Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav

Pavel Váně (v popředí) a Zdeněk Kluka. Otcové zakladatelé po pětačtyřiceti letech.

Legendární skupinu Progres založili v roce 1968 hudebníci Zdeněk Kluka (bicí, zpěv) a Pavel Váně (sólová kytara, zpěv) pod původním názvem Progress Organization. Jejich první deska Barnodaj se stala podle kritiků časopisu Melodie deskou roku 1972. Jiří Černý to tehdy desku okomentoval „Tato hudba je nová, silná a trvanlivá...“ V důsledku nastupující normalizace, která nezávislé hudbě vůbec nepřála, se kapela rozhodla na několik let přerušit činnost.

Druhou desku Mauglí vydali v roce 1977. Po jejím vydání k sobě přizvali mladého klávesistu Karla Horkého a kytaristu Miloše Morávka a kapelu obnovili pod názvem PROGRES 2. V roce 1978 poprvé představili experimentální audiovizuální projekt, první československou rockovou operu Dialog s vesmírem. V těchto náročných projektech pokračovali i na dalších albech (Třetí kniha džunglí, Mozek, Změna, Progres-Pokrok).

 


Jeden ze zakladatelů, kytarista a zpěvák Pavel Váně k nadcházejícímu vystoupení říká: „Na koncertu k pětačtyřicátému výročí skupiny v Paláci Akropolis zahrajeme skladby ze všech projektů a vydaných alb. Představíme naši současnou sestavu, kterou tvoří hudebníci Roman Dragoun, Zdeněk Kluka, Pavel Pelc, Miloš Morávek a Pavel Váně. Výjimečně se zúčastní i hosté, bývalí spoluhráči. Po dvaačtyřiceti letech s námi vystoupí i původní člen Progress Organization, zpěvák a basista Emanuel Sideridis, který žije v Řecku. Po mnoha letech tedy zazní i skladby z prvního alba v originálu.“

 

Progres 2 - zleva Miloš Morávek, Zdeněk Kluka, Pavel Váně, Pavel Pelc, Roman Dragoun

Během 45 let si kapela prošla personálními změnami i krátkými přestávkami, ale Progres se vždy vrátil zpět. Tato kapela má důležité místo nejen v historii československého bigbítu, ale i v jeho současnosti.

Koncert se uskuteční 20. května v pražském Paláci Akropolis.


45 let Progres 2

20. 5. 2013 Palác Akropolis, 19:30 hodin

Vstupenky v prodeji v síti Ticketpro a na pokladně Paláce Akropolis.

Stání 250 Kč, balkon sezení 450 Kč, pro klienty České spořitelny 20% sleva

www.unitedislands.cz

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9579296

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz