Dnes má svátek Zikmund Zítra má svátek Alexej


Skupina Fešáci oslavuje v prosinci své 45. narozeniny. Při této příležitosti navštívila na svém obřím turné po vlastech českých také Brno. Koncert se konal ve vyprodaném sálu Rubínu v Žabovřeskách.

Fešáky jsem viděla živě jen jednou, a to ve Švýcarsku na konci osmdesátých let. Bylo tedy na čase, abych si osvěžila vzpomínky. Jejich desek mám doma několik a čas od času si je ráda poslechnu. Ze současných členů kapely se koncertu ve Wettingenu zúčastnili jen čtyři. Po koncertu jsme tehdy byli pozváni na párty jedné bohaté krajanky do vily s bazénem v noblesní čtvrti Zurichbergu…


Míša Tučná a Petr Novotný

Kapela si do Brna přivezla dva vzácné hosty: Michalovu dceru Míšu Tučnou a bývalého konferenciéra Petra Novotného. Koncert byl věnován vzpomínce na jejich dlouholetého člena Michala Tučného – legendu české country, který by se v lednu dožil 65 let.

Na zahájení vypálili tradiční instrumentálku, kde exceluje Tomáš Linka na foukačku a Fany Pátek na dobro. A pak už se dostal ke slovu Jan Turek se svou narozeninovou básní, začínající „ Bude nám pětačtyřicet a hrát nás pořád baví a až na pár bypassů jsme docela zdraví…“ Po Lásce s velkým „L“ prozradili, že hrají v Brně už po čtyřiaosmdesáté a kapelu že založili v roce 1967 Pavel Brümer, Karel Poláček a Jan Turek.


Jan Turek a Petr Novotný

Staronový člen Robert Moucha se představil písní Šéfe, pusť mě zpátky ke koním…Za těch pětačtyřicet let se ve skupině vystřídalo čtyřiašedesát muzikantů, zpěváků a zpěvaček a se všemi jsou stále kamarádi. Jenom Michala Tučného uvidí až v nebi.

Jindra Malík zazpíval Good Morning, Amerika, pak už přišel na řadu Petr Novotný, s osobitým humorem prohodil i pár slov v brněnském hantecu a dokonce i zazpíval – Dokud ještě žijem, je všechno O.K .Pak uvedl blok písní Michala Tučného a pozval na jeviště jeho dceru Michalu. Zahájila písní Sundej z hodin závaží…

V přestávkách mezi Michalovými písničkami dával Petr Novotný k dobru vtipné příběhy ze života našeho největšího country zpěváka. Michala zazpívala i Blues folksomské věznice a vystřídal ji Tomáš Linka s Posledním kovbojem. Celý sál s nimi zpíval Červenou řeku.

Pak nastal očekávaný slavnostní okamžik. Na jeviště pozvali hlavního sponzora celé této šňůry pana Cibicha z pivovaru Březňák a mezi diváky vybrali jako kmotru paní kuchařku Blanku. Ta pak pivem pokřtila nejnovějši cédéčko „Fešáci 45 let – největší hity z let 1967-2012“. Je jich na něm dobrých padesát.


Pořád jsem čekala na tu svou od nich nejoblíbenější - Komedianti nestárnou – a také jsem se jí dočkala těsně před přestávkou v podání Jindry Malíka a Miloše Slezáka.

Ani v druhé části nechyběly Michalovy písničky jako U nebeských bran, Cesty toulavý, Modrá z džín atd. U písně Pověste ho vejš Míša prozradila, že ji bude zpívat poprvé před publikem…


Míša Tučná

Petr Novotný prohlásil, že i když je v jejich repertoáru skoro dvěstě krásných písní, lidem se obvykle líbí ty nejblbější. A na to konto Tomáš Linka s Robertem Mouchou předvedli jednu z těch nejslavnějších – Lojza a Líza. Publikum se mohlo uchechtat.

Ke konci zazněla píseň od Kabátu Pohoda a spousta dalších. Rozloučili se písničkou Hvězda Countryon, to už jim do taktu tleskal celý sál. Nemohli odejít bez přídavku – a Buráky s nimi zazpívali úplně všichni.

Skoro tříhodinový koncert utekl jako voda a nikomu se nechtělo domů.

Foto: Lilly Pavlak

Foto týdne

Jste náš host číslo

9597271

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz