Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav

Pondělí před Velikonocemi už možná mnozí věnovali přípravám na svátky, v divadle nebylo po strop narváno, ovšem ti, kdo přišli, jistě věděli, proč je dobré tam být a co je čeká. Co se tedy v Gongu dělo? Začnu z jiné strany.

Kapelu Žalman & Spol. netřeba představovat, působí na scéně tři desítky let. Loni před diváky předstoupila v novém složení. Pavel Žalman Lohonka si ponechal dlouholetého kapelního basáka Petra Novotného, další dva členy ale vyměnil. Michaela Hálková před 15 lety v kapele krátce účinkovala a nyní je tedy staronovou zpěvačkou Spolu. Čtveřici doplňuje skvělý kytarista Pavel Malina, kterého jste už mohli vidět ve spoustě kapel.

Obnovený soubor chtěl divákům přinášet radost nejen na koncertech a tak vznikl nápad natočit živé album. Jeden z nekrásnějších letních festivalů, Prázdniny v Telči, se stal dějištěm onoho večera, který si můžete donést domů do obýváku v podobě CD i DVD. Dvojalbum kapela vydala vlastními silami, za spolupráce projektu Folk žije!

V pátek 25.3. proběhl v pražském divadle Gong první křest. Role kmotrů připadla jádru Spirituál kvintetu – manželům Tichotovým. Možná právě přítomnost doktora hudebních věd Jiřího Tichoty malinko znervózňovala účinkující, i když myslím, že k obavám není  důvod. Kapele to hraje i zpívá moc pěkně a jistě ani pan muzikolog by moc výtek nenašel.

Atmosféru večera se vám pokusí přiblížit následující fotografie.


Žalman se svým Spolem představil písně od úvodní loňské novinky U sta hromů až k starým a osvědčeným hitům, na které vždy diváci čekají.



Míša Hálková nejen zpívá, hraje i na irské flétny, kytaru i několik perkusních nástrojů.



Hlavní kmotr Jiří Tichota se ujal své role důkladně, po vzoru Pete Seegera odhodil svetr a proslov pronesl ve slušivé košili. Pavel Malina nalévá šampaňské za spolupráce Ivana Kurteva, nového manažera kapely a jednoho z hlavních organizátorů projektu Folk žije!



I Zdeňka Tichotová přispěla několika slovy a jako poděkování obdržela krásnou kytici.



Následovaly slavnostní přípitky. Jiří Tichota pochopitelně začal u kapelníka Žalmana.



Připíjeli ale všichni přítomní na pódiu a nakonec dle tradice láhev putovala do publika.



Kromě klasických zádumčivých žalmanovek se v repertoáru najdou i hity v rychlém tempu – mezi přídavky nikdy nechybí Jdem zpátky do lesů.



I když sál nebyl zcela zaplněn, diváci nadšeně tleskali a kapela přidávala natřikrát, mimo osvědčených hitů na závěr zařadila i naprostou novinku Poslední vlak do Rájova.



Nové album 2v1 se okamžitě po koncertě začalo prodávat a těšilo se velkému zájmu.



Spokojená kapela se svým zcela čerstvým dílkem, zleva Petr Novotný, Michaela Hálková, Pavel Žalman Lohonka, Pavel Malina.

Takhle nějak to bylo a pokud je vám teď líto, že jste o vše přišli, můžete chybku brzy napravit, další křest proběhne v Malostranské besedě 16.4. za účasti pardubických Marien, kteří se na albu také podíleli třemi písničkami.

Foto Lucia Nováková - Lucy

Foto týdne

Jste náš host číslo

9577928

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz