Dnes má svátek Oto Zítra má svátek Jaroslav


Žalman & Spol. - zleva Pavel Malina, Pavel Žalman Lohonka, Míša Hálková, Petr Novotný

První jarní den, mimochodem skutečně excelentní, byl i dnem dvou zajímavých událostí. Jednak v tomto datu oslavil své, sice nekulaté, narozeniny Pavel Žalman Lohonka a jednak jmenovaný oslavenec a jeho spol byli hlavními aktéry koncertu připraveného pro tento večer. Uskutečnil se ve studiovém sále českobudějovického Českého rozhlasu, který také celý pořad natáčel pro další využití na rozhlasových vlnách.

Bohužel kapacita sálu nestačila pojmout všechny zájemce o tuto jarní hudební lahůdku, takže zhruba na tři desítky návštěvníků odcházelo se zklamáním. Ale řada z nich využila alespoň možnosti sledovat pořad na velké televizní obrazovce v předsálí s barem.

Ačkoliv Žalman hraje se současnou sestavou „spolu“ už patnáct měsíců, pro některé posluchače byla tato jeho živá prezentace premiérou. Spontánním potleskem a neskrývaným uznáním dokázali ocenit jak muzikantskou virtuozitu Pavla Maliny, tak hlasové nasazení Míši Hálkové a v neposlední řadě i umění a skromnost Petra Novotného, který Žalmana doprovází už dlouhá dvě desetiletí.

Pečlivě volený program zahrnoval jak osvědčené a oblíbené hity z předchozích období a dokonce i z éry minnesengrovské, tak novější věci ze Žalmanovy dílny. V prezentovaném repertoáru nechyběly ani jihočeské lidovky, kterými se vlastně kdysi legendární Minnesengři na folkové scéně proslavili a vymezili. I když pořad nepostrádal ani pár rozvernějších a odvazovějších písniček, ona romantická, mírně nostalgická linka, pro Žalmana tak typická, nevymizela ani z tohoto vystoupení. A díky bohu, že nevymizela. A podtrhl ji úplný závěr večera, kdy se Žalman a jeho spoluhráči odpojili od mikrofonů a elektriky, předstoupili těsně před publikum a společně s ním si zazpívali podle Žalmana nejkrásnější jihočeskou písničku - Nezacházej slunce. A přítomné dámy, které v hledišti převažovaly, se ani nepokoušely zakrýt dojetí...

Došlo i na dárky k Žalmanovým narozeninám

Je tedy víc než jasné, že plánovaný koncert v pozdním podzimu, který by měl být i jakousi reflexí na půlkulaté 45.výročí vzniku českobudějovických Minnesengrů, se bude muset konat ve velkém sále, aby uspokojil zájem příznivců těchto muzikantských legend. Kromě jiného hodlá Žalman na tento vzpomínkový večer přizvat i ty, kteří z jednotlivých minnesengrovských etap zůstali. Z oné původní sestavy je to dnes kromě zpěvaček bohužel už jen on sám a Andělův bratr Ivan Pokorný, žijící v New Yorku.

Ovšem, aby si posluchači mohli připomenout tuto jedinečnou skupinu hlouběji a komplexněji, připravuje Žalman s Českým rozhlasem vydání dvojCD s minnesengrovskými písničkami doplněné knížečkou s jejich historií.



Žalman & Spol.

Foto týdne

Jste náš host číslo

9578404

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz