Dnes má svátek Rostislav Zítra má svátek Marcela


Druhého a třetího března se letos již počtvrté v krásném německém městečku Bühlu, proslulém odrůdou švestek a položeném mezi Rýnem a horním Schwarzwaldem, konal Evropský bluegrassový summit. Po rekordní loňské návštěvě se nás tentokrát sjelo značně méně. Nejpočetnější byla osmičlenná německá delegace, dva Holanďani, dvě Švýcarky, jeden Nor, tři Francouzi a tři Češi – Petr Brandejs, Rosťa Čapek a Iva Louková. Jistě se na menší účasti podepsala mizerná ekonomická situace...

V pátek odpoledne ve čtyři měl v hostinci Deutscher Kaiser- kde obvykle bydlím - schůzi výbor EBMA – Evropské asociace, v šest následovala slavnostní večeře a po ní oficiální zahájení summitu. Probíraly se hlavně organizační věci. Plánovaný byl noční muzikantský sejšn, ale nástroje se tam sešly pouze dva, dobro a housle... Kam to jen spěje s bluegrassem....

Angelika Torrie s Pierrem Bastidem chvíli preludovali, a pak už se hlavně povídalo. V očekávání náročného víkendu se to poměrně brzo rozešlo do přilehlých hotelů. Naštěstí já jsem nemusela nikam chodit, jako většina ostatních, jen těch pár schodů do pokoje.


Ráno v devět, tentokrát ne jako obvykle v Bürgerhausu, ale ve starobylém Friedrichsbau, to vypuklo. Všechny nás přivítal Christopher Howard Williams, zástupce Francie a hlavní organizátor nádherného festivalu v La Roche sur Foron, a švýcarská prezidentka evropské asociace Angelika Torrie.

Probraly se výsledky práce za uplynulý rok a protože nás bylo málo, nemusely se vytvářet skupinky jako loni, ale prodiskutovalo se vše společně. Nejúspěšnějším výsledkem našeho snažení byl čerstvě vydaný seznam evropských festivalů European Bluegrass Festival Directory 1012/13. Členů festivalového networku je zatím pouze šestnáct, ale festivalů je tam uvedených víc než stovka. Dá se objednat na www.ebma.org. Následoval náročný program, ale to pro vás není podstatné.

V polední přestávce jsme se s Friedrichem Hogem a kapelou Bluegrass Cwrkot - která v mezičase dorazila z včerejšího koncertu u Herberta ve Vöhringenu - odebrali do městečka.

Reklamní koncert BG Cwrkot na náměstí

Na náměstí měli BG Cwrkot asi půlhodinku hrát, coby reklama na večerní koncert. Hoši to rozbalili a my rozdávali plakátky na večer. Naštěstí svítilo sluníčko, a tak ani muzikantům nemrzly prstíčky. Summit po obědě pokračoval až do pěti, pak měla schůzku loni založená německá asociace. Má zatím pouze šestnáct členů, ale již se pilně podíleli na organizaci koncertu.

Bolela mě záda, tak na chvilku zalehnout a pak hupky hupky do Bürgerhausu, kde v té místnosti, kde jsme dřív mívali summit, v osm vypukl slavnostní koncert.

Jako první nastoupila německá formace Strictly Bluegrass, starší pánové z Mnichova, hrající převážně tradici. Ze začatku jim to moc nešlo, bylo vidět, že nejsou rozehraní, ale po třech, čtyřech písních se dostali do formy. Krásně zpívají, místy i čtyřhlasně. Do sálu dorazilo asi 80 platících diváků, což na německé poměry docela jde.

Po jejich víc než hodinovém setu – museli několikrát přidávat - nastoupili Bluegrass Cwrkot, kteří tam již mají spoustu fanoušků. V Německu se o nich tvrdí, že ze všech kapel mají nejblíž k Billu Monroeovi & jeho Bluegrass Boys, co se týče projevu i oblečení. David Gábor exceloval na housle i pěvecky, Hombre Lžičař krásně zpíval a nejkrásnější „děvče“ v kapele, mandolinista Marek Macák se staral o pořádnou show. Banjista Petr Brandejs to uváděl.

Jako loni učil obecenstvo jak se vyslovuje cwrkot, tentokrat již nezapomněl podotknout, že ta druhá část (kot = lejno) je v němčine neslušná. Tak nenásledovaly salvy smíchu jako minule, ale lid si vesele cvrkal a už to umí vyslovit správně kdekdo.Pavel Brandy Brandejs prohodil svých pár německých slov a tím si všechny hned získal, zrovna tak, jako svými sóly na basu.

Měli velký úspěch, obecenstvo je nechtělo pustit z podia. Po několika přídavcích zavolali tedy německou kapelu a společně zahráli Will the circle be unbroken a nakonec ještě Foggy Mountain Breakdown.

Než se všechno poklidilo, blížila se půlnoc. V Deutscher Kaiser již zavírali, tak místo sejšnu jsme šli do místní kebabárny na pivo a pizzu.

Ráno se pokračovalo v řešení různých problémů a plánů do budoucna. Bylo rozhodnuto, že prezidentka evropské asociace Angelika odstoupí a novým prezidentem se stane Petr Brandejs. Rosťa Čapek s Ivou měli krátkou prezentaci o hotelu Pyramida v Praze, kde pořádají koncerty a přišli s návrhem, že by se příští summit mohl konat právě tam.Všichni nadšeně souhlasili. Prezidentem na další rok tedy bude Čech a další summit se bude konat v Praze.

Domluvili jsme se na tom, že se vlastně lépe pracuje v menším kruhu. Loni se tvořily skupiny a jeden vždy musel shrnout na čem se usnesli, letos se všechno mohlo prodiskutovat společně. Takže všechno zlé je k něčemu dobré. Uvidíme, co další rok přinese.

Německá skupina Strictly Bluegrass

Zbývá se těšit na příští velký festival do Buhlu, který se uskuteční ve dnech 4.-5. května. Program je vynikající. Cenami ovenčení Gibson Brothers (o kterých jsem vám již psala) Alecia Nugent z USA- které říkají v Americe bluegrassová bohyně, kanadská dívčí kapela

Oh My Darling, švýcarská zpěvačka Tabea s italským Bluegrass Stuff a česko-slovensko-nizozemská formace G-Runs & Roses, o kterých jsem vám psala již několikrát. Možná, že se tam někdo z vás rád pojede podívat... Více informací najdete na www.bluegrassfestivalbuehl.de

Můj německý kamarad Friedrich Hog mne pozval večer na obří Country festival do Mannheimu, kde měli hrát Ricky Skaggs & Kentucky Thunder, George Hamilton IV, Lonestar, Asleep At The Wheels a Reba McEntire. O tom vám napíši zase někdy příště.

Česká bluegrassová skupina Cwrkot

...a nakonec sejšn

Foto: Lilly Pavlak

Foto týdne

Jste náš host číslo

9564510

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz