Dnes má svátek Irena Zítra má svátek Rudolf


Prostor, kde se další koncert United Islands konal, je dokonale utajený. Ve druhém patře starého činžáku v Dlouhé ulici – klubovna 2.Patro. Jeden plakát vystrčený na ulici, tmavý vchod do dvora a jedny dveře polepené opět plakátem.
Ilegální prostředí dobře utajeného koncertu.
Ale uvnitř překvapení: Klubovna plná. Večer mají ve své moci tři písničkáři: Američan Dan Reed, Angličan Justin Lavash a Čech Vladimír Merta.
Všechny pojí Praha magická. Všichni žijí momentálně v Praze.

Dan Reed

Vladimír Merta

Vladimír Merta a Justin Lavash

Vladimír Merta

Dan Reed má za sebou roli předskokana v legendárním pražském koncertu Rolling Stones v roce 1992 (150 tisíc diváků). Delší dobu cestoval po světě a dva roky žije v Praze. Ve trojici, která se usadila na klubovém jevišti zastupoval písničkáře rockové. Hrál na kytaru jednoduše zpěvné a občas zdrsnělé písničky, u kterých člověk postrádal rockový kapelový background.

Justin Lavash prezentuje fúzi rocku, folku a blues. Místy až soulový vokální projev, na svých webových stránkách se chlubí tím, že jakýsi kritik napsal: J.L. vystupuje sólově, protože on sám je orchestr. Z Prague Postu to opsal v článku dokonce i Nymburský deník. :-)

Doprovází se na kytaru opravdu dobře, ale před Vladimírem Mertou by musel jít po kolenou. Nicméně energie z jeho projevu tryská. Hraje profesionálně už dvacet let, jako studiový hráč se živil v USA a Velké Británii.

Vladimír Merta je mnohaúrovňová osobnost, kterou netřeba představovat. Nad jeho hrou žasnou kolegové muzikanti i publikum už dlouhá léta. Nad technikou hry jeho pravé ruky žasnuli i jeho partneři na jevišti. Vladimírův zpěv není nic úžasného a celkový projev byl trochu ledabylý a unavený. Ale vzhledem k tomu, že auditorium se v průběhu koncertu díky rozjetému baru měnilo v Hlavní nádraží, vůbec se mu nedivím. Navíc jsem nepochopil, proč i on uváděl svoje písně zásadně v angličtině, když anglicky mluvících posluchačů byla naprostá menšina.

Nemyslím si, že dramaturgie koncertu zvolila správně, když posadila trojici tak rozdílných písničkářů na jedno minijeviště a nechala hudebníky střídat po jedné písni. Je jasné, že každý z písničkářů by si ve svém bloku vytvořil sevřenou a osobitou atmosféru, která by rozplizlému večeru určitě pomohla.

Foto: František Heřman

Foto týdne

Jste náš host číslo

9560668

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz