Dnes má svátek Taťána Zítra má svátek Arnošt

První český ukulele festival a (možná) i první v celé východní a střední Evropě připravují pořadatelé na soboru 31. srpna 2013. Tato událost je plánovaná jako spojení koncertů, recitálů, workshopů, jamů, programů pro děti i dospělé a všeho, co se ještě pořadatelům podaří do té doby vymyslet.

Dějiště festivalu je situováno do historické obce Únětice, ležící na okraji Prahy. Hlavní program se odehraje v prostorách areálu místního pivovaru, samozřejmě oddělených od běžného provozu. Hlavním místem pro koncertní vystoupení a divadelní akce bude pivovarská stodola.

Program akce, která se bude konat pod záštitou Spolku pro obnovu únětické kultury, bude velice rozmanitý. Představit by se v něm měli hráči a umělci nejen z České republiky, ale i z různých koutů Evropy. Repertoár nabídne skladby od klasiky, přes jazz a kabaret až po rock and roll. Svou účast zatím přislíbily například kapely D' Ukes z Velké Británie, Uke Box z Holandska, Ukulelezaza z Belgie nebo Ukulollo z Itálie. Očekává se také vystoupení a workshopy Paula Moore z Izraele, který představí svůj program s názvem Ukulele pro mír. Z českých kapel se představí Ukulele Swing Band, Ukulele Orchestra jako Brno, Prague Ukulele Band a další.

 

Jedním z českých účastníků festivalu bude volné sdružení amatérských ukulelistů z Brna, vystupující pod názvem Ukulele Orchestra jako Brno

Workshopy, které povedou zkušení vyučující - např. Ken Middleton z Velké Británie nebo Ondřej Šárek a Pavína Beyblová z České republiky - budou určeny nejen hráčům na všech úrovních, ale i ostatním zvídavým návštěvníkům. Začátečníkům a dětem poskytnou výuku na nástroj (v angličtině a v češtině), s možností zapůjčení, výhry nebo zakoupení ukulele přímo na místě.

Festival, který bude slavnostně zahájen ve čtvrtek 29. srpna v pražské Malostranské besedě, potrvá v Úněticích po celý víkend od pátku 30. srpna do neděle 1. září 2013. Jeho hlavním smyslem je nabídnout kvalitní a podnětnou mezinárodní akci, která by měla podpořit zájem o hru na ukulele, oblíbený nástroj nejednoho slavného člověka.
 


Ukulele si oblíbil i první člověk na Měsíci, kosmonaut Neil Armstrong

 

Foto týdne

Jste náš host číslo

9522128

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz