Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav

Kousek od Staré Paky je nedaleko železniční trati ( to aby se tam dalo jezdit vlakem) chalupa našeho kamaráda Vládi Mikulce. Za chalupou je stodola, která se postupně stala  „folkovou stodolou“, protože dobré čtvrt století se tam pořádají koncerty a v tlustých knihách hostů lze najít jména většiny náramných muzikantů, kteří už tam hráli. Mezi těmi, kteří se podíleli na tváři těchto folkových záležitostí  se  nemalou měrou zasloužil Vladimír Vlasák – redaktor Melodie, kulturní rubriky Mladé fronty, zpravodaje Jonáš klubu, přispěvatel i do tohoto portálu, ale především do mnoha jiných titulů, autor obsáhlé a obsažné knihy Folkaři atd.

Fyzicky už není mezi námi, ale Vláďa Mikulec dostal skvělý nápad – přejmenovat folkovou stodolu na Stodolu Vladimíra Vlasáka. A tak se i stalo 20. a 21. září 2013 a naprosto stylově způsobem, z něhož by – aspoň doufám – i Vláďa Vlasák měl radost. 

V pátek večer hráli Jiří Dědeček a Karel Diepold, v sobotu odpoledne Vladimír Dobeš a Vladimír Merta, sobotní večer pak patřil více než dvouhodinovému hraní Jaromíra Nohavici.

Stodolu zaplnili lidé, kteří tam většinou trefili i  v dobách, kdy exponáty Muzea totality, které tvoří patro nad stodolou, patřily ke koloritu tehdejší doby.  Mezi posluchači byla  i Marta, sestra Vládi Vlasáka, která učí v Liberci angličtinu a je výrazně podobná svému bratru, jehož fotografie se vyjímá na stěně stodoly uprostřed mnoha dalších snímků muzikantů, kteří tam rozdávali  radost nebo pouštěli do hlav posluchačů červíčky k přemýšlení a obvykle obojí.

 

 

Karel Diepold, který projektuje elektronické protipožární zařízení v boleslavské škodovce, nezapomněl na Neratov v Orlických horách, kam už jezdí hrát dvacítku let a kde pan farář Suchár našel smysl života , práci a bydlení  mnohým lidem.Jiří Dědeček zazpíval nejeden ze svých překladů francouzských šansonů a potěšil přítomné i četbou úryvků  z řady svých knížek, o něž pak byl velký zájem. Vladimír Dobeš si podložil po rockerském způsobu levou nohu futrálem své kytary a málokdo  při pohledu na energickou hru tatínka čtyř dětí  by si tipnul, že mu hraje bývalý starosta Zápotockým proslavených Zákolan a jeden z nejvýraznějších ekologů, které tahle země má.

Vladimír Merta s velmi  prostou ruskou – leč šestistrunnou -  kytarou nejen hrál  svůj repertoár až k závěrečné  Praze magické, ale nechal nahlédnout posluchače do řady důležitých momentů svého života, který byl za totáče všechno, jen ne snadný. Ostatně využil přítomnosti řady písničkářů a dalších svědků doby k natáčení záběrů pro svůj televizní dokument o šedé zóně totalitního období. A bylo až dojemné, jak pečoval o to, aby se jeho  televizní štáb včas a dostatečně najedl a vyspal.

Přítomnost Jaromíra Nohavici byla pro většinu přítomných překvapením jen do chvíle, než došli k  ceduli před stodolou a  přečetli si, kdy bude Jarek hrát. A bylo to finále jaksepatří, Jarek moc nemluvil, o to víc hrál a zněly jak jeho už letité songy, které mezitím znárodněly a mohlo je s autorem zpívat i publikum, tak písně nové a Jarek představil i kousek ze své práce překladatele operních libret.

 

 

Ostravský ( předtím  těšínský) bard způsobil, že atmosféra v původně hospodářské budově připomínala spíš chrám a po závěrečné Kometě, kterou s Jaromírem zpívali všichni, nebylo evidentně jediného, který by nebyl zasažen.

Řekl bych, že  důstojněji, než jak se to stalo o předposledním zářijovém víkendu, nemohla být stodola přejmenována.  

 

 

 

Vladimír Vlasák

Foto: Gabi Uhrová - lioneska11.rajce.net

 

  

 

 

 

                        

Foto týdne

Jste náš host číslo

9578294

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz