Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Strunovrat - zleva Petr Šotta, Dita Petříčková a Saša Frej

Kousek od Čáslavi jsou Svojšice, kde vznikl v osmdesátých letech zdá se mi pořád ještě nedoceněný festival Svojšický slunovrat. A kousek od Svojšic jsou Slatiňany, odkud pochází Helena Vondráčková, z místního hřebčína spousta krásných koní a do Slatiňan patří také skupina Strunovrat, která vyhrála druhé základni kolo letošního již jedenáctého ročníku hudební soutěže Notování.

Strunovrat je kvarteto, které tvoří Petr Šotta s kytarou, jeho žena Jitka s houslemi nebo flétnou, bezpražcový baskytarista Saša Frej a zpěvačka Dita Petříčková. Jejich úvodní písnička Chlapec a moře také získala nejvíc hlasů u diváků.

 

Strunovrat - Jitka Šottová

Druhý skončil písničkář Michal Willie Sedláček, který věděl co obnáší Notování díky členství v plzeňské skupině Růže z trní v minulých ročnících. Začal Světly lucerny, které spíš vyprávěl než zpíval, ale jeho výkon gradoval až k songu Leila o cikánce a o bod porazil dalšího písničkáře Jirku Řehulku. Jirka je z Rosovic z Dobříše, potěšil diváky svými řečmi mezi písničkami a splnil to, co se víceméně od písničkářů očekává – totiž že budou mít nějaký názor na to, co se zrovna ve společnosti děje. A Jirka to navíc umí ve svých písničkách podat tak, že je to zábava.

 

Michal Willie Sedláček

 

Jirka Řehulka

Na dalších místech skončily skupiny Ajeto – pražské ženské trio Dáši Pařízkové, Hanky Řeháčkové a Hanky Nedvědové, které se velmi slušně vypořádalo s nelehkou tématikou talentovaných žen a jejich dočasných partnerů – plzeňská Past, která jen potvrdila, že Plzeň je  opravdu plná dobrých muzikantů.  Nadějné trio, které ještě nemá moc bohatou historii, se jen zachechtalo Belmondově moderátorské poznámce, že už chybí jen aby se Plzeň naučila vařit pivo a hrát fotbal…Kdo se nejvíc smál byli ti, kteří vědí o Belmondově lásce k pivu značky Starobrno.

Ajeto

 

Past

Šestá skončila litvínovská Kvinta, která má naopak v historii i vítězství v interpretační soutěži na Portě, ale tentokrát čtyři zvolené písničky  se hezky poslouchaly, ale nikoho moc nevzrušily.

 

Kvinta

Důležité ovšem je, že upravený počtářský model hodnocení převádí divácké hlasy na procenta (vzhledem k počtu diváků)  a o postupujících do semifinále tak rozhodne procentuální vyjádření této přízně, nejoblíbenější písničky, preferenční body za sympatie a divoké karty Rady Notování až po skončení všech základních kol – tedy v únoru příštího roku. Ale jak už dobře víme, tahle doba uteče strašně rychle, a tak čím dříve se vypravíte vždycky první čtvrtek v měsíci béčkem metra do stanice Českomoravský, tím lépe pro kapely, ale hlavně pro vás, protože ty večery jsou krásné. 

Foto Jirka Esser       

                

Foto týdne

Jste náš host číslo

9564324

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz