Dnes má svátek Jaroslav Zítra má svátek Vlastislav

Hudebními akcemi našlapané prázdniny zakončí skvěle obsazený Rock for Churchill. Festival vyhlášený svou pohodovou atmosférou a žánrovou rozmanitostí letos přiveze devět atraktivních jmen ze zahraničí a špičku domácí scény. 30. a 31. srpna přijedou do severočeského Vroutku The Qemists, The Herbaliser, Movits!, Matrix & Futurebound, Pražský výběr, Tata Bojs, Polemic a další.

I když si rock stále ještě pořád trůní na čestném místě v názvu festivalu, nenechte se zmást. Na dvou pódiích si tam každoročně podávají ruce rock, taneční muzika, pop, reggae, ska i hiphop. Ostatně když se podíváte na kapely jako Parov Stelar Band, Stereo MCs, Horace Andy, Transglobal Underground, které vystoupily v minulých letech, je jasné, že Rock for Churchill už dávno není jen o rockové muzice. Pokud máte rádi pohodovou festivalovou atmosféru a rádi si dopřejete porci skvělé muziky v přírodním areálu, přijeďte si užít poslední prázdninový víkend do Vroutku.

Na hlavním pódiu budou letos vykopávat 15 minut po dvanácté punkoví veteráni Plexis. V pátečním programu se dále představí stále populárnější česko-americká kapela Pipes and Pints, Sto zvířat, slovenští Polemici a Pražský výběr. Pro fanoušky české rockové legendy to bude jedna z posledních možností vidět na delší dobu Pražský výběr v původní sestavě. Kapela již v únoru oznámila, že si po festivalové sezóně dá koncertní pauzu.

 

Pražský výběr

Ze zahraničních interpretů přijedou v pátek němečtí rockeři Donots, španělští revolucionáři Che Sudaka a švédská senzace Movits! „Rádi přivážíme na festival kapely, které nejsou v Čechách zatím moc známé, ale které si zvýšenou pozornost rozhodně zaslouží. Do této kategorie patří třeba švédští Movits!, jejichž mix hiphopu a electro swingu momentálně frčí na evropských pódiích“, přibližuje dramaturgii festivalu hlavní organizátor Kamil Šír. Atraktivní jména se představí v pátek také na DJs stage, které budou vládnout Matrix & Futurebound, jedno z nejžhavějších jmen aktuální britské taneční scény a dvojka londýnských DJs a producentů The Freestylers.

 

The Freestylers

Druhý den bude ve znamení nových desek, které ve Vroutku představí Skyline, Prago Union, Xavier Baumaxa a také nový projekt Android Asteroid, jehož členové se před několika dny vrátili z nahrávání v legendárním londýnském studiu Abbey Road. Z New Yorku přiletí exkluzivně do Vroutku jamajský reggae zpěvák Perfect Giddimani, který představí svou energickou show poprvé v České republice. Perfect v programu nahradí jamajského kolegu Anthonyho B, který vystoupení zrušil před pár dny kvůli přetrvávajícím problémům s vízem. Po setmění bude návštěvníky čekat vizuální zážitek v podobě unikátního koncertu Tata Bojs.  „Budeme mít speciální projekční scénu, která kombinuje dva ledkové systémy s různým rozlišením. Jeden z nich bude i v pohybu a v určitých momentech se stává i jakousi projekční zdí mezi kapelou a diváky. Těžko se to popisuje, to se musí vidět na vlastní oči!“, láká na Tata Bojs zpěvák a bubeník Milan Cais. Vrcholem festivalu budou bezesporu vystoupení dvou britských skupin The Herbaliser a The Qemists. Obzvláště show The Qemists slibuje divokou jízdu. Tato brightonská kapela je známá svými strhujícími koncerty, při kterých sype do diváku našláplý mix drum and bassu, rocku a dubstepu.

 

Britská skupina The Herbaliser

V přírodním areálu Myslivna, kde se festival koná již od roku 2000, letos přibyde místo pro odpočinek. „Budeme mít nově Cool zónu, kde si budou moci návštěvníci dát pohov v křeslech pod slunečníky anebo si zahrát volejbal a badminton“, popisuje novinku Kamil Šír. K Rock for Churchill patří už několik let happening „Tisíce světel pro Etiopii“ neziskové organizace Světlo pro svět, který probíhá během sobotního večerního programu. Jeho celý výtěžek putuje do kliniky v etiopské Butajiře, kde pomáhá zachránit zrak desítkám lidí. Letos poprvé je pro majitele chytrých telefonů připravena také mobilní aplikace od společnosti Generify.

 

The Qemists

Vstupenky na festival se prodávají v předprodeji za 650 Kč (+ poplatky) v sítích Ticketportal a Sazkaticket. Bez poplatku na pokladně pražského Lucerna Music Baru. Na vybraných místech předprodeje platí sleva při hromadné objednávce 5+1 a 10+2 zdarma. Kompletní informace o předprodejních místech najdete na www.rfch.cz/tickets. Dvoudenní vstupenky na místě budou za 750 Kč, jednodenní za 400 Kč.  Kemp je zdarma, platí se jen za auto 100 Kč/dva dny.

 

Line-up Rock for Churchill 2013:

PÁTEK 30. 8.

Hlavní stage:                                                                                  

12:15 Plexis                                                                                     

13:35 Pipes and Pints                                                                  

14:55 Sto zvířat                                                                              

16:25 Sunshine                                                                              

17:55 Polemic (SK)                                                                       

19:25 Donots (D)                                                                           

21:15 Pražský výběr                                                                     

23:10 Che Sudaka (ESP)

00:50 Movits! (SWE)

 

PÁTEK 30. 8.

Fair Seeds DJ stage:

16:30 Lucky Dub

18:00 Friky

19:30 Philip TBC

21:00 Akira + Bifidus Aktif

23:00 The Freestylers DJs (UK)

00:30 Matrix & Futurebound (UK)

02:00 Pixie & Suki

 

SOBOTA 31. 8.

Hlavní stage:                                                                                  

11:30 Loco Loco                                                                             

12:40 Xavier Baumaxa                                                                

13:55 Android Asteroid                                                                             

15:15 Prago Union + Livě Band                                                

16:40 Skyline                                                                                  

18:10 United Flavour                                                                   

19:40 Perfect Giddimani (JAM)                                               

21:30 Tata Bojs                                                                               

23:10 The Herbaliser (UK)                                                         

00:50 The Qemists Live (UK)

 

Fair Seeds DJ stage:

15:00 Babylon Rocker

16:30 Jahmusic Lightaz

18:30 DD Loko

20:00 Saku & Kaplick

21:30 Mikkim

23:00 Deadly Hunta (UK)

00:30 Suki

01:30 Sarko=M=

02:30 Pixie & Rich

 

www.facebook.com/rfchfest

www.twitter.com/rfchfest

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9579597

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz