Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav

Karel Kryl znovu na Letné

Ivan Hlas

Nevěříte? Tak tam běžte… Ale zase až příští rok 12. dubna, kdy bude už 70. výročí narození československého barda – básníka s kytarou – Karla Kryla.  A kde? Před domem číslo 75 na Letenském náměstí v Praze 7, kde se letos už potřetí konala spontánní vzpomínka kamarádů a přátel Karla Kryla.


Před pamětní deskou Karla Kryla vládla příslovečná pohoda. Byli tu lidé z Prahy a okolí, ale i z Brna a okolí, z Krkonoš a okolí, také ovšem z Německa (a okolí) i odjinud.
Úvodem sice spadlo i pár kapek deště, ale to už hrál Wabi Daněk a během jeho písničky rosa na kolejích letenských tramvají uschla. Hned poté Ivan Hlas hezky v rytmu poslal do háje všechny, co mají jít pryč, což se však pochopitelně netýkalo žádné z přítomných spřízněných duší, kterých tu spíš přibylo.

Zahrál i Wabi Daněk

Pavel Foltán s Petrem Bublákem (alias Bubákem) trochu zabluesovali, zavzpomínali na Karla a dodali, že 15. dubna v 04:15 hodin ráno (!) bude na ČT repríza dokumentu o Karlu Krylovi, natočená v roce 1999 režisérem Milošem Zábranským, rovněž zde přítomným. Kdo ví, proč to ta „naše“ Česká televize neodvysílala právě v onen výroční den 12. dubna v prime-time na prestižním kanálu ČT2 – „kdo to ví, odpoví, odpoví mi na otázku“…?

 

Zabluesovali Pavel Foltán (vlevo) s Petrem Bublákem

A když pak na závěr performance Foltán s Bubákem zahráli Karlova nesmrtelně zlidovělého Anděla, sluníčko nad pohodovou odpolední Letnou vykouklo, zahřálo a zazpívalo sborem se všemi přítomnými i poslední refrén á capella do ticha rušné ulice…

Řečeno českým filmovým slovníkem – bylo to velmi poetické Karlovo pozdní odpoledne.

Foto: Jarka Foltánová

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9578238

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz