Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela


Pátek 23.8.2013 -  18.00 h. - Nádvořím holešovského zámku zní první píseň bohumínské kapely Sluníčko a první potlesk přítomných diváků. Vynikající a čisté vokály, známé i méně známé songy, precizně zazpívané. Přídavek a po něm už na jeviště přichází známá osobnost. Zpěvák Radek Tomášek s kytaristou Františkem Zikmundem. Je opravdu co poslouchat. Montiho čardáš v kytarové podobě zvedá adrenalin, písně od skupiny Rangers, jejím členem Radek byl, i jeho vlastní písně opět posluchači odměňují dlouhým potleskem. Pomalu se šeří.

Odbíjí devátá večer, z oken zámku dva světlomety, okolo pódia blikají zapálené svíčky a v tichu najednou zazní tlumené bubnování. Do tmy zaplněného nádvoří přichází první píseň. Písničkář Vojta Kiďák Tomáško (jinak dramaturg festivalu), společně s Miroslavem Kováříkem zahajují neopakovatelnou atmosféru plnou poezie a písní, nazvanou Šeptání do ticha.

 

 

 Hrabě, Kainar, Diviš, Orten… verše psané srdcem a přednesené tak, až mráz vniká pod kůži. Nikdo by v tu chvíli nehádal, že Mirkovi je už sedmdesát devět let. Podmanil si každého z diváků a čas přestal existovat. Tmou zní písně o lásce, přátelství,  o víře i naději. V chladné noci lidé vstávají a přídavky neberou konce. Kdo neslyšel a neviděl, může litovat.

 


 

Sobota 24.8. 10.00 h. - Na velkém pódiu v zámecké  zahradě je připravena první kapela z Českého Krumlova. Rodinné seskupení okolo Bořivoje Švédy, říkající si Švédova trojka. Pozor! Neplést si to se švédskou trojkou. Moderátorka Country rádia, Johanka Hubičková,  se ujímá mikrofonu, vítá první návštěvníky a kapela začíná hrát. Pravda, je ještě brzy a diváků není mnoho. Což ovšem s přibývajícím časem už nebude pravda. Vtipné průvodní slovo i příjmně laděné písně rodinného seskupení vystřídá dalši perfektní skupina Naopak. Radost z muzicírování je jasná a stejně jako Švédova trojka i oni neodcházejí bez přídavku.

Johanka Hubičková vítá dalšího účinkujícího. Trojice dívek z Blovic u Plzně se sice jmenuje Přelet M.S. ale nikdo jim už neřekne jinak než Přeletky. Jeden mikrofon, jedna kytara a tři dívčí hlasy. Precizní, čisté, úsměvné.  A přídavek.

 

 

Chvíle pro Johanku Hubičkovou, aby představila ředitele městského kulturního střediska Pavla Chmelíka, poděkovala všem, kteří se na uskutečnění prvního ročníku festivalu „Toulavej“ podíleli. Na chvilku půjčila mikrofon i dramaturgovi akce,  a pak uvedla hosta festivalu. Cimbálová muzika Grajcar rozproudila přibývající diváky. Písně lidové, ale i známé hity jako je třeba Bohemian rhapsody od skupiny Queen, nenechaly nikoho v klidu. Další přídavky a už je na pódiu skoro místní skupina. Šediváci z Přerova nezapřou trampská srdce. Písničky o toulání, o přátelství, písně od ohýnků hřejí posluchače a trochu nás vracejí do let, kdy nám bylo o pár kilo míň.

Jeviště se proměnilo v africkou savanu. Bubny a bubínky, tance a zpěvy černých obyvatel tmavého světa rozezněly daleké okolí. Ostravská skupina Camara je plná rytmu, je plná energie a jejich čas vyměřený dramaturgií klidně mohl být i delší. Určitě budou ještě mít možnost znovu rozeznít svým temperamentem holešovský park.

Uklidnění a trochu zamyšlení i osobitého humoru přináší loketský písničkář Vojta Kiďák Tomáško. Baví publikum, baví sebe, rozdává se tak, jak je jeho zvykem a posluchači to cítí, zpívají s ním a samozřejmě si vyžádají pár písní navíc.

 

 

Aniž by kdo tušil, po Vojtovi přichází asi největší překvapení a nejsilnější zážitek festivalu.

Skladatel, zpěvák a veliká osobnost. Jaroslav Wykrent a s ním jeho kapela In Blue. Nelze popsat to, co nastalo. Ač ochromený nemocí, bolavý a unavený muž, dokázal dát tolik moudra a tolik krásy, tolik energie, že diváci potleskem ve stoje dlouhou dobu děkovali. A nikdo se nestyděl za slzy, tekoucí po tvářích. Písně jako Agnes, nebo Pentle růžová, ale i úplně nové songy, bravurně zahrané a ještě bravurněji a srdcem zazpívané, zůstanou dlouhou dobu jako klenoty uložené v duších přítomných. Jardo, děkujeme.

Písničkář Petr Rímský a jeho famózní hra na kytaru jen umocnila další část festivalu. Petr si s sebou na pódium přibral pár svých přátel a svým hlubokým a podmanivým hlasem dokázal opět publikum zaujmout a pobavit.

Johanka poté přivedla na jeviště česko-francouzskou skupinu Bran. Což v překladu znamená vrána nebo havran. S přehledem a perfektě zahrané námořnické písně z bretaňských krčem nás přivedly do světa korzárů a pirátů,  a právem si vysloužily hromový potlesk a přídavek. Byla už tma, když na jeviště přišla jedna z hvězd této akce. První dáma country scény Věra Martinová. Spolu s ní stála na jevišti i její sestra Lenka Slavíková a vynikající britský zpěvák a kytarista Jamie Marshall. A diváci se měli na  co koukat a hlavně co poslouchat. Od známých skladeb, jako je Studánka, Malý dům nad skálou, Až na vrcholky hor, Batalión či Nebe, peklo, ráj, až po nové songy a skvělé skladby Jamieho Marshalla. Virtuźní kytara britského muzikanta, spolu se skvěle zvládnutým nástrojem Věry Martinové, nádherné dvojhlasy, za pódiem vycházející měsíc, silueta holešovského zámku, to vše umocňovalu nádheru folkového večera. A není se co divit, že diváci chtěli další a další přídavky. Obdiv patří moderátorce Johance Hubičkové, která skoro dvanáct hodin musela být v plné pohotovosti a své role se zhostila na jedničku.  Po Věře Martinové přišel závěr a rozloučení s prvním a doufejme ne posledním ročníkem akce nazvané „Toulavej“

Na pódium vtrhla parta bláznivě oblečených mužů a jeviště patřilo legraci, vtipu, popěvkům a skladbám bratislavské skupiny Lojzo. Diváci byli ve varu a nechtěli „Lojzáky“ pustit z jeviště. Nelze si přát lepší zakončení.

 

 

Zbývá jen poděkovat

Všem, kteří měli podíl na úspěšné a nádherné akci. Poděkovat Městskému kulturnímu středisku v čele s panem Pavlem Chmelíkem,  správě holešovského zámku,  zvukařům i těm, kteří se starali o bezpečnost a pohodlí účinkujících, všem těm bezejmeným , ale o to důležitějším lidičkám, bez kterých by festival nebyl možný uskutečnit. Poděkovat sponzorům a lidem u stánků s občerstvením a pitím, poděkovat hasičům a hlavně divákům, kteří přišli  a odcházeli spokojení a plní krásných pocitů. Dík patří i městu Holešov  a věřím, že příští ročník bude opět zaštítěn městem a diváků bude tolik, že  zaplní celý zámecký park. Krásné dny a ať žije „Toulavej 2014“…  

Foto: www.holesov.cz

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9565639

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz