Dnes má svátek Jaroslav Zítra má svátek Vlastislav


Pavel Žalman Lohonka, Robert Křesťan a Jaroslav Samson Lenk. Všechny tři můžete potkat  na festivalu Slunce ve Strážnici

Robert Křesťan si na svůj den v programu Festivalu Slunce ve Strážnici vybral tyto skupiny a hudebníky: Trapery, Poutníky, Pavlínu Jíšovou, Pavla Bobka, Tonyho Trischku a samozřejmě Druhou trávu, se kterou v posledních 22 letech křižuje nejen Česko, Slovensko a další státy Evropy, ale každoročně i festivaly a kluby v USA.

 Trapeři byla jeho vůbec první kapelou, kterou založil s mandolinistou Pavlem Petrželou. Obnovené Trapery uslyšíte s původními členy doplněné o banjistu Luboše Malinu.

V Poutnících zanechal nesmazatelný otisk, jeho zlidovělá píseň Panenka je stále v repertoáru této skupiny. Ve Strážnici se na pár písní potká tzv. Zlatá sestava – tedy Poutníci z konce osmdesátých let.

Zpěvačka Pavlína Jíšová je Robertova souputnice, jejichž příležitostná spolupráce na různých hudebních projektech vyvrcholila společným albem s Druhou trávou. Řadu Robertových písní má Pavlína doposud ve svém aktuálním koncertním programu.

S českou pěveckou legendou Pavlem Bobkem spolupracuje Křesťan v posledních letech úžeji díky svému letitému kolegovi a multiinstrumentalistovi Luboši Malinovi. Doprovodný Malinaband je v podstatě Druhá tráva doplňovaná o další hostující muzikanty.

O uznávaném progresívním americkém banjistovi Tony Trischkovi  by se dalo říct, že k němu Robert Křesťan (původně aktivní banjista), vždy vzhlížel s obdivem a úctou. Tony se účastnil natáčení druhého alba Poutníků a s Druhou trávou absolvoval několik společných turné. Na letošním Festivalu Slunce bude jeho vystoupení vyvrcholením Křesťanovského dne.

Festival Slunce, Strážnice, 4.-6. července

Foto František Heřman

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9579623

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz