Dnes má svátek Zikmund Zítra má svátek Alexej


No, co vám budu povídat, tak sem si devatenáctýho prosince v Praze natáh ty svý vykšeftovaný kanady vod toho karlovarskýho lampasáka z vojenskýho cvičení hrdinných vysokoškolských šiků v roce asi vosumasedumdesátym a vyrazil do Rataj nad Sázavou. Zapnul sem topení v domku po mý praprabábě, no my sme tam na podzim namontovali přikládací automat ke kotli, pak sme to asi měsíc štelovali a ten kotel ne a ne fungovat tak, jak to inzerovali.

Žral, jak se řikalo jak hejno herců, netopil, co sme mu narvali do chřtánu to druhou stranou vyhodil ve formě popela a nutmo říct, že toho popela vyplodil víc, než sežral uhlí. Pak asi po dvaceti, no to přehánim, po takovejch pěti konzultacích u výrobce sme tam narazili na chlápka, kerej po telefonu nadiktoval hodnoty nastavení a najednou kotel přestal žrát, barákem se rozlilo teplo a nekouřil ani tak nepatrně, jak kouří táborák ze suchýho dřeva. No dá se říct, že teď nekouří vůbec. Ale vlastně já sem taky kouřil, a už nekouřim.

No a vyrazil sem do Pivovárku připravenej na boj s topenim, ale tentokrát pro daleko věčí prostor. Páč za dva dny na Koncert ke konci světa tam měli přijet mladý a slavný Christmas Brass Band. Tak si řiká parta kluků z konzervy, AMU a JAMU, kerá fouká do nejrůznějších trumpet, ság, pozounů, horn, prdlafónů a podobnejch čistě dechovkářskejch inštrumentů. K tomu maj klávesy a bicí a nejkrásnější zpěvačku na světě s nejvypitějším hlasem taky na světě. A ta kočka bude zpívat jednou jak Olmerka, pokud ovšem pro haldu dětí neskončí na Vlachovce s nesmrterlnym Pepou Zímou. Christmass hrajou všecko jak řikaj kromě rocku a punku, občas střihnou Balkán nebo třeba Gigola od geniálního Taliána jménem Leonello Casucci.


No topili sme tam dva dny a teplotu sme vyhnali na ňákejch 15 stupňů, pár lidí přišlo a začali sme čekat, co se stane po konci kalendáře starejch Mayů. Ano, ty si malovali a tesali kalendář, kerej končil tim jednadvacátym prosincem dvanáctýho roku jednadvacátýho století. Mnozí vědci, kerý zkoumaj kdeco, a kerejm přišel pod brejle zrovna tendle kalendář, z toho udělali možnej konec světa, toho se chytli novináři a nejšťastnější z toho byli různý obchodníci, kerý začali prodávat soupravy na přežití, pláštěnky proti meteoritům, podzemní bunkry a letenky do velkejch výšek a bůhví jaký další pitomosti. A fakt jim to na celym světě spousta lidí prostě sežrala. Dokonce tady kousek vodsuď si jeden takovej trouba nechal na střechu svý garáže u svýho šmoulího domečku položit silniční panely, aby mu po konci světa zustala jeho nablejskaná štyrkolka věčí než von sám se štyrma kolečkama na čumáku. A aby se pak moh jezdil koukat po troskách a mrtvolách. Než taky umře.

A my sme se zatim s Christmass posunovali do nové dimenze. Pak už se hrálo na báru a ty co se hodně posunuli postupně odpadali. Mnozí si ani nepamatovali, co všechno se v tý krásný noci stalo. A mnozí další byli rádi, že si to nepamatujou. Pak někdo začal povídat ten známej fór jak těm mayskejm dlaždičům při dláždění kalendáře dojdou v roce 2012 šutry a dlaždičky a jeden řiká no to si nad tim jednou budou lidi lámat hlavu proč ten kalendář už dál není! A taky sme koukali na vobrázek Jardy Dostála kterak všechny listy kalendáře po roce 2012 sežraly myši no a tak.

Nakonec v nový dimenzi skončili všichni kromě starosty Luboše, kerej nám přišel popřát pěknej konec světa a eště před půlnocí vodešel, páč ráno šel na kance. A někerý na tu novou dimenzi čekali až do půl vosmý ráno, pak prej si řekli, že to asi prošvihli a šli vesele spát.

Tak takovej byl konec světa v ratajském Pivovárku.

No co vám budu povídat...

Foto: Otýlie Diatková


Foto týdne

Jste náš host číslo

9596148

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz