Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Duo My tři

Pódium festivalu Vyšehraní se rozeznělo tóny kytar v rukou muzikantů, náležejících k platformě zvané Zašití písničkáři. Letošní desátý, tedy jubilejní ročník festivalu Vyšehraní, dal Zašitým písničkářům do vínku dar v podobě místa konání koncertu. V rámci oslav svého jubilea totiž přesunul celý koncert z malé scény na hradbách na hlavní pódium letní scény NKP Vyšehrad. Původní obavy  z velikosti scény vystřídala v očích -  zejména těch mladších umělců -  čirá radost z toho, že si mohou vyzkoušet jaké to je hrát na velké scéně, na velký zvuk, světla a být uvedeni moderátorem do potlesku publika místního miniamfiteátru.

 

Zleva Stanislava Koucká Nodlová a Marty Dimmerová

Jak je u „zašiťáků“ zvykem, o průvodní slovo večerem se postarala Stanislava Koucká Nodlová a nutno dodat, že se svého úkolu zhostila se ctí. Uprostřed večera poté přidala k dobrému i recitaci svých básní, ba dokonce zazpívala a zahrála na kytaru. Důkaz toho, že když to nevzdáš a bojuješ, tak nakonec máš šanci i zvítězit. Toho večera bylo mnohé k vidění a nerad bych v následujících řádcích na někoho zapomněl. Pokud se tak stane, předem se omlouvám, není to žádný naschvál.

 

Vojta Kiďák Tomáško

Velmi mile mě překvapily svým uměleckým výkonem sestry Vytiskovy z dua Quaoar, Hynek Kočí, Duo My tři (tentokrát opravdu vystoupili tři), Disneyband  anebo třeba i skutečnost, že si přišel zahrát Vojta Kiďák Tomáško, i když měl v rámci festivalu následující den samostatný recitál. Každý, kdo ten večer hrál, dal ze sebe maximum, co měl v dané chvíli k dispozici a vřelé publikum to náležitě bouřlivým potleskem po zásluze umělo ocenit.

 

Zleva Luboš Stráník a Tomáš Berka

Zašití písničkáři se do Prahy sjeli z celé republiky. Stráníci dokonce zrušili svoji účast na narozeninové oslavě a jeli hrát pro festivalové publikum, jako správní rozsévači krásných písní a hřejivé nálady. Musím se přiznat, že ani já jsem neodolal Lubošově výzvě a „zkřížili“ jsme v několika písních svoje kytary. Jirka Šámal opět předvedl hru na Hang drum. Je to zanícený propagátor tohoto „divnonástroje vypadajícího jako UFO“ a doprovodil svoji hru i zpěvem známé lidovky Ej padá, padá rosenka. Zážitek, že si vylijete kafe z kelímku na nohu, pokud ho zrovna držíte v ruce. Krása.

 

Karel Malcovský

Celý večer zahájil Karel Malcovský velmi důstojným přednesem svých písniček. Trochu s ostychem se naopak přiznám, že jsem se při společném vystoupení Petra „Bubáka“ Bubláka a Oldy Novotného s jeho spolem ve sdělení jejich písní ztratil, nicméně Bubákův kytarový výkon a hlasový projev rozzářil scénu jasným modrým bluesovým světlem, takže bylo vlastně vše v nejlepším pořádku.

 

Petr Bublák, Olda Novotný & spol- foto Pavel Kotrc

David Alfik Deweter (praotec a zakladatel Zašitých písničkářů) letos oslavil 35. narozeniny a tento večer, jako by byl nejen oslavou písničkářství,  jeho narozenin, ale hlavně jeho geniálního nápadu zformovat Zašité písničkáře v jeden šik a ukázat druhým, jak se dá užívat života s kytarou v ruce. Jeho vystoupení odstartovalo druhou polovinu večera, určenou těm zaběhlejším tvářím písničkářské scény, sadou snílkovských písní z jeho autorské dílny.

 

Duo Tornádo

Po něm na pódium vtrhlo tornádo, tedy Duo Tornádo. Dvě dámy zralého věku, s kytarou v ruce a syrovými hlasy v hrdlech,  uvedly svým vystoupením publikum do varu. Komu čest tomu čest, smíchu a tleskání do rytmu bylo vrchovatě, a co na tom, že kytary neladí a tančit u mikrofonu je z důvodu trampské etiky zakázáno. Po již zmíněných Stránících a gladiátorském kytarovém souboji Berka – Stráník, přišel na řadu opravdu skvostný vrchol večera.

 

Petr Rímský

Petr Rímský se svými přáteli, tvořícími dokonale sehraný kvartet, přišel představit publiku jak písně z nového, a vlastně jediného autorského alba „Zákon o zachování lásky“, tak ty legendární, které známe ještě z osmdesátých let, z dob Porty v Plzni, a kterými jsme my zručnější kytaristé lámali srdce našich vyvolených dam. Jediné, co jeho vystoupení scházelo, bylo hluboké jasné noční nebe s padajícími hvězdami a sedící poloprůsvitné víly s harfami na hradbách Vyšehradu. Ano, tak to bylo silné a emotivní zakončení tohoto večera Zašitých písničkářů.

 Stalo a událo se toho večera mnohem víc, ale to by tento článek měl deset stran. Mám pro vás lepší nápad. Pokud někde narazíte v programu na Zašité písničkáře, neváhejte ani chvilku. Zažijete večer plný neotřelých performancí, imaginací a hlavně smíchu, ze kterého se točí hlava. A pokud to bude jen trochu možné, tak příští rok na Vyšehraní na shledanou. 

(T.B.)

Foto Jirka Esser

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9520576

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz