Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Přiznávám ihned bez mučení, že mám radost, kolik se v téhle letní době koná festivalů, festiválků, muzikantských slezin, koncertů, sejšnů atd. Loni jsem v tomto portálu napsal  Pamatujte si Herálec a po roce mi nezbývá než konstatovat, že čtenáři tohoto portálu mají evidentně dobrou paměť a hlavně  rádi muziku.

 

Festival  Setkání v Herálci začal stejně jako loni pár kilometrů od Herálce v obci Koječín, která je svými domečky rozeseta po kotárech začínající Vysočiny, ale hlavně má na kraji maličký kulturáček, který postavili místní hasiči. A zatímco na zahradě začalo opékání dobrého masa a paní starostová Libuška Ulrichová nezapomněla přijít s krabicí koláčů, v sále odstartoval koncert Alfík Deweter ze společnosti Zašití písničkáři, jejichž černá trika s bílým emblémem byla k nepřehlédnutí. Pokračovalo Modrý pondělí, kytarista a foukačkář Láďa Zítka, skupina Alibaba, písničkář Monty, který se narodil v Bílovci na severní Moravě, ale teď bydlí v Přibicích kousek pod Brnem. Sklízel hromový potlesk nejen za písničky, ale i za řeči, které k písničkářům patří. Finišovala děčínská skupina Vomiště a byl to závěr jaksepatří nejen proto, že Vomiště už loni sklízelo ovace.

 

Moravský písničkář MONTY hraje v Koječíně - rázovité dědině na kraji Vysočiny

Festivalovou sobotu v Herálci u středověké sýpky zahájila chrudimská Chrpa, která už čtyřicet let šíří tuhle muziku a započala kreslit pomyslnou mapu míst a místeček, odkud přijely vystupující kapely. Bluegrassový Wyrton z Ronova nad Doubravou, Isara z Mladé Boleslavi, Domino z Olomouce, Strunovrat ze Slatiňan, Riding Hopers ze severu Čech, stejně jako  Stránící a Míra Ošanec, Mrakoplaš z Prahy, Folk team z Brna, Marien z Pardubic.

 

ISARA je prastarý název řeky, která protéká Mladou Boleslaví a jmenuje se Jizera. Zleva Markéta Rýdlová ( akordeon), Filip Šelemberk ( flétny), David Šelemberk (kytara), Míra Novák ( baskytara), za bicími není vidět Tomáš Vydra.              

První pochodeň, z těch, které zapálily slavnostní oheň, nesl starosta Jiří Ulrich a zelený věnec v plamenech vybídl všechny ke ztišení při vzpomínce na ty, kteří  už u tohoto svátku hudby a kamarádství nemohli být.

Aplaus po poslední písničce závěrečné kapely neustával a skupina Marien to vyřešila tím nejlepším možným způsobem: posílila své hlasy o muzikanty, kteří ještě neodjeli a lavice zaplněné publikem a spustila píseň, kterou všichni znají a mají rádi: jmenuje se Rosa na kolejích.  

 

  

Zpěvačka skupiny MARIEN Zdena Troníčková se teď stará o malou dcerku a ještě mladšího synka, a tak ji  ( zastoupila v sestavě pardubických muzikantů zpěvačka skupiny Bujabéza: zleva Ivan Němec ( dvanáctka), Feďa Opočenský ( baskytara), Zuzana Mimrová ( zpěv), Víťa Troníček (kytara, zpěv, autor,spíkr, kapelník), Míša Paták ( kytara, zpěv), Zubřík Rosendorf ( foukací harmonika). 

Foto: Milan Sochora
 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9522149

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz