Dnes má svátek Zikmund Zítra má svátek Alexej

Slávek Janoušek

Jak v textu pozvánky na Music Open připomíná Honza Dobiáš, ve vesnici Kalek v Krušných horách se natáčel slavný poválečný český film Uloupená hranice. Nyní tamtéž připravili Luboš a Verunka Stráníkovi rozlehlý Vánoční koncert. Přijel tam mimo jiné v Čechách neprávem pozapomenutý Slávek Janoušek stejně jako novináři Honza Dobiáš a Stanislav Motl. Napadá mne – leží-li ústeckoorlicko rovněž už v Sudetech, je Standa Motl Sudeťák. Odsunut byl do Prahy. A Slávek Janoušek byl z Ústí nad Orlicí už před léty odsunut do Brna. Původně na studie. O koncertu se dočtete v reportáži Honzy Dobiáše ve středu.

 

Zítra se vrátíme k fotografiím z Porty ´77. U těchto dnes už historických materiálů si nebýváme s fotografem Františkem Heřmanem kolikrát jisti, kdo na těch fotografiích vlastně je. Také vás vyzýváme, abyste nám pomohli pojmenovat dávno zapomenuté, nebo naopak dodnes slavné interpety. Tentokrát nám napsal Jaromír Urban z Chodova u Karlových Varů (hm, také Sudeťák), a upozornil nás na pozoruhodné věci. Chcete vidět Karla Plíhala s banjem? Chcete vidět Roberta Křesťana bez banja? Chcete vidět… No, raději se podívejte zítra do článku Záhada starých fotografií.

Málokterý muzikant si jen tak troufne na pražskou Lucernu, je to obávaný prubířský kámen. Nakonec i Karel Gott je vždycky rád když ji vyprodá, on Karel totiž trpí občasnými nejistotami. Kamelot a hosté si na Lucernu troufnou jednou za pět let. Tentokrát bylo vyprodáno (dva a půl tisíce vstupenek) už týden před koncertem. Kamelot slaví 30 let ve velkém stylu. Druhou adventní neděli jsme byli v té obávané Lucerně s Františkem Heřmanem. Dočtete se ve čtvrtek. A v pátek naváže bilancující rozhovor Honzy Dobiáše s Romanem Horkým. V jeho životě je hodně změn a stále se dívá dopředu. Znám ho od dětství (jeho dětství) a soudím, že právě tato vlastnost ho dovedla odnikud až do těch vyprodaných Luceren.

Hanička Hosnedlová napsala do Melanž o knize Zaniklé hospody. Musí to být velmi smutné čtení, nevím, proč to někdo vydává. A jak jsme tak rozeseti po světě, ze Švýcarska nám napsala o brněnském výročním koncertu Fešáků Lilly Pavlak. Fešáci slaví pro změnu 45 let a Petr Novotný jim naplánoval olbřímí turné. V tom on je mistr.

Mějte se krásně a užívejte advent. Dá se advent užívat? V naší postmoderní civilizaci si tím už nejsem jist. Beatles jezdívali meditovat do Indie a Himalájí. Daniel Hůlka to také dělá. Pokud vím, Dan nyní medituje v ústraní v zasněženém lese u Jevan. Zkuste to někdy taky, pak vám asi všechen ten spěch přijde srandovní.

Mějte se fajn, hezky jsem si zamudroval.

Foto týdne

Jste náš host číslo

9597132

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz