Dnes má svátek Vojtěch Zítra má svátek Jiří

The Plastic People Of the Univers

The Plastic People Of the Universe vznikli v roce 1968 a jejich tvorba, ovlivněná v začátcích zejména americkými Velvet Underground, Captainem Beefheartem či Frankem Zappou se stala během doby jednou z nejoriginálnějších nejen na české rockové scéně. Skupina se nedala přimět k ústupkům a kompromisům s tehdejším režimem, což je připravilo o profesionální licenci a přinášelo stále více komplikací s úřady. Systematická perzekuce vyvrcholila v roce 1976 uvězněním několika členů. Skupina opozičních intelektuálů v čele s Václavem Havlem zorganizovala kampaň na jejich podporu a propuštění, která vyvrcholila v lednu 1977 Chartou 77. Tak se stala rock´n´rollová skupina podnětem k semknutí demokratické opozice všech směrů, jaké nemělo v tehdejších komunistických zemích obdoby.

Hudebníci se sbližují s Václavem Havlem, natáčejí na jeho chalupě na Hrádečku dvě ze svých poloprofesionálních ilegálních nahrávek, na jednu z nich vůdce disentu a budoucí prezident vybírá texty. Po celou dobu si skupina udržuje jasnou uměleckou vizi a hudebně se vyvíjí k nezaměnitelnému výrazu, který si získává uznání po celém světě, kam se jejich nahrávky často dobrodružnými konspiračními cestami dostávají. Část členů souboru získává na začátku devadesátých let renomé po Evropě a v USA jako Půlnoc - kapela, která měla v základu východiska PPU.

Eva Turnová a Vratislav Brabenec

Jiří Kabeš a Josef Janíček

Eva Turnová a Jaroslav Kvasnička


Plastic People of The Universe rozhodně nezahálejí. Na konci roku 2011 pokřtili nové koncertní CD „Nonstop Opera“. Vedle toho skupina pilně koncertuje, kromě koncertů v Česku loni vystoupila v Rusku, Německu, Maďarsku, Slovinsku či Chorvatsku, letos v červnu se chystá na turné opět do USA. Na duben 2012 připravují koncertní provedení Pašijí se symfonickým orchestrem.

Nedožité 61. narozeniny Mejly Hlavsy připadly na 6. března 2012. Ve stejný den se na koncertě v Paláci Akropolis v Praze sešli muzikanti z kapel, v nichž přední představitel českého hudebního undergroundu působil. Koncert v Akropoli byl však jen jednou ze zastávek celého turné. Skupiny The Plastic People of the Universe a Půlnoc se na společném vzpomínkovém turné objeví na vícero českých pódiích.

Samozřejmě během koncertu zazněla i vzpomínka na nehrajícího člena kapely, Václava Havla.

Skupiny zahrály v těchto aktuálních sestavách:

Aktuální sestava Plastic People - Vratislav Brabenec (saxofony, zpěv), Josef Janíček (klávesy, tahací harmonika, zpěv), Joe Kararafiát (kytary, zpěv), Jiří Kabeš (viola, zpěv), Eva Turnová (basová kytara, zpěv), Jaroslav Kvasnička (bicí)

Aktuální sestava Půlnoci - Michaela Němcová (zpěv), Josef Janíček (klávesy, zpěv), Tomáš Schilla (violoncello, zpěv), Petr Kumandžas (basová kytara), Jiří Michálek (bicí), Jiří Křivka (kytara)

Joe Karafiát

Vratislav Brabenec

Jiří Kabeš

Josef Janíček

Půlnoc v sestavě: Michaela Němcová (zpěv), Josef Janíček (klávesy, zpěv), Tomáš Schilla (violoncello, zpěv), Petr Kumandžas (basová kytara), Jiří Michálek (bicí), Jiří Křivka (kytara)

Foto: František Heřman

Foto týdne

Jste náš host číslo

9572176

Tiráž

Music Open
hudební časopis nejen o muzice


Editor:
  Fedor Skotal

Redakce: Marty Newton

Grafika: Jana Skotalová

 

Autoři:  Jiří Černý, Mirek Černý, Jaroslav Čvančara, Ivan Doležal, Svatoslav Fiala (foto), Jiří Hampl (foto), František Heřman (foto), Hanka Hosnedlová, Vít Hrabánek, Jan Krůta, Miloslav Jakub Langer, Jaroslav Samson Lenk, Jindřich Marek, Stanislav Motl, Petr Vokoun Náhlík, Míra Navara, Zdeněk Nossberger, Sandy Nosek,Lucia Nováková (foto), Lilly Pavlak, Jan Plachetka, Milan B. Plch, Radovan Rakus, Jan J. Vaněk, Jerry Pupál Vecka, Ladislav Vencálek, Karel Cimbura Vidímský

 

Kontakt: musicopen@email.cz