Dnes má svátek Irena Zítra má svátek Rudolf


Reminiscence na největší moravský žánrový festival

Odpolední koncerty na náměstí nabízely divákům zdarma trochu jiný program než hlavní večery. V pátek se představil folkrockový Pepa Lábus a spol. z Trutnova a poté brněnský Lidopop, který předvedl daleko víc rocku a punku než popu.

 

Textovou dílnu zahájil Slávek Janoušek (uprostřed) malým recitálem za pomoci Luboše Vondráka (vlevo) a Luboše Novotného (vpravo)

V sobotu se prezentovala textová dílna Slávka Janouška. Účastníci původně internetového projektu se různě potkávají dle možností v rámci festivalů, takže na každém festivalu je ke shlédnutí jiné složení a k poslechu jiné výtvory dílny. Písničkáři se dopoledne sejdou a dle zadání vytvoří nová dílka, která odpoledne předvedou divákům. Přímo na koncertě také vznikne píseň, nebo alespoň text i na zadaná slova z publika.

Každý z večerů byl věnován jednomu písničkáři. Ten měl možnost pozvat si kapely, se kterými  kdysi hrál nebo nějak spolupracoval. Každá z vystupujících kapel měla za úkol zahrát i nějakou píseň od hlavního protagonisty večera.

 

HB Stop: zleva Miloš Černohorský, Jan Gajdoš Doležal a Hana Černohorská

Jaroslav Samson Lenk si na úvod připravil večer žánrově velice pestrý.  Zahajoval folk-rockový HB stop z Břeclavi, kapela známá z Port v 80. letech se zpěvačkou Hanou Černohorskou. Hanka byla zatím jedinou zpěvačkou Poutníků. Poté už naplno rozjel trampskou notu Hop -Trop a rozezpíval diváky známými písničkami.

 

Hop Trop: Jaroslav Samson Lenk a Láďa Huberťák Kučera

Cimbal Classic opět trochu změnil žánr. Folk team předvedl to nejlepší ze starých dob i z nové desky Nebudu. Avizované poslední dva body programu - Máci a Samson a jeho parta rovnou splynuly v jeden megajamsession. Samson je rovnou uvedl s tím, že se jen domluvili, co asi jsou schopni zahrát, na trénink času nezbylo, o to víc se hrnuly vzpomínky na staré hity, prokládané veselými historkami.

 

Cimbal Classic: zleva Dalibor Štrunc, Jakub Šimáně, Martin Krajíček

Večer Pavla Žalmana Lohonky s klasickým úkolem zahrát jednu z jeho písní pojaly kapely netradičně. Místo známých kousků vytáhly naprosté rarity, zazněly písně z málo známého alba Potlach v mé duši Padá soumrak bledý (v podání Přístavu) či Drsnej chlap (v podání Marien), přišel si je zazpívat s kapelami i Žalman osobně. Mezitím stihl ještě vystoupit i s formací Žalman a hosté, která jinak mometálně nebývá k vidění.

 

 

Pavel Žalman Lohonka (vpravo) si přišel zazpívat s Marien, na snímku s kapelníkem Víťou Troníčkem

Trio Miki Ryvola a přátelé patřilo k vrcholům večera, diváci je vyprovázeli potleskem vestoje a vůbec je nechtěli pustit z pódia. Málem jsem nevěřila, že je ještě Žalman se svým Spolem překoná, ale závěr byl naprosto strhující, po klasickém koncertu Spolu následovali přídavky už ve smíchané sestavě "Žaman a Spol a hosté" a do jedné písničky se přidal i moderátor Samson. Poslední zaznělo unplugged  Nezacházej slunce už zazpívané s diváky na kraji pódia (jinak byl totiž prostor mezi účinkujícími a diváky zbytečně velký a trošku stěžoval umělcům kontakt).

 

 

Závěr večera - Nezacházej slunce si Žalman zazpíval dohromady se Spolem i hosty, zleva: Tonda Hlaváč, Pavel Malina, Pavel Žalman Lohonka, Šárka Benetková, Michaela Hálková, Petr Novotný

Poslední večer patřil zejména bluegrassu, jak také jinak, když protagonistou byl Robert Křesťan. Dávná historie zazněla v podání Traperů. Poté nastoupila současná sestava Poutníků. Kdo se podivil, kdeže je avizovaná zlatá sestava, dočkal se u posledních dvou písniček, kdy se na jeviště nahrnuli muzikanti z různých období a složení kapely a divácký kotel se dostával do varu.

 

Zlatá sestava Poutníků, na snímku zleva František Linhárek, Miroslav Hulán, Jan Máca, Jakub Bílý, Pavel Petržela, Robert Křesťan, Jiří Karas Pola, Peter Mečiar, Zdeněk Kalina a Luboš Malina

Zklidnění nabídlo něžné dámské trio Pavlína Jíšová a přátelé (tj. dcera Adéla Jonášová a Petra Šany Šanclová). I tady nakonec na jeviště dorazila posila v podobě Roberta Křesťana a Luboše Maliny. Uvedení pánové plynule pokračovali ve vystoupení s Druhou Trávou.

 

Pavlína Jíšová s Robertem Křesťanem

To už spousta diváků pod pódiem jásala a tančila. Pavel Bobek se bohužel ze zdravotních důvodů nedostavil. Robert Křesťan alespoň vyřídil divákům omluvu a zazpíval místo něj píseň Nedělní ráno. I s chybějící položkou byl program dostatečně dlouhý, v posledním bloku představil divákům jeden z nejlepších banjistů světa, Američan Tony Trischka.

 

Zlatý hřeb večera, americký banjista Tony Trischka

Večer opět vrcholil až před půlnocí, kdy se nahrnuli na pódium téměř všichni účinkující (vyjma těch, co už museli odjet) a ve velkém finále festival uzavírali za mohutné podpory diváků.

 

 

 A ještě pár fotek:

 

Cimbal Classic: zleva Kateřina Štruncová, Dalibor Štrunc, Jakub Šimáně, Martin Krajíček

 

 FolkTeam: Ivan Huvar a Pavel Kopřiva

 

Folk Team: Roman Venclovský a Ivan Huvar

 

Dámská část již 20 let zaniklé skupiny Máci: Jarka Jamaika Koblicová a Dáša Stralczynská

 

 Moderátoři Jaroslav Samson Lenk a Pavel Jim Drengubák v rozhovoru s hlavním pořadatelem festivalu Pavlem Kopřivou

 

 Pepa Lábus z Trutnova vystoupil na odpolední scéně se svým spolem

 

 Přístav Brno, zleva: Vít Buriánek, Pavel Palán, Aleš Macků, Aleš Hrbek

 

 Marien, zleva Ivan Němec, Petr Feďa Opočenský a Zdeňka Troníčková, která si mimořádně odskočila od mateřských povinností

 

 Žalman a hosté:  zleva Tonda Hlaváč, Šárka Benetková, Pavel Žalman Lohonka

 

 Miki Ryvola a přátelé, na snímku zleva Miki Ryvola, Pavel Jim Drengubák (Pavel Zajíc mimo záběr)

 

 Současná sestava Poutníků: zleva Jakub Bílý, Jan Máca, Jiří Karas Pola, Peter Mečiar

 

 Zlatá sestava Poutníků, na snímku zleva Jiří Karas Pola, Peter Mečiar, Zdeněk Kalina a Luboš Malina

 

 Pavlína Jíšová a přátelé, zleva Adéla Jonášová, Pavlína Jíšová, Petra Šany Šanclová

 

 Druhá tráva a Tony Trischka, zleva Emil Formánek, Kamil Slezák, Tony Trischka, Tomáš Liška

 

 Finále večera, na snímku zleva Tony Trischka, Luboš Novotný, Emil Formánek, František Linhárek, Pavlína Jíšová, Petra Šany Šanclová

 

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9560501

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz