Dnes má svátek Vojtěch Zítra má svátek Jiří


Tony Trischka, jeden z největších světových banjistů, zavítá začátkem července 2013 znovu do Evropy. Jeho avantgardní styl hry na banjo ovlivnil celé generace progresivních hráčů po celém světě. Tento velký banjový novátor se narodil v Syracuse ve státu New York v roce 1949.

Od útlého dětství se učil hrát na flétnu a klavír, v jedenácti letech přidal kytaru. Jeho zájem o hru na banjo se probudil v roce 1962, Tony objevil bluegrass a banju se bezmezně oddal. Během následujících let prošel mnoha kapelami, začal si vytvářet svůj vlastní styl, plný barevných a nepředvídatelných zvratů, dřel však také na rytmu a precizním timingu. Jeho avantgardní styl hraní na banjo ovlivnil celé generace progresivních hráčů po celém světě. K jeho nejznámějším žákům patří superhráči Béla Fleck a Alison Brown.

Jedna zatoulaná gramofonová deska způsobila explozi newgrassu i v tehdejším Československu. K tuzemským věrozvěstům patřili mj. Poutníci s Robertem Křesťanem a Lubošem Malinou, ale zvláště specializované (a někdy málo srozumitelné) kapely v Brně, Praze i na dalších místech.


Zleva Robert Křesťan, Tony Trischka a Luboš Malina

Tony Trischka natočil šestnáct sólových alb pro Rounder Records. Můžeme jej slyšet také na třech desítkách dalších. Nahrával s mnoha velikány, jako Earlem Scruggsem, Ralphem Stanleym, Johnem Denverem, Stevem Martinem, Charlesem Osgoodem… Vydal nesčetné množství škol, instruktážních DVD a kazet pro hráče na banjo.

Tonyho znají nejenom ve Spojených Státech. Absolvoval řadu turné po zemích a světadílech jako Austrálie, Jižní Korea, Japonsko, Nový Zéland, Evropa... V roce 1988 jej bylo možno spatřit naživo i v bývalém Československu. Během evropské šňůry tehdy se skupinou Skyline a s Poutníky jako předkapelou projeli republiku a končili na národním finále Porty v Plzni. Tony to popisuje jako nejkrásnější šňůru svého života: „Byl to pro nás obrovský zážitek hrát před 30 000 nadšenými fanoušky, kteří měli výjimečnou možnost vidět americkou kapelu zpívající anglicky.“ Získali zde mnoho přátel a nejvíc jim padli do oka i srdce Poutníci s Robertem Křesťanem.

Letos v první polovině července Tony Trischka opět přiletí a absolvuje s Druhou trávou sérii vystoupení, jejímž vrcholem bude společný koncert na Festivalu Slunce ve Strážnici.

Více informací naleznete na www.tonytrischka.com a www.festival-slunce.cz


Foto týdne

Jste náš host číslo

9571645

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz