Dnes má svátek Jaroslav Zítra má svátek Vlastislav

Tony Linhart a Miki Ryvola

Zaplněný Gong v pražských Vysočanech byl dějištěm živého vydání pořadu Tonyho Linharta Ozvěny osadních ohňů, který dobře znají posluchači Country rádia. Tentokrát s podtitulem, který upřesňoval, čemu bude večer věnován.

Začalo plzeňské trio s kopuletým názvem Komáři – Béďa Šedifka Röhrich, jeho syn Michal (oba s kytarou) a baskytarista Dan Zita. Plzeňáci se těšili, že si mohou zahrát v Praze, diváci se těšili z toho, jak hrají i zpívají  a navíc se ohromně bavili, jaký  syn Míša hraje pěkný slovní ping-pong se svým tátou (kromě sól na kytaru, samozřejmě). Šedifka před Písní nic moc úspěšného chlapa  sdělil, že většina jeho písniček má základ v tom, co se na osadě skutečně stalo a dodal, že nemá schopnost fabulovat tak jako většina našich politiků –  proto prý se taky politikem nestal.



Komáři - zleva baskytarista Dan Zita,  Béďa Šedifka Röhrich a jeho syn Michal

Při střídání rychlých a pomalých písní (Míša pochopitelně taťku pokáral, že hraje i ty pomalé moc rychle) dal vzpomenout chytrostí a barevností svých textů na Kapitána Kida, při Čekání nejen připomněl  Old Boys Expedition, kterou už více než tři desítky let připravuje okruh kamarádů kolem Mikiho Ryvoly. a že Markovi Čermákovi kdysi dávno někdo  řekl, že banjo k trampské písničce nepatří – ale  hráli  s takovým romantismem a nostalgií, že pacifický sólista Andělín si v zákulisí střihl ploužáček…

Po nich přišel právě Miki Ryvola. Sám, jen s kytarou – na rozdíl od moderujícího Tonyho Linharta, kterého občas doprovázela jedna francouzská hůl. Miki si již při zvukovkách zkusil Jarního kurýra a teď s ním začal své vystoupení, které co chvíli přecházelo ve společný zpěv sálu. Došlo na pěknici u splavu, září, v němž se lásce nedaří, další a další perly, Poslední míli, Zemi tří sluncí, narozeninový dárek svého času bráchovi Wabimu Co zbejvá… prostě hrál Miki Ryvola , rozbušil srdce a rozezněl hlasivky celému Gongu.



Paběrky - zleva Libor Vinklát, Vlasta Viki Dynterová, Jiří Čiksika Macek, Jana Škábová, Václav Limberk, Marko Čermák

Po přestávce nastoupily  Paběrky,  vedené Marko Čermákem , jenž na bluegrassovém summitu v Praze dostal další ocenění své průkopnické práce. Čtyři muzikanti a dvě zpěvačky připomněli nejen obecně známé písně jako třeba Zátoku nebo Kalifornii, ale zpívali  i 150 let starý song ze Severního Ontaria a nezapomněli říci, že tenkrát byla v Kanadě  prohibice, tak se o pití aspoň zpívalo…Taky samozřejmě přidávali -  tu o tuneláři Johnu Hardym z dob, kdy slovo tunelář mělo hodně jiný význam, než dnes.

Finišoval Pacifik a byla to – kromě hromady nádherných a vesměs zlidovělých písní – psina, jaká už roky k téhle sestavě patří.  Že seděl na židli Tony, to už nikoho nepřekvapilo, ale posadila se i Marcela Voborská i Honza Andělín Frühauf, takže Helena Maršálková tentokrát čněla nad všemi a hlavně nenechala na kapelníkovi Tonym nit suchou. Zazněly písničky o času, který jen hvězdy měří, o Blátivé cestě, o Choceradech a když už to vypadalo, že čas koncertu vypršel, střihla si Marcela nádherné sólo v písničce, která připomněla už nežijícího Pepu Blažejovského, a tečkou bylo pochopitelně Karlínské nábřeží, ke kterému zpíval s Helenou refrén celý Gong.

Byla to skvělá tečka za Poctou trampské písni. Té písni, o níž během večera Šedifka řekl: když někdo mluví o konci trampské písně, to je jako kdyby mluvil o konci romantiky !



Pacifik - zleva Honza Andělín Frühauf, Marcela Voborská, Helena Maršálková, Tony Linhart

Foto: Mišelin T.O. Paběrky

Foto týdne

Jste náš host číslo

9579740

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz