Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

Robert Křesťan a Druhá tráva

Nenápadně vzniklý, původně jednorázový festiválek FolKaliště se konal letos už potřetí a jistě ne naposled. Po dlouhých deštích, doprovázených na mnoha místech i povodněmi, už mnoho lidí nevěřilo, že existuje i hezké počasí. Navíc ani předpověď nebyla zcela kladná. O to příjemnější překvapení zažili ti, co se nelekli a vyrazili na Chalupu Na Bělici.

Páteční večer zahájila moravičanská kapela A.M.Úlet lehce po půl sedmé večerní. Představili svou rozšířenou, tzv. „Nahlas“ sestavu s elektrickou kytarou a bicími, takže hned v úvodu se údolím nesl slušný nářez.

Liberecká formace Passage během hraní vzpomínala na předchozí svatební víkend. Novomanželé Honza a Madla, tedy Jan a Markéta Klupkovi po vystoupení obdrželi svatební dárek i od organizátorů, již déle manželů Kutišových.

 

 

Passage

Pepa Štross z Klášterce nad Ohří v pauzách mezi kapelami dodával divákům informace o vystupujících, ale také bavil veselými historkami nejen o své početné rodince. A v jednom bloku se také představil v roli písničkáře.

 

 

Pepa Štross

Pardubické uskupení Marien zahrálo zejména písně z loňské desky V půli cesty. Oproti studiové nahrávce se Zdeňkou Troníčkovou jsme však naživo poslouchali hlas nováčka – Zuzky Mimrové, známé například z kapely Bujabéza. A zněl moc pěkně.

 

 

Marien

Diváků postupně přibývalo a závěrečný Spirituál kvintet už poslouchalo zaplněné hlediště. I když s lehkým skluzem program končil před půlnocí, spát šel málokdo, nad chalupou už totiž čekal nachystaný oheň a muzikanti z Passage, Falešné karty, ale i další příchozí hráli a zpívali dlouho do noci, někteří vydrželi i do bílého dne.

Sobotní slunečné dopoledne trávil každý dle uvážení, někdo dospával, jiný zvolil procházku po okolí, ale zejména rodiče s dětmi využili i možnosti, které nabízel areál pro zpestření. Několik stolních i pohybových her, trampolína, kreslení pro ty klidnější povahy. Novinkou letošního ročníku byla dráha s lanovými překážkami pro odvážlivce všech věkových kategorií. Děti projevily vlohy přímo tarzaní.

 

 

Lanová dráha a děti v akci

S druhou hodinou odpolední se chystal i další hudební program. No a co? Ano, Noaco z Litovle zahrálo do parného léta, lidé se postupně trousili k pódiu, ale mnozí zvolili spíše posedění na louce či rovnou ve stínů pár stromků.

Festival letos postoupil na mezinárodní úroveň, dramaturg totiž pozval i bratislavskou skupinu Rolničky. Ve folkovo – trampské kapele možná zaslechnete trošku ozvěny Brontosarů šmrncnuté i Marienama  (jen soukromý dojem).

Přelet M.S. vnesl vtip a dobrou náladu a potvrdil rčení „Za málo peněz hodně muziky. Ve třech, pouze s vlastními hlasy a jednou kytarou se dámské trio představilo v tom nejlepším světle.

 

 

Přelet M.S.

Brněnské Pocity také kormě písniček dovezly i své novomanžele. Z Lenky se nedávno stala paní Vosáhlová. Naopak proti loňsku ubyl basák Karel a na písních to bylo znát,

Štafetu trampské muziky po loňských Tempo di vlak letos nesla Falešná karta.

 

 

Falešná karta

Bonusově si mohli zahrát delší blok, jelikož následující kapely trošku podcenily slavnou D1. Kromě klasické kolony a plánované uzavírky mostu na ně číhal ještě převrácený hořící kamion, takže Druhá tráva málem hrála pouze ve složení, jaké vidíte na titulním obrázku, druhé auto dorazilo se značným zpožděním. Nakonec ale vše dopadlo dobře a písničky Roberta Křesťana jsme si vychutnali v plné parádě.

Druhá následnická kapela pardubických Poupat vystupuje pod názvem Pouta už téměř 10 let, členové se párkrát obměnili, ale na sobotní večer si čtveřice dovezla překvapení. Několik písniček přišla zazpívat i bývalá členka Ajka Troníčková.

 

 

Pouta

Jindřiška a Honza Brožovi celé odpoledne moderovali a předváděli vtipné verze známých písní. Dočkali jsme se třeba rapové verze hitů Wabiho Daňka či doslovného google překladu písně Falling Slowly. Kromě toho ale pochopitelně vystoupili i se svou kapelou Devítka. A aby překvapení a hostů nebylo málo, také si na 2 písničky přizvali výpomoc – novomanželku Markétu Klupkovou.

 

 

Devítka

Festival má samozřejmě i jiné nabídky, nejen hudbou je člověk živ. Stánků s občerstvevím se nalézalo v areálu dostatek. Kromě klasických párků a klobásek jste si mohli pochutnat na grilovaném mletém mase či dušeném vepřovém se zeleninou a pro mlsné jazýčky se podávaly i francouzské palačinky a wafle se šlehačkou.

Závěr muzikantského maratonu obstarali Nezmaři, kteří letos slaví 35 let. Připomněli postupně všechny sestavy a diváci mohli hádat, kdo z bývalých členů danou píseň kdysi zpíval.

 

 

Nezmaři

Skluz- neskluz, opět se jamovalo do rána a tentokrát dokonce stereo. U ohně Falešná katra s trampským repertoárem, níže u chalupy „konkurenční“ folková parta.

Až do odjezdu neukápla ani kapka, však také Jindřiška Brožová měla s sebou své kouzelné holínky na zahánění deště. Krásné počasí i krásná nálada vydržely po celou dobu a účastníci už se těší na další ročník.

Foto Lucia Nováková-Lucy

Foto týdne

Jste náš host číslo

9520892

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz