Svata Kotas a vystřídal ho Richard Ciferský. V roce 2004 dostali titul nejlepší Evropská kapela na festivaue v Holandsku a jeli znova reprezentovat na IBMA do Ameriky.

To už si Janu delši dobu namlouval její nynější manžel,  kytarista  Stephen Mougin. Rok nato se přestěhovala do USA natrvalo a záhy se za něj provdala. Párkrát jsem tam Stevena dokonce viděla hrát s Fragmentem na jevišti. Od roku 2006 hraje ale napevno v kapele Sam Bush Band, případně v duu s Nedem Lubereckim, nazvaném  Nedski and Mojo. Ani Jana tam nelenoší, hrála již s pěknou řádkou muzikantů.  V roce 2009 se jim narodil syn Sammy a žijí pobliž Nashville.

Poslední projekt, kterého se Jana zúčastnila, je Box Set - album se čtyřmi cédéčky s názvem The Daughters of Bluegrass - Pickin´ Like A Girl. Je tam devetašedesát písní zpívaných sto čtyřiceti Dcerami Bluegrassu a jsou tam zastoupené všechny současné americké zpěvačky. Autorkou, či spoluautorkou všech písní je Dixie Hall, manželka od legendárního Toma T. Halla.

Předloni Fragment absolvoval po létech, co Jana žije v Nashville, znovu evropské turné, a představili při té příležitosti první nahrávku v nové sestavě. Z původních členů tam zůstala jenom Jana a Henrich, vrátil se Richard Ciferský a nejmladším členem se stal vynikající multiinstrumentalista Ondra Kozák. S jeho příchodem získali také výborného zpěváka. (Někteří si ho snad  pamatují z jeho první kapely Kreni. Hraje taky v kapele G-runs & Roses, a na housle často hostuje s pražským Blackjack.) 

 

 

 

 K letošnímu výročí vydali další cédéčko s názvem Fragment 30th Anniversary, kde můžeme slyest průřez jejich tvorby za celá ta léta.  Zastoupeni jsou tam všichni ti, kteří s nimi za tu dobu hráli. Je moc hezké.

V Langenau nás všechny přivítal president Německé bluegrassové asociace Friedrich Hog a pak již se hlavního slova ujala Jana. Zahájili písničkou, kterou napsala naše kamarádka Becky Buller – If You Break My Heart. Následovala moje nejmilejší Runaway Kind. Hudbu k ní složil ještě Svaťa Kotas a otextovala ji, jako mnoho jiných, Jana… Jedna písnička hezčí než druhá, mnohé z nich jsem slyšela poprvé.  Snad jediná česky zpívaná byla  Vůně léta.

Nádherný byl duet s Ondrou Kozákem In The Sheandoah Valley of Virginia. Pochopitelně jsme měli možnost slyšet i několik super instrumentálek od jednotlivých členů kapely.

 

 

Při Henrichově Swimming in the Jordan, kde jenom dobro doprovázelo Janin zpěv, nejenom mě naskočila husí kůže…. Moc se líbila i Ondrova Maybe in My Next Life… Jana nám prozradila, že jejím největším vzorem je Alison Krauss a na konec prvního setu nám zazpívala jeji Steel Rails. 

 

 

Slyšela jsem hlasy z obecenstva, prý na co jezdit do Ameriky na Alison Krauss s Jerry Douglasem, když mohou slyšet Janu s Henrichem a je to stejně krásné. To tedy byla pořádná poklona…

 

 

I další set uběhl jako voda. Snad největší úspěch měla píseň Midnight – další duet s Ondrou Kozákem. Obecenstvo je vůbec nechtělo pustit z jeviště. Po standing ovations následoval poslední přídavek Angel Band.

 

 

To mi připomělo, že jsem se původně na Fragmenty chystala 29.11. do Košic  na  V. vzpomínkový koncert na Petera Dulu, spojený s předáváním jeho výročních cen. Peter Dula - frontman skupiny Veslári, aneb Rowers, byl snad největší slovenská country hvězda, která se proslavila i v Nashville. Bohužel přílišs brzo odešel do nebeské kapely. Bylo mu pouhych 28 let…

Toto smutné výročí ale znamená další vrchol kariéry Fragmentu. Toho dne byli slavnostně uvedeni do Slovenské Peter Dula´s Country Music Hall of Fame – Síně slávy  Jana Dolaková Mougin, Henrich Novák, Richard Ciferský, kapela Fragment a Dušan „Songy“ Dobias….Moc mne mrzí, že jsem u toho nemohla být…

Po celou jejich šňůru se o výborný zvuk a bezpečnou dopravu staral Jirka Elger ze Zlína. Díky jemu a všem členům kapely za nádherné hudební zážitky. Jana se synkem Sammym  je již zase zpátky v Nashville a nechá všechny moc pozdravovat.

 

Foto: Lilly Pavlak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9564731

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz