Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela

Nezmaři budou zlatým hřebem sobotního večera. Na snímku Tonda Hlaváč a Šárka Benetková.

Dáváte přednost příjemným a pohodovým akcím před megafesťáky s davy mačkajících se lidí, ochrankou a ploty? V tom případě vás FolKaliště určitě potěší a uspokojí po všech stránkách. Letos ho můžete navštívit 7.-8. června. Pokud jste ještě o tomto festivale na Vysočině neslyšeli, čtěte směle dál, vše se dozvíte.

Jak vlastně vznikl nápad uspořádat další festival, když už je jich po republice na stovky? No, trošku jinak, než bývá zvykem, vezmu to popořádku.

Chalupa Na Bělici leží v opravdu krásném údolí nedaleko obce Kaliště, rodiště Gustava Mahlera. Bývalou kovárnu využívají k letním rekreacím dětské tábory i různé jiné skupinky lidí. Náhodou na ni narazili i členové fanklubu skupiny Žalman & Spol., a protože právě hledali nové místo pro své srazy a prostředí i tamní lidé působili nadmíru přívětivě, stala se chalupa jejich pravidelným útočištěm.

10. výročí založení fanklubu chtěli oslavit nějak trošku víc než běžným srazem a vznikl nápad uspořádat malý festiválek nejen pro členy. Akce se vydařila a majitelům chalupy i vedení fanklubu se to zalíbilo, rozhodli se původně jednorázovou záležitost proměnit v tradici. Druhý ročník už se odehrál jako klasický festival a program se rozrostl na dvoudenní. Nejinak tomu bude i letos.

Co tedy můžete očekávat a co rozhodně ne? Program je zřejmý z přiloženého letáčku, zmíním snad jen, že zlatým hřebem sobotního večera budou letos půlkulatiny (35 let) slavící Nezmaři.

Dodám ještě pár informací kolem.

Především se připravte na milé zacházení pro všechny skupiny návštěvníků. To, bohužel, není všude samozřejmostí, někde nejsou vítáni pejsci, jinde vypadají děti jako obtížný rušivý element, už jsem byla i na festivalech, kde vám nepovolí ani vlastní pití a od účinkujících vás dělí málem ostnaté dráty a pistole. Tady se ničeho takového obávat nemusíte, naopak.

Klidně můžete na louce posedět a podebatit se svými oblíbenými muzikanty, nebo s nimi zajít do některého z občerstvovacích stánků. Pejsci mají také vstup bez problémů povolen, nemusíte se bát, že vás někdo donutí nechávat je přivázané u plotu či u stanu. I když, u stanu je vlastně v klidu nechat můžete, stanuje se totiž přímo v areálu, kousíček od pódia, není problém dopřát si muziku do spacáku. Jistě to ocení zejména rodiče malých dětí, o program nepřijdou ani při jejich uspávání, ale přitom hudba není tak hlasitá, aby je budila, jen tak akorát k usínání.

Pro děti, ale i dospělé, je nachystána i sada dalších rozptýlení, pozor, vše zdarma! Svezení na koních, trampolína, různé soutěže... Novinkou letos bude i lanová dráha pro všechny zájemce.

Po skončení programu se koná oba večery (a noci) táborák, kde si zahrají a zazpívají všichni, kdo chtějí – z řad muzikantů i návštěvníků.

Personál milý, ceny mírné, co víc si přát? Přijeďte se sami přesvědčit, jak to v Kališti probíhá.

Veškeré informace najdete na webu http://www.zalman.cz/festival/index.html a také na Facebooku https://www.facebook.com/pages/Festival-FolKali%C5%A1t%C4%9B/156041977787401

Do 26.5. tam naleznete i soutěž o volné vstupenky, neváhejte a zkuste štěstí. Pokud nevyhrajete, ještě pořád máte možnost si zakoupit lístky levněji v předprodeji, na internetu do 30.5. a na vybraných místech až do 5.6.

Už se na vás těší a srdečně zvou pořadatelé.

 

I letos vás sobotním programem vtipně doprovodí Jindřiška a Honza Brožovi z Devítky, pátečního moderování se ujme Pepa Štross.

 

Hlediště přímo navazuje na louku se stany, při šikovném postavení můžete pozorovat podium přímo z ložnice.

 

Malá zákulisní informace: Kapela Passage bude mít v době konání festivalu ve svém středu čerstvé novomanžele (můžete tipovat, o koho jde).

 

Pejsci opravdu nejsou v Kališti problémem, sledují program někdy pozorněji než lidé.

 

Pohled ponad diváky na pódium, kde právě vystupují brněnské Pocity.

 


 

Hraní do ranního kuropění je zde běžné, dokonce existuje i ozkoušená mokrá varianta, sice bez ohně, ale v úkrytu pod propojenými párty stany.

Foto: Lucy

 

 

 

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9564737

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz